Διονύσης Καλαματιανός: «Στήριξη στον τουρισμό και στους ανθρώπους του»
Ο τουρισμός έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Από τη μια η υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, από την άλλη η αδιαφορία και η ανικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τον κλάδο και τους ανθρώπους του, έχουν βυθίσει την πλειοψηφία της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλων συναφών δραστηριοτήτων σε τέλμα.
Η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και στην Ηλεία. Το περασμένο καλοκαίρι η τουριστική δραστηριότητα στο νομό μας στηρίχτηκε κυρίως στον εγχώριο τουρισμό, μέσα, όμως, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας και ανατιμήσεων βασικών αγαθών, με αισθητά μειωμένη την αγοραστική δύναμη των επισκεπτών.
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στην τουριστική αγορά, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού του κοινωνικού τουρισμού. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντάς τους ρευστότητα, απομακρύνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ενώ θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας, προστατεύοντας τους εργαζομένους από ενδεχόμενες απολύσεις.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση, ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε., δεν ενδιαφέρθηκε, πραγματικά, για τον κοινωνικό τουρισμό. Ενδεικτικά, ενώ υποσχόταν αποζημίωση εντός 30 ημερών στα ξενοδοχεία που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε το 2020, ούτε το 2021. Αποτέλεσμα ήταν οι αποζημιώσεις αυτές να καθυστερούν πάνω από 8 μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και για το 2022, με τις αποζημιώσεις ακόμα να εκκρεμούν, τη στιγμή που τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας και οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς Ασφαλιστικά Ταμεία, Εφορία και ΔΕΚΟ διογκώνονται.
Για το ζήτημα αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού ζητώντας ενημέρωση για ποιον λόγο δεν υλοποιήθηκαν οι εξαγγελίες για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων τα έτη 2020, 2021 και 2022, καθώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το καλοκαίρι του 2022.
Όσο και να προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν πως όλα κυλούν ομαλά στον τουρισμό, η πραγματικότητα και τα επίσημα στοιχεία τους διαψεύδουν.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022, η Χώρα μας σημείωσε μείωση αφίξεων 12,4% ενώ τον Αύγουστο κατάγραψε περαιτέρω μείωση στις αφίξεις 13,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επιπλέον, μεταξύ Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2022 σημειωθήκαν 4,2 εκατ. λιγότερες οδικές αφίξεις συγκριτικά με το 2019.
Όλα αυτά προβληματίζουν ιδιαιτέρως και δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και πανηγυρισμούς. Ιδίως τώρα που ο κλάδος του τουρισμού υποφέρει από τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις, μέσα σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, η ανυπαρξία ενός αξιόπιστου κυβερνητικού πλάνου, εστιασμένο στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, κατ’ επέκταση στη στήριξη των ανθρώπων του τουρισμού, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ένα πλάνο που μια προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δίνοντας όραμα και προοπτική.