FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ζαχάρως: Συγκινητική υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Ημερομηνία: 18-04-2024 | Συντάκτης:

Ο Δήμος Ζαχάρως υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση την Ολυμπιακή Φλόγα. Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι, αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις του Δήμου, στο κέντρο της φιλόξενης πόλης της Ζαχάρως, η οποία είχε στολιστεί κατάλληλα για το μεγάλο γεγονός. 

Η Ολυμπιακή Φλόγα  με τον θεσμό της λαμπαδηδρομίας αποτελεί τον αγγελιοφόρο των πανανθρώπινων αξιών του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, του Ολυμπισμού, της εκεχειρίας και της παγκόσμιας ειρήνης. Ο Δήμος Ζαχάρως έγινε κοινωνός της παγκόσμιας αυτής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα της υποδοχής περιελάμβανε επτά λαμπαδηδρόμους εντός της πόλης της Ζαχάρως, σύμφωνα με το πρόγραμμα της  Ελληνικής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας. 

Τον βωμό άναψε ο λαμπαδηδρόμος εκπρόσωπος της Κινεζικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ, αμέσως μετά, τη Φλόγα μετέφερε καταχειροκροτούμενος ο εκ Ζαχάρως ορμώμενος πρωταθλητής δρόμων ταχύτητας κ18, αθλητής του Ν.Ο. Ζαχάρως, Αδαμόπουλος Νικόλαος, με παραστάτες τους: Τριγάζη Εμμανουέλα – πρωταθλήτρια στους Παιδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Ρέππας Βασίλειος -πρωταθλητής Vortex, Αλεξόπουλος Αναστάσιος – πρωταθλητής Ταεκβοντό, Τριγάζη Κωνσταντίνα – πρωταθλήτρια στους Παιδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Ηλιόπουλος Διονύσιος – πρωταθλητής Σφαίρα στους Παιδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε, ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, υποδεχόμενος εκ μέρους της πόλεως της Ζαχάρως την Ολυμπιακή Φλόγα και τους υψηλούς καλεσμένους που την συνοδεύουν στο ειρηνικό ταξίδι της, ανέφερε: 

«Ο Δήμος μας  και το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα στη Ζαχάρω. Σε έναν από τους ενδιάμεσους σταθμούς του ταξιδιού της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Η αφή της, εδώ δίπλα μας,  στην Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί σημείο αναφοράς και υπερηφάνειας για όλους εμάς. Σε αυτόν εδώ τον τόπο που γεννήθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, με την αποχώρηση από τη γενέτειρα της, ξεκίνησε ένα μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι.

Στο πέρασμα των σύγχρονων Ολυμπιάδων, οι οποίες έλαβαν χώρα σε διαφορετικές Ηπείρους, η Ολυμπιακή Φλόγα ταξίδεψε με κάθε μέσο στα πέρατα της γης,  ακόμη και στα Ιμαλάια, την πιο ψηλή κορυφή του κόσμου.

Μέχρι την τελευταία ημέρα διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, θα καίει άσβεστη.

Για να συμβολίζει τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη, τη συναδέλφωση των λαών, την ευγενή άμιλλα, τη ζωή, την ελευθερία. Αυτά είναι τα ιδεώδη, στα οποία στηρίχθηκε η Ολυμπιακή Ιδέα. Σήμερα, οι διαχρονικές αυτές αξίες παραμένουν επίκαιρες.

Και εμείς, ως Έλληνες, οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε. Όπως οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε και την ιστορική κληρονομιά της Ολυμπιακής Ιδέας.

Από χέρι σε χέρι, η Ολυμπιακή Φλόγα διασχίζει διαφορετικές χώρες και λαούς, μεταφέροντας παντού το μήνυμά της.

Έχει μεγάλη σημασία για όλους μας, το γεγονός ότι το μήνυμα αυτό ξεκινά από εδώ για να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Από την Ηλεία, τον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σας καλωσορίζουμε στην φιλόξενη πόλη της Ζαχάρως».

Την αντιφώνηση ανέλαβε ο αξιότιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κος Σπύρος Καπράλος, η μητέρα του οποίου έλκει την καταγωγή της από τη Ζαχάρω. Ο κ. Καπράλος τόνισε τα ιδεώδη του Ολυμπισμού που παραμένουν φωτεινά στο διάβα των αιώνων και τη συμβολική αλλά ουσιώδη σημασία της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας για το Παγκόσμιο Ολυμπιακό κίνημα και ό,τι αυτό πρεσβεύει, ευχαριστώντας τους  πολίτες της Ζαχάρως για την υποδοχή. 

Επίσης, στην τελετή παρευρέθηκαν η Μορφωτική Ακόλουθος για θέματα Αθλητισμού της Γαλλικής Πρεσβείας, κα Véronique Bruez, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ, Ισίδωρος Κούβελος, το Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Φώτης Καϋμενάκης, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων από το Δήμο Ζαχάρως και την Ηλεία. 

Ο Δήμαρχος Ζαχάρως, Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, προσέφερε σε όλους αναμνηστικά δώρα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα με την συμμετοχή μαθητών και συλλόγων. Τα δρώμενα που παρουσιάστηκαν είχαν ως εξής: 

1: Δρώμενο: «Ιέρειες»- Σύλλογος «Τέρψις Εν Χορώ», επιμέλεια Αθανασία Νικολετοπούλου

2. ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ: «Ποιήματα»- Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως, επιμέλεια Καραγγελή Κυριακή -Μαρία 

3. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ- Δημοτικό Σχολείο Ζαχάρως, επιμέλεια Κουλόπουλος Γρηγόριος 

4.  ΔΡΩΜΕΝΟ: «Η πορεία της Ολυμπ. Φλόγας στην Ελλάδα»-ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως, επιμέλεια Γιάννης Μπιτζούνης 

5. ΧΟΡΟΙ: Παραδοσιακοί & Λαϊκοί- Σύλλογος «Τέρψις Εν Χορώ», επιμέλεια Αθανασία Νικολετοπούλου 

6. ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «Πάλη-Αρχαίο Ολυμπιακό Άθλημα»- Παλαιστικός Σύλλογος «Τιτάν», επιμέλεια Αλέξης Κολιτσόπουλος, προπονητής

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την βράβευση του Ηλείου Παγκόσμιου Πρωταθλητή Πάλης, Αρίωνα Κολιτσόπουλου, από τον Δήμαρχο Ζαχάρως. 

Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων συμμετείχαν με παραδοσιακές ενδυμασίες, ενώ οι μικροί μαθητές από τα νηπιαγωγεία του Δήμου Ζαχάρως δημιούργησαν κολάζ ζωγραφιών με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και στο 2ο Νηπιαγωγείο Ζαχάρως, οι μικροί μας φίλοι έκαναν αναπαράσταση της Αφής της Φλόγας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος