FOLLOW US: facebook twitter

ΕΛΜΕ Ηλείας: «Το πρόβλημα δεν λύνεται με μέτρα-πυροτεχνήματα…»

Ημερομηνία: 18-04-2024 | Συντάκτης:

Αντίθετη η ΕΛΜΕ Ηλείας με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το σχολικό εκφοβισμό

«Επικοινωνιακή φιέστα» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ηλείας, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και υποστηρίζει ότι βρίσκονται πολύ μακριά από την λύση του προβλήματος.

Επισημαίνει δε ότι δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού, τη στιγμή που είναι ανύπαρκτοι στα σχολεία οι ειδικοί, όπως οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ απουσιάζει και η παραμικρή κοινωνική δομή για τη στήριξη παιδιών και γονέων.

«Πρόκειται για μέτρα-«πυροτεχνήματα» που είναι ανέξοδα και δεν στοχεύουν στην ουσία του προβλήματος, καθώς κινούνται στη γραμμή της καταστολής του και όχι της πρόληψής του.  Επί της ουσίας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2023 και βρίσκονται πολύ μακριά από την ουσία του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύονται το πρόβλημα για να περάσουν διατάξεις που φωτογραφίζουν ως βία ακόμη και τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο ορίζει ως ενδοσχολική βία ακόμα και την παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και τον αποκλεισμό των μαθητών από τη συμμετοχή τους στη σχολική ζωή, βάζοντας ουσιαστικά στο «κάδρο» τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ακόμα και τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι τα μέτρα δεν ακουμπάνε ούτε στο ελάχιστο τις αιτίες του προβλήματος και δεν στοχεύουν στην ουσία.

«Το εύκολο» είναι η τιμωρία, οι πενθήμερες αποβολές και η μεταφορά του προβλήματος από το ένα σχολείο στο άλλο, το δύσκολο» και εκεί που θα έπρεπε να στοχεύει το κράτος είναι η παροχή βοήθειας στους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίζουν τέτοια σύνθετα προβλήματα μέσα από μία σειρά μέτρα πρόληψης και όχι καταστολής και ποινικοποίησης.

Το να τιμωρηθεί ένα παιδί δεν σημαίνει ότι θα λυθεί και το πρόβλημα, καθώς δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά του. Υπάρχουν άλλωστε έρευνες που δείχνουν ότι και ο ίδιος ο θύτης μπορεί να είναι την ίδια στιγμή και θύμα, εξαιτίας της απερίγραπτης βίας που βιώνει μέσα στην κοινωνία, με αποτέλεσμα να την εκφράζει με τη σειρά του στον πιο αδύναμο που βρίσκει μπροστά του» σημειώνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Η ΕΛΜΕ διεκδικεί:

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς κοινωνικών επιστημόνων με οργανικές θέσεις σε κάθε σχολική μονάδα για να στηρίζουν τη σχολική ζωή.

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να χτίζεται σταθερή παιδαγωγική σχέση μαθητή- εκπαιδευτικού.

-Κανένας μαθητής αποκλεισμένος από “παράλληλη στήριξη” και σχολικό νοσηλευτή.

-Δημιουργία Σχολών Γονέων σε κάθε σχολείο.

-Αναβάθμιση στο σχολικό πρόγραμμα όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων, των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και της φυσικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

-Σύγχρονα ασφαλή σχολικά κτίρια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος