Δημογραφική κατάρρευση! – Κατά 9,2% μειώθηκε ο πληθυσμός της Ηλείας μέσα σε 20 χρόνια
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”157046″ img_size=”full”][vc_column_text]-Σοκάρει η πτώση των γεννήσεων μέσα σε μόλις 12 χρόνια
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τρομακτικά είναι τα δημογραφικά δεδομένα της Ηλείας την τελευταία εικοσαετία, καθώς ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 12.085 πολίτες από το 2002, ενώ η αναλογία γεννήσεων και θανάτων έχει διευρυνθεί σε αναλογία μεγαλύτερη του 1 προς δύο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε και σας παρουσιάζει σήμερα η «Πρωινή», ο νομός έχει μπει σε τροχιά ταχείας πληθυσμιακής συρρίκνωσης, εξέλιξη που θα έχει απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια.
Το 2002, ο ηλειακός πληθυσμός αριθμούσε 167.285 και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, έχει φτάσει στους 155.200! Όπως προκύπτει και από τον σχετικό πίνακα, το «φράγμα» των 160.000 κατοίκων έσπασε μεσούσης της οικονομικής κρίσης, όταν από τους 161.034 το 2012 πέσαμε στους 159.982 το 2013. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ακόμα και την περίοδο 2002-2006, όταν η Ελλάδα απολάμβανε σχετική ευημερία, ο πληθυσμός κατέγραψε μείωση κατά 5.000 άτομα περίπου.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη πιθανότατα οφείλεται στην πτώση των γεννήσεων στον νομό, αφού από το ιστορικό υψηλό των 1.515 το 2018, μέσα σε δώδεκα χρόνια έπεσαν στις μόλις 975, καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό το 2020! Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι παραμένουν σε σταθερά υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια της 20ετίας, κινούμενοι λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τους 2.000 ετησίως.[/vc_column_text][vc_single_image image=”122349″ img_size=”full”][vc_column_text]Προτεραιότητα η αναστροφή της δημογραφικής αιμορραγίας
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» πως δημογραφική συρρίκνωση του νομού είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια, για να αποτραπεί η ερημοποίηση του τόπου.
«Η Ηλεία εδώ και δέκα χρόνια “αιμορραγεί” πληθυσμιακά κάθε χρόνο. Δεκάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα νέοι, μεταναστεύουν είτε για το εξωτερικό είτε για μεγαλύτερα αστικά κέντρα, ενώ οι γυναίκες γεννούν όλο και λιγότερο και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης με την τραγωδία του 2007 “γονάτισε” την Ηλεία, όπως προκύπτει και από μελέτες που αποτύπωσαν την εγκατάλειψη στο νότιο τμήμα του νομού, αφού μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια δεν εφαρμόστηκε κανένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης. Εμείς ως περιφερειακή αρχή θέλουμε να αποτρέψουμε την ερημοποίηση μιας περιοχής μετά από ακραίο φυσικό ή καιρικό φαινόμενο, για αυτό προχωρήσαμε τάχιστα στην καταγραφή όλης της ζημιάς και στην άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων. Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σχεδιάζουμε δράσεις και προγράμματα που θα παρέχουν κίνητρα στους νέους συμπολίτες μας να παραμείνουν στον τόπο τους, προωθώντας ταυτόχρονα σημαντικά έργα υποδομής που θα άρουν την απομόνωση στην οποία είχε καταδικαστεί επί χρόνια η Ηλεία», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”46325″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως αν δεν αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία, για να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οι επιπτώσεις της δημογραφικής συρρίκνωσης θα είναι απρόβλεπτες.
«Αν συγκρίνουμε τα απογραφικά δεδομένα της Ηλείας ανά δεκαετία, θα διαπιστώσουμε πως η πύρινη τραγωδία του 2007, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ακολούθησε, συνέβαλαν καθοριστικά στην πληθυσμιακή συρρίκνωση. Ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί και απογοητευτικοί. Ο νομός ουδέποτε συνήλθε έκτοτε. Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου υποφέρουν από τα οικονομικά βάρη που κουβαλάνε επί χρόνια, για αυτό και πρέπει το κράτος να βοηθήσει στην απελευθέρωσή τους ώστε να παραχθεί πλούτος και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών και η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι ο μόνος δρόμος για να αποφευχθεί η ερημοποίηση της Ηλείας. Φυσικά, θα πρέπει και η επιχειρηματική κοινότητα να αναλάβει και τις δικές της ευθύνες απέναντι στην κοινωνία. Οι επιχειρηματίες της Ηλείας πρέπει να οραματιστούν το αύριο και να αντιληφθούν πολύ γρήγορα αυτό που συμβαίνει σήμερα και εκείνο που έρχεται αύριο. Αν δεν το πετύχουμε, θα πάψουμε να θεωρούμαστε “βιώσιμοι” για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και θα καταδικαστούμε σε πολυετή υστέρηση και απομόνωση», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”157047″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]