FOLLOW US: facebook twitter

Διαρκής «πληγή» οι πλημμύρες: Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα του Θοδ. Κονδύλη για επιπτώσεις της πυρκαγιάς του 2007 που δημοσιεύει σήμερα η «Πρωινή»

Ημερομηνία: 19-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον
Τι αναφέρει επιστημονική έρευνα του Θοδ.Κονδύλη για επιπτώσεις της πυρκαγιάς του 2007 που δημοσιεύει σήμερα η Πρωινή
-Μειώθηκαν σταδιακά οι κατολισθήσεις έπειτα από μια πενταετία κατακόρυφης αύξησης
-Προς το 2030 η επιστροφή στα προ πυρκαγιάς επίπεδα, δηλώνει ο Ηλείος προγνώστης καιρού

Η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων είναι οι σοβαρότερες επιπτώσεις που μας κληροδότησαν οι φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Ηλείου προγνώστη καιρού με ειδίκευση στη διαχείριση Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρή Κονδύλη, που δημοσιεύει σήμερα η Πρωινή και η οποία αποτελεί τμήμα της διπλωματικής του διατριβής με θέμα τις υδρογεωμορφολογικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στον ελληνικό χώρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πλημμύρες παραμένουν ακόμα και σήμερα, 14 χρόνια μετά, αυξημένες, με 17 καταγεγραμμένα συμβάντα μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ οι κατολισθήσεις εμφανίζουν μείωση από το 2015 και μετά, έπειτα από μια κατακόρυφη αύξηση από 2010 ως το 2015 με 20 καταγεγραμμένα συμβάντα συνολικά.

Όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Κονδύλης, η πυρκαγιά της Ηλείας συνέβαλε στην εμφάνιση δευτερογενών κινδύνων πλημμυρών και κατολισθήσεων, με εντυπωσιακή αύξηση στην εμφάνιση κατολισθήσεων αλλά και αύξουσα πορεία πλημμυρικών επεισοδίων μετά την πυρκαγιά.

«Το διάστημα 2007-2016 καταγράφηκε αύξηση της μέσης συχνότητας των γεγονότων πλημμύρας και κίνησης μαζών κατά 2,7 και 3,5 φορές, αντίστοιχα. Το διάστημα 2016-2020 παρατηρήσαμε σαφή μείωση της συχνότητας των κατολισθητικών γεγονότων. Αντίθετα, παραμένει αύξουσα η πορεία των πλημμυρικών συμβάντων. Μπορεί ο ρυθμός πλημμυρικών συμβάντων να παρουσιάζει αύξηση το διάστημα 2016-2020, εξετάζοντας ειδικότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαπιστώνουμε πως και τα συμβάντα πλημμυρών έχουν τάση μείωσης, βραδείας όμως. Αν και δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές αλλαγές στη χρήση γης με τη φυσική αναγέννηση να κυριαρχεί, παρατηρούμε ότι χρειάστηκαν 8 έτη, έως και το 2015 ώστε τα γεωμορφολογικά συμβάντα να αρχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Χαρακτηριστικό της σημαντικής επίπτωσης της δασικής πυρκαγιάς αποτελεί η εκτόξευση των κατολισθητικών συμβάντων το 2007», τονίζει και προσθέτει πως οι πυρκαγιές του 2007 αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα υδρογεωμορφολογικών επιπτώσεων.

«Οι μεταβολές της συχνότητας που παρατηρούμε πολύ έντονα στην Ηλεία, δεν εμφανίζονται με την ίδια ένταση στις υπόλοιπες υπό μελέτη πυρκαγιές της χώρας. Αυτό, έχει να κάνει με την έκταση του φαινομένου, τις γεωπεριβαλλοντικές συνθήκες, τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και τους μετεωρολογικούς παράγοντες», επισήμανε.

«Προς το τέλος της δεκαετίας η πλήρης επάνοδος»

Παρακολουθώντας και καταγράφοντας συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, ο Θοδωρής Κονδύλης υπογραμμίζει ότι η έρευνά του κατέδειξε διαφορετικές τάσεις μεταξύ πλημμυρών και μετακινήσεων γεωμαζών και καταθέτει την πρόβλεψή του για το πότε θα επανέλθουμε στα προ της πυρκαγιάς δεδομένα.

«Δεκατρία χρόνια μετά, η πυρκαγιά της Ηλείας του 2007 εξακολουθεί να επηρεάζει τους μηχανισμούς απορροής της βροχής, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να αναπτύσσει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα. Την τελευταία πενταετία 2015-2020, οι κατολισθήσεις παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 50% συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία 2010-2015. Οι πλημμύρες φαίνεται να έχουν τάση μείωσης, αλλά ο ρυθμός τους ακόμα είναι υψηλός από αυτόν της προ πυρκαγιάς περιόδου. Η σταδιακή επαναφορά των ιδιοτήτων προστασίας των εδαφών από τη νέα βλάστηση, φαίνεται στη μείωση των κατολισθητικών φαινομένων από το 2015. Βέβαια, θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια στο μέλλον ώστε να επανέλθουμε στα προ πυρκαγιάς επίπεδα. Εκτιμώ ότι αυτό θα φανεί ίσως προς το τέλος της νέας δεκαετίας, το 2030, κυρίως για τις πλημμύρες, και σαφώς νωρίτερα για τις κατολισθήσεις, πιθανότατα την τρέχουσα πενταετία, καθώς μειώνονται με πιο ταχύ ρυθμό μείωσης», τόνισε.

Πάνω από 25 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά στην Ηλεία

Στόχος η θωράκιση του νομού, δηλώνει στην Πρωινή ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος

Η σταθερή πρωτιά της Ηλείας σε αγροτοδασικές πυρκαγιές και την περασμένη χρονιά επιβάρυνε κι άλλο το περιβάλλον, αφού τα συμβάντα στο Λαντζόι και στην Πηνεία άφησαν πίσω τους δεκάδες στρέμματα καμένης γης.

Όπως είχε αναφέρει τότε στην Πρωινή ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, είναι πιθανό να προκληθούν προβλήματα διαβρώσεων μετά τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα στις καμένες εκτάσεις, ειδικά σε επικλινή εδάφη. «Μια σημαντική περιβαλλοντική παρενέργεια είναι οι διαβρώσεις του εδάφους και η συνακόλουθη υποβάθμισή του, ενώ όπου έχουμε ισχυρές κλίσεις, είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα αν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά σε πλαγιές απόκρημνης κλίσης, όπως στο Πουρνάρι, διότι η βροχή θα “γυμνώσει” τα εδάφη. Πέραν όλων των άλλων, θα είναι και αισθητικά άσχημη εικόνα», είχε δηλώσει.

Από την πλευρά της Περιφέρειας η αντιπλημμυρική προστασία αποτελεί προτεραιότητα, κάτι που αποτυπώνεται σε σειρά έργων που ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί. Ειδικά για την Ηλεία έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις στον ποταμό Αλφειό, στον Ενιπέα, στον Πηνειακό Λάδωνα, στον Ρούσκουλα Νέας Μανωλάδας. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη αντιπλημμυρική εργολαβία 5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά 60%, και θα ακολουθήσει η εργολαβία των 9,3 εκατ. ευρώ, που αφορά τον καθαρισμό, τη συντήρηση και την αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Ηλείας. Όπως ανέφερε στην Πρωινή ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, στόχος είναι η θωράκιση του νομού απέναντι σε ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, με την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε όλο τον νομό, από τη Νέδα μέχρι το Ψάρι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος των καταστροφών.

«Οι περιβαλλοντικές παρενέργειες των φονικών πυρκαγιών του 2007, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που είναι πλέον ορατές και αισθητές, διαμορφώνουν μια σύνθετη κατάσταση που απαιτεί εγρήγορση και προσεκτική αντιμετώπιση. Η Περιφέρεια υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, έργων και μελετών, σε όλο τον νομό, το οποίο υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, με στόχο τη θωράκιση του νομού», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος