FOLLOW US: facebook twitter

Διακομιδές ασθενών με τα Citroen του 2004! 

Ημερομηνία: 25-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

-Με ασθενοφόρα εικοσαετίας λειτουργεί το ΕΚΑΒ στην Ηλεία

-«Καμπανάκι» για την ανανέωση των επικουρικών διασωστών και τις αναστολές χτυπά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας, Γ. Θεοδωρόπουλος   

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σχεδόν είκοσι χρόνια πίσω έχει γυρίσει το ΕΚΑΒ στην Ηλεία και στη Δυτική Ελλάδα γενικότερα, αφού τα ασθενοφόρα που κάνουν τις διακομιδές αυτήν την περίοδο, είναι τα Citroen που είχαν πρωτοενταχθεί στον στόλο το μακρινό 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων! Πρόκειται για οχήματα με πάρα πολλά χιλιόμετρα και με αυξημένη πιθανότητα να υποστουν μηχανική βλάβη, όμως δεν υπάρχει λύση διότι όσα δωρίστηκαν από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προ πενταετίας, είναι ήδη στο συνεργείο και αργούν να επισκευαστούν διότι ολοκληρώθηκε η εγγύηση του ιδρύματος και δεν υπάρχει πλέον η άνεση άμεσης εξόφλησης των συνεργείων.

Όπως δήλωσε στην Πρωινή ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, η υπηρεσία είναι στα όριά της και χρειάζεται επαρκή ενίσχυση του στόλου των οχημάτων.

«Δεν έχουμε ασθενοφόρα, με τα Σιτροέν του 2004 δουλεύουμε. Στην Ηλεία αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με τρία παλιά οχήματα από τα πέντε συνολικά. Είναι προβληματικός ο στόλος. Δεν έχει αλλάξει κάτι δυστυχώς. Δουλεύουν στο όριο ασφαλείας γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλουν ζημιές, αφού έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο, και η συντήρησή τους δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Τα καινούρια έβγαλαν ζημιές και επειδή έχει τελειώσει η εγγύηση που είχε το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχο” αργούν να επισκευαστούν. Η ανανέωση του στόλου γίνεται με το σταγονόμετρο. Πήραμε τρεις νέες μονάδες και άλλα δυο ασθενοφότα. Τα άλλα εννέα ακόμα τα περιμένουμε. Καθυστερούν ενώ ξέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο παράρτημα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος εκφράζοντας την ελπίδα να διορθωθεί η κατάσταση.

Αγωνία για την ανανέωση των επικουρικών

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με επικουρικούς διασώστες και κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις διακομιδής. Στο τέλος του έτους, όμως, ολοκληρώνονται οι συμβάσεις και από το υπουργείο Υγείας επικρατεί ύποπτη σιωπή ως προς το ενδεχόμενο ανανέωσής τους.

Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος δηλώνει χωρίς περιστροφές στην «Πρωινή» πως πιθανή αποχώρηση των επικουρικών ισοδυναμεί με καταστροφή για την ομαλή λειτουργία του ΕΚΑΒ και ζητά από το υπουργείο να δώσει καθαρές απαντήσεις.

«Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία νύξη για την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών. Δεν θέλουμε να διανοηθούμε ότι θα φτάσει η 31η Δεκεμβρίου και θα μας πουν ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Βουλιάξαμε την ίδια μέρα. Ειδικά ο τομεάς της Ηλείας θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό βασίζεται στους επικουρικούς. Είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που έχουν προσληφθεί και πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως πρέπει να τερματιστεί η αναστολή σύμβασης στους ανεμβολίαστους.

«Είναι ντροπή να συνεχίζεται αυτό το μέτρο όταν όλα έχουν χαλαρώσει ως προς τη διασπορά του κορονοϊού και δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Έχουμε ανθρώπους χρήσιμους που θα βοηθούσαν στη λειτουργία του ΕΚΑΒ και τους έχουμε σε αναστολή, τους κρατάμε ομήρους, τη στιγμή που και οι εμβολιασμένοι νοσούν. Αυτές είναι ασκήσεις πυγμής από την πολιτεία, αποφάσεις επιβολής απόψεων που δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό», σημείωσε.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για αποφάσεις μετακίνησης προσωπικού με κριτήρια κομματικά από την πλευρά της διοίκησης του ΕΚΑΒ, αναφέροντας ότι διαπιστώνονται πρακτικές οπισθοδρομικές.  

«Η διεύθυνση στο παράρτημα της Δυτικής Ελλάδας έχει παρυσιαστεί κατώτερη των περιστάσεων. Έχουμε γίνει μάρτυρες γεγονότων που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω, με μετακινήσεις συναδέλφων αναιτιολόγητες, που ουσιαστικά έγιναν με κομματικά κριτήρια.  

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθούν με γιατρούς τα περιφερειακά νοσοκομεία, για να σταματήσει το φαινόμενο των αυξημένων διακομιδών από τον Πύργο και την Αμαλιάδα στην Πάτρα.

«Δυστυχώς το ΕΚΑΒ επωμίζεται τις ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιφέρειας, μεταξύ αυτών και στην Ηλεία. Σε καθημερινή βάση κάνουμε τρία με τέσσερα δρομολόγια προς την Πάτρα, κάτι που σημαίνει πως το ασθενοφόρο μένει ανενεργό για τουλάχιστον δυόμισι ώρες. Με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί, δεν βλέπω να αλλάζει αυτό προς το καλύτερο αλλά μόνο προς το χειρότερο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς για να στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ας κάνουν την Ηλεία “άγονη” μήπως αλλάξει κάτι. Δεν μπορεί να διακομίζονται ασθενείς με το παραμικρό στην Πάτρα», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος