FOLLOW US: facebook twitter

Δελτίο καιρού – Η μαύρη πανσέληνος: Τα μηνύματα του Οκτώβρη

Ημερομηνία: 14-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Χθες Κυριακή 13 του μήνα είχαμε την Πανσέληνο του Οκτωβρίου -την επονομαζόμενη και μαύρη πανσέληνο -. Το φεγγάρι αυτό έρχεται για να φέρει εξελίξεις, αποκαλύψεις, δοκιμασίες και σημάδια ότι ίσως έχουμε φτάσει σε τέλμα ….

Αποτέλεσμα εικόνας για Φθινόπωρο

Τα μηνύματα του Οκτώβρη

Ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι ένας ενδιαφέρων μήνας ως προς τα πολιτικά πράγματα

Θεωρητικά δε, χθες Κυριακή, εάν δεν είχε πέσει στο κεφάλι του ΣΥΡΙΖΑ ο «κεραυνός» των ευρωεκλογών, μπορεί και να είχαμε εκλογές. Τα γεγονότα ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και οι κάλπες ήρθαν με τον καύσωνα και όχι με τα πρωτοβρόχια.

Τέλος πάντων. Πέρυσι ολόκληρος ο Οκτώβριος κύλησε με το μυστήριο που συνόδευε τις περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε τελικώς να αποφύγει, αφαιρώντας το συγκεκριμένο μέτρο από τον προϋπολογισμό του 2019. Η διάσωση επετεύχθη με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) να ισχυρίζεται πως ο Τσίπρας αντάλλαξε τις συντάξεις με το Μακεδονικό.

Το θέμα τώρα είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 2020. Τα πρωτογενή πλεονάσματα, με απόφαση της νέας διακυβέρνησης, παραμένουν ανέπαφα και απομένει να φανεί το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη χρονιά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως εάν ο προϋπολογισμός είναι light και δεν περιλαμβάνει και επιδρομή από… άγριες μέλισσες, τότε υπάρχει κρυφός σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο αμέσως μετά την προεδρική εκλογή και κυρίως πριν από την ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σενάριο που δύσκολα μπορεί να πατήσει σε μια στέρεη βάση. Όμως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας και δει στη πολιτική της σκηνή ποτέ μη λες ποτέ…

Αποτέλεσμα εικόνας για cartoon

Το δημοσιονομικό θαύμα και ο μήνας του μέλιτος

Τα νέα fake news του Κυριάκου περιλαμβάνουν και… δημοσιονομικά θαύματα: Ο πρωθυπουργός πληροφόρησε το εγχώριο και διεθνές ακροατήριο πως η κυβέρνησή του όχι μόνον παρέλαβε δημοσιονομικό κενό όταν εξελέγη αλλά μέσα σε τρεις μήνες (!) κατάφερε να το μετατρέψει – άγνωστο πώς – σε υπερπλεόνασμα. Και κατόπιν αυτού του άθλου, ενημέρωσε επίσης πως σκοπεύει να διαθέσει το επιπλέον πλεόνασμα τον Δεκέμβριο για την στήριξη των ασθενέστερων

Η νέα εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεδιπλώθηκε στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum και σε συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρθρογράφο των New York Times.

Περιγράφοντας λοιπόν την ειδυλλιακή αυτή ατμόσφαιρα έσπευσε να ενημερώσει τον συνομιλητή του ότι η κυβέρνηση διανύει «ορθολογικό μήνα του μέλιτος (rational honey moon) με την ελληνική κοινωνία». Και για του λόγου το αληθές τον  διαβεβαίωσε  – όπως έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι – ότι υπάρχει μία γενική αισιοδοξία, ότι οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι που εμμένει στο σχέδιό του και ότι θα χρησιμοποιήσει τον μήνα του μέλιτος για να διατηρήσει τη θετική δυναμική.

Τώρα γιατί εγώ διακατέχομαι από τη διαστροφή να τα βλέπω όλα μαύρα κι άραχλα δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Ίσως φταίει ότι δεν βλέπω τα ίδια όνειρα με τον Κυριάκο…

Ο πιο καλός ο μαθητής

Όπως καταλαβαίνετε γι  όλα αυτά  τα αρκούντως διδακτικά  φρόντισε σαν καλός μαθητής να απαντήσει  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Από την παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο Athens Democracy Forum καταλάβαμε τα εξής:

»1. Ότι με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών.

»2. Ότι, παρά τα όσα έλεγε για το κοινωνικό μέρισμα (φιλοδωρήματα, δωράκια κ.λπ.) τώρα καταλαβαίνουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι σημαντική παρέμβαση «για τη στήριξη των ασθενέστερων».

»3. Ότι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και δεν χρειάζεται ενισχυμένους ελέγχους. Οι συνήθεις φοροφυγάδες μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα έχουν παγώσει.

Τι να πω, μια αγνωμοσύνη από την πλευρά του Ευκλείδη την διακρίνω. Και όχι τίποτα άλλο που ο Κυριάκος είχε δηλώσει πως τον έχει σε εκτίμηση…

Ένα «επενδυτικό» Μνημόνιο

Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από άποψη κοινοβουλευτικής τελετουργίας  θυμίζει  τις ένδοξες μέρες των Μνημονίων.

Αλλά και από άποψη ουσίας, οι περισσότερες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου απηχούν τις πιο ακραίες προτάσεις του ΔΝΤ που ακόμη και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν να τις εντάξουν στα μνημονιακά νομοθετήματα.

Αυτά, ωστόσο, δεν  προκαλούν έκπληξη. Σε γενικές γραμμές είναι συνεπή προς την ιδεολογική συγκρότηση της κυβέρνησης και τις προεκλογικές εξαγγελίες περί «οδοστρωτήρα». Ο «οδοστρωτήρας» πράγματι ήρθε, αλλά μαζί του ήρθαν τα επίσης γνώριμα χαρακτηριστικά της Δεξιάς του πελατειακού καπιταλισμού και των κρατικοδίαιτων «εθνικών επενδυτών».

Δέκα και πλέον χρόνια μετά τη θεσμική ήττα της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ., στην προσπάθειά της να ελέγξει στοιχειωδώς τη διαπλοκή με τις ρυθμίσεις για τον βασικό μέτοχο, 15 χρόνια από την περίφημη αναφορά του Κ. Καραμανλή στους «νταβατζήδες» της εξουσίας, αυτή η κυβέρνηση επιλέγει την ολική επαναφορά τους, καταργώντας και την τελευταία εγγύηση για ελάχιστη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Προφανώς η κυβέρνηση αυτή έχει ανάγκη τη μονοπώληση της ενημέρωσης από φιλικούς προς αυτήν επιχειρηματίες. Το γεγονός ότι επιλέγει να τους διευκολύνει μέσω του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου έχει τον συμβολισμό του για το είδος της ανάπτυξης που οραματίζεται. Μια ανάπτυξη που αντιμετωπίζει σαν καύσιμα όχι μόνο τους εργαζόμενους και το δημόσιο συμφέρον, αλλά και το αγαθό της ενημέρωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος