FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Τεμπονέρας: «Η Ηλεία επί τέσσερα χρόνια μετρά συνεχόμενες ήττες»

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:

Ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας και μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει στην «Πρωινή»

Βίαιη αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων καταλογίζει στην κυβέρνηση με συνέντευξή του στην «Πρωινή» ο δικηγόρος-εργατολόγος και μέλος του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος καταθέτει την πρότασή του για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, σχολιάζει το κυβερνητικό αφήγημα περί αύξησης μισθών και συντάξεων και προαναγγέλλει ολιστικό πρόγραμμα  παραγωγικής ανασυγκρότησης από προοδευτική κυβέρνηση με «κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Δεδομένου ότι το πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων είναι θεσμοθετημένο από το 2015 ως μνημονιακός όρος, υπάρχουν κοινωνικά δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις στη γενικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους;

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πράγματι, είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αθροίζεται ένα ποσό, που ξεπερνά τα 256 δισ. ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος, που στηρίζεται στο τρίπτυχο: ρευστότητα(ρύθμιση οφειλών) – ενίσχυση εισοδήματος – ελάφρυνση φόρων. Οι λύσεις,  ακόμα και στο  φλέγον ζήτημα των «κόκκινων δανείων», είναι πολύ συγκεκριμένες:

Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, ώστε να γνωστοποιείται στον δανειολήπτη-οφειλέτη της απαίτησης, το ύψος της αξίας της μεταβίβασης του δανείου του, είτε πρωτογενώς είτε στη δευτερογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό και αφού ληφθεί υπόψη, το περιθώριο κέρδους της αποκτώσας εταιρείας, ο οφειλέτης θα μπορεί να επικαλεστεί σε μία δικαστική εμπλοκή την τεράστια διαφορά της τιμής απόκτησης, με την απαίτηση σε βάρος του από τον επισπεύδοντα, ώστε να διαπιστωθεί αν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή του δανείου τους, πρέπει να καταργηθεί η παράλληλη δυνατότητα εφαρμογής από τους servicers των ν. 3956/2003 και 4354/2015, τουλάχιστον κατά το μέρος που αφορά την υποχρέωση για προηγούμενη διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη προ της μεταβίβασης του δανείου, με το να είναι αυτή (διαπραγμάτευση) υποχρεωτική, και τέλος πρέπει να θεσπιστεί η υποχρέωση για την εταιρεία διαχείρισης, υποβολής κατάλληλης και βιώσιμης πρότασης για τον δανειολήπτη, συνοδευόμενη από τη σχετική τεκμηρίωση και αφού λάβει υπόψη τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές του, έτσι ώστε να μην γίνεται προσχηματικά  και  να μπορεί να είναι δικαστικώς ελέγξιμη.

Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση δεν θέλει να λύσει το ζήτημα, αλλά επιθυμεί την  βίαιη αναδιανομή του πλούτου σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων, που εκπροσωπεί και προωθεί.

H Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια που μείωσε φόρους και αύξησε μισθούς και συντάξεις. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών (έμμεσοι φόροι), μέσω της αισχροκέρδειας που θεριεύει μέρα με τη μέρα, είναι παροιμιώδης. Οι πολίτες στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη. Την ώρα που η Ισπανία για παράδειγμα,  από το 2018, έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό, στα 1.080 ευρώ ( αύξηση κατά 36%) η κυβέρνηση αφήνει τους πολίτες, στο έλεος των πληθωριστικών πιέσεων, εξετάζοντας μια αύξηση, λίγο πάνω από το 5%. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες που έχουν εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, μέχρι 750 ευρώ, έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανασύσταση του ΣΕΠΕ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  δεσμεύεται ότι, θα μειώσει τους φόρους και θα ενισχύσει την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ποιες πολιτικές δυνάμεις περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική κυβέρνηση»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έγκαιρα, κατέθεσε από την ΔΕΘ έξι σημεία σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, για την επίτευξη μιας ελάχιστης συνεννόησης, για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Όσοι ομονοούν στην ανάγκη ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, στην αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, που θα μοιράζει κατά τρόπο δίκαιο τον παραγόμενο πλούτο, περιλαμβάνονται σε αυτό το πολιτικό σχέδιο. Οι αποφάσεις θα ληφθούν προφανώς, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και  μετά από την εντολή, του ελληνικού λαού.

Η Ηλεία έχει δίκιο να νιώθει αδικημένη και εγκαταλελειμμένη από την κυβέρνηση ή μήπως είναι απλά ένα «τοπικιστικό» αίσθημα;

Ένας τόπος με μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα (αγροτική παραγωγή-πολιτιστική κληρονομία-τουριστική βιομηχανία και μεταποιητικές δυνατότητες)παρέμεινε ξεχασμένος,  με ευθύνες του πάλαι ποτέ «δικομματισμού», για δεκαετίες. Η Ηλεία μετρά συνεχόμενες ήττες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αν αθροίσουμε τον  «οδικό αποκλεισμό», την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τους αγρότες που μένουν πάντα αβοήθητοι στις  καταστροφές, τα ξεχασμένα νοσοκομεία  αλλά και  μια σειρά από άλλα θέματα, στα οποία  η κυβέρνηση περνά, κάτω από τον πήχη, τότε η πολιτική αλλαγή γίνεται μονόδρομος και για την περιοχή σας. Με την προοδευτική κυβέρνηση, που θα συγκροτηθεί με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ηλεία θα μπει σε ένα ολιστικό πρόγραμμα  παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα φέρει  αληθινή ελπίδα και προοπτική.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot