FOLLOW US: facebook twitter

Τα 450 προσφυγόπουλα του Αττίλα που αγκάλιασε η Ηλεία ποτέ δεν ξέχασαν…

Ημερομηνία: 17-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Σήμερα επιστρέφει εδώ μια επιτροπή εκείνων των παιδιών προκειμένου να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ γι α την εποχή της φιλοξενίας τους στο νομό μας ( 1974-1975)

  • Η συγκινητική μαρτυρία του Ευρωβουλευτή και πρ. βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου για τους Ηλείους μεροκαματιάρηδες και αγρότες που άνοιξαν τότε τα σπίτια τους για τα παιδιά της Κύπρου

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Τον Σεπτέμβριο του 1974 το λιμάνι της Λεμεσού κατακλύστηκε από μικρούς μαθητές, παιδιά που θα έπαιρναν μόνα, τον δρόμο της προσφυγιάς μακριά από γονείς και οικογένειες.

Είχε προηγηθεί η τουρκική εισβολή του Αττίλα που διήρκησε από τις 20 Ιουλίου του 1974 μέχρι τις 16 Αυγούστου του ίδιου έτους. Περίπου 150.000 άνθρωποι προσφυγοποιήθηκαν, έχασαν στα σπίτια τους και το βιός τους. Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές. Εκείνο τον Σεπτέμβρη 450 περίπου προσφυγόπουλα της κυπριακής τραγωδίας έφευγαν από τη “ματωμένη” πατρίδα τους για να φτάσουν στην Ηλεία και να βρουν εδώ στέγη και αποκομούμπι, με στόχο να μείνουν μια σχολική χρονιά, (όπως και έγινε) κατόπιν πρωτοβουλίας της Ι. Μητρόπολης Ηλείας σε συνεννόηση με τη Αρχιεπισκοπή της Κύπρου. Σήμερα, εκείνα τα παιδιά, τα Κυπριόπουλα που φιλοξενήθηκαν τότε σε ιδρύματα της Ι.Μ Ηλείας και διάφορες οικογένειες του νομού που έσπευσαν να τους προσφέρουν μια αγκαλιά, ώριμοι πια άνθρωποι, «επιστρέφουν» στην Ηλεία μέσω εκπροσώπων μιας Ομάδας Πρωτοβουλίας που έχουν συγκροτήσει, προκειμένου να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για εκείνην την περίοδο θέλοντας να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους σε έναν τόπο και σε ανθρώπους που τους στάθηκαν. Γιατί ποτέ δεν ξέχασαν…

Βέβαια, στις 21 Ιανουαρίου του 2018, είχαν επιστρέψει ξανά για πρώτη φορά στην Ηλεία, όταν πραγματοποιήθηκε μια τελετή ευγνωμοσύνης προς τον Νομό από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας , ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στη Λευκωσία.

Η 4μελής επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κυπρίων προσφύγων που αποτελείται από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ, έναν κινηματογραφιστή και δύο ακόμα μέλη, αναμένονται στην Ηλεία την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να γυρίσουν αυτό το ντοκιμαντέρ για να καταγραφεί η ιστορία εκείνων των 450 προσφυγόπουλων της Κύπρου. Όπως ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ο συνάδελφος δημοσιογράφος Μ. Μιχαήλ, στην Ηλεία θα μείνουν μια περίπου εβδομάδα όπου θα μιλήσουν με οικογένειες που τους ειχαν φιλοξενήσει τότε, με την Ι. Μητρόπολη Ηλείας και φορείς, ενώ στην συνέχεια ετοιμάζουν και μια μεγάλη εκδήλωση σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς ετούτον τον τόπο που ευτυχώς ποτέ δεν έχασε την ανθρωπιά του . Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια όπως μας εξομολογείται ο κ. Μιχαήλ, με όποιον τρόπο μπορούσαν και ο ίδιος μέσα από σχετικά ρεπορτάζ παρουσίαζε γεγονότα εκείνης της εποχής γιατί ποτέ δεν ξέχασαν ότι έμειναν μια σχολική χρονιά στην Ηλεία ( 1974-1975) κι ότι εκατοντάδες άνθρωποι άγνωστοι, τους άνοιξαν την αγκαλιά τους κι έγιναν γι αυτά τα προσφυγόπουλα ανάδοχες οικογένειες με ισχυρούς δεσμούς που άντεξαν στο χρόνο.

Η μαρτυρία του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Γεωργίου

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του news247, μεταξύ των 450 παιδιών είναι και ο σημερινός Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου. Ο ίδιος είχε μιλήσει στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια. “Άγνωστοι τότε ανάμεσα μας. Στοιβαγμένοι απάνω στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά. Με βλέμμα απλανές, κάποιοι μαζεύονταν απόμερα και άκουγες το συριστό κλάμα τους. Μακριά από τους δικούς μας, κάποιων είχαν σκοτωθεί και άλλων αγνοούνταν. Μακριά από τον όλεθρο του πολέμου”, είπε, προσθέτοντας πως όταν αντίκρισε το λιμάνι του Πειραιά αισθάνθηκε απερίγραπτο δέος.

Θυμήθηκε ακόμη ότι κάποιοι έμειναν σε ιδρύματα και άλλοι σε οικογένειες, αφού “οι φτωχοί άνθρωποι, αγρότες και μεροκαματιάρηδες άνοιξαν τα σπιτικά τους, μα πιο πολύ την ψυχή τους και μας ζέσταναν για μια χρονιά”.

Και η μαρτυρία ενός Αμαλιαδαίου που φιλοξένησε τότε δύο Κυπριόπουλα

Ο Δημήτρης Πανουργιάς, από την Αμαλιάδα, που φιλοξένησε τα αδέλφια Κώστα και Κούλα, μιλώντας τότε στην ίδια εκδήλωση γύρισε τη μνήμη του πίσω και είπε πως “μέχρι που τα λεωφορεία έφθασαν στην Αμαλιάδα δεν ήξερα, όπως κανένας μέχρι εκείνη τη στιγμή τίποτε για τη φιλοξενία”.

“Είδαμε τα λεωφορεία το ένα πίσω από το άλλο, ο κόσμος τα “είχε χάσει”. Στη συνέχεια αφηγήθηκε την ιστορία μιας γριούλας, η οποία όπως ανέφερε “είχε ένα περιπτεράκι και πήρε ένα κιβώτιο γαριδάκια και τα μοίραζε στα παιδιά”. Παρόλο που ο ίδιος είχε δύο δικά του παιδιά, ένα 6 ετών και δεύτερο πέντε μηνών, είπε πως “τα προσφυγόπουλα μας έδωσαν ζωή” και αποφάσισε να κρατήσει τα δύο προσφυγόπουλα στο σπίτι του.

Τα κυπριόπουλα που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα, το 1974-1975 ξεπερνούσαν τα χίλια συνολικά.

Με πληροφορίες από το news24- Φωτογραφίες: aljazeera.com


Σχόλιο για "Τα 450 προσφυγόπουλα του Αττίλα που αγκάλιασε η Ηλεία ποτέ δεν ξέχασαν…"

  1. Ο/Η γιαννης ελληνας λέει:

    Ήμουν ένα από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν εκείνη την εποχή στον Πύργο Ηλείας. Θέλω δημόσια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την αγάπη και συμπαράσταση που βρήκαμε εκεί σε πραγματικές δύσκολες στιγμές για την Κύπρο. Εκφράζω και πάλι την την ευγνωμοσύνη και αγάπη μου προς την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, τους ηλείους κατοίκους και ειδικότερα προς την οικογένεια Νίκου και Νίτσας Θεοφανοπούλου από τον Πύργο Ηλείας που με φιλοξένησαν για ένα χρόνο και πολλές άλλες φορές στις διακοπές σαν δικό τους παιδί. Διατηρώ μαζί τους στενές και άριστες σχέσεις μέχρι σήμερα

    Ένα βαθύ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην Ηλεία. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος