FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Μάντζος: «Θέλουμε πολίτες με ισχυρά ατομικά δικαιώματα και αγοραστική δύναμη»

Ημερομηνία: 27-10-2022 | Συντάκτης:

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ μιλάει στην «Πρωινή» για τη δεξιά στροφή της ΝΔ, τη συνάντηση-απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη με τον Εν. Καντέρ και καταθέτει τις προτάσεις του για τον πληθωρισμό

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φωτεινόπουλο

Δεξιά στροφή για μικροπολιτικά οφέλη καταλογίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, σε συνέντευξή του στην «Πρωινή», με αφορμή τις δηλώσεις περί χημικού ευνουχισμού. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΝΔ αρνείται να υιοθετήσει ρεαλιστικές προτάσεις για τον πληθωρισμό και  σημειώνει πως η συνάντηση Ανδρουλάκη-Καντέρ είναι η καλύτερη απάντηση στις διαρροές περί φιλοτουρκισμού.

Πόσο ισχυρός είναι ο συμβολισμός της συνάντησης του Ν. Ανδρουλάκη με τον Ενές Καντέρ

Είναι πάρα πολύ σημαντική και πολύ τιμητική για τον πρόεδρό μας η πρωτοβουλία του Ενές Καντέρ να θελήσει να τον συναντήσει στο γραφείο του στη Βουλή. Τα θερμά του λόγια είναι συγκινητικά, διότι ουσιαστικά αναφέρθηκε σε έναν πρωταθλητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι χαρακτήρισε τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Καντέρ, και τον επαίνεσε για τη σταθερή του θέση στο Ευρωκοινοβούλιο και στη διεθνή πολιτική σκηνή, απέναντι στα καθεστωτικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν, τόσο στα διεθνή ζητήματα και την προσβολή των σχέσεών του με την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό. Θυμίζω ότι ο κ. Ερντογάν έχει δυστυχώς παραβιάσει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, με μειονότητες, φυλακίσεις αντιπολιτευόμενων πολιτικών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει και νομίζω ότι ο υψηλός συμβολισμός της επίσκεψης του Ενές Καντέρ στο γραφείου του κ.Ανδρουλάκη είναι ακριβώς αυτός, δεν μπορεί η Ελλάδα, η Ευρώπη, η Δύση συνολικά να έχει οποιαδήποτε ανοχή στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν.

Η συνάντηση συνιστά και μια έμμεση απάντηση σε διαρροές περί φιλοτουρκισμού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών;

Είναι πολύ σωστή και προσφυής η συσχέτιση που κάνετε, διότι στην αρχή της υπόθεσης των υποκλοπών, στα τέλη Ιουλίου, υπήρξαν πολλές –κυβερνητικά υποστηριζόμενες δυστυχώς- διαρροές σύμφωνα με τις οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί και να έχει επαφή με ερντογανικά ή φιλοερντογανικά στοιχεία της τουρκικής δημοκρατίας και κοινωνίας ευρύτερα. Η επίσκεψη του Ενές Καντέρ είναι ίσως η πιο ηχηρή απόδειξη ότι κάτι τέτοιο δεν συντρέχει. Το αντίθετο μάλιστα ισχύει. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια σταθερή θέση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και κατά της κυβέρνησης Ερντογάν όσον αφορά την παραβίαση αυτών των αρχών.

Υπάρχουν εύκολες λύσεις για τον πληθωρισμό;

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν για τίποτα. Είμαστε σε μια εποχή που τα εύκολα λόγια και τα ευχολόγια πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας. Υπάρχουν λύσεις όμως, αν υπάρχει και η αναγκαία πολιτική βούληση. Εμείς έχουμε φέρει στον δημόσιο διάλογο πολλές τέτοιες προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες, που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η κυβέρνηση δεν μας ακούει. Αναφέρομαι συνοπτικά στην εισαγωγή του πλαφόν στη λιανική τιμή του ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ήδη στην εργαλειοθήκη της ΕΕ ως προτεινόμενο μέτρο -δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ-, στη μείωση των έμμεσων φόρων, ειδικά του ΦΠΑ που είναι κατά πολλές εκατοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο, αλλά και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έκαναν άλλες χώρες για να αποσυμπιέσουν τις τιμές και  να βοηθήσουν την κατανάλωση, και προφανώς την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις πληθωριστικές πιέσεις. Άρα λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πραγματική βούληση για την ανακούφιση των πολιτών. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Θα πρέπει να δούμε άλλα μοντέλα πολιτικής, όπου οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πραγματικά δυνατοί, με ισχυρά ατομικά δικαιώματα και οικονομική ισχύ στα χέρια τους, να έχουν αγοραστική δύναμη που να τους καθιστά πραγματικά ελεύθερους. Δυστυχώς φαίνεται ότι η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, επιθυμούν να έχουν πολίτες-επαίτες, πελάτες των δικών τους δήθεν φιλανθρωπικών πολιτικών. Αυτό δεν είναι κοινωνικό κράτος. Εμείς ευαγγελιζόμαστε κάτι διαφορετικό.

Με αφορμή την υπόθεση παιδικού Trafficking, είδαμε δηλώσεις περί χημικού ευνουχισμού και γενικότερα μια «σκληρή» γραμμή ως προς τις ποινές. Πώς τις σχολιάζετε;

Νομίζω ότι αυτή η δήλωση εντάσσεται σε μια γενικότερη δεξιά στροφή που επιθυμεί η ΝΔ για τους δικούς της μικροκομματικούς σχεδιασμούς. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μια ατυχέστατη αναφορά –ίσως και η λέξη «ατυχής» είναι μετριοπαθής. Προφανώς είναι μια εσφαλμένη αναφορά σε άλλων νομικών απόψεων εφαρμογές. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ποινή ή μέτρο ασφαλείας το οποίο επιδρά και επηρεάζει το σώμα ενός κρατουμένου. Θεωρούμε ότι μια αυστηρή της ελευθερίας ποινή είναι αρκετή για τη γενική και ειδική πρόληψη που επιβάλλει το ποινικό μας δίκαιο. Αν δεχτούμε τη λογική του κ. Βορίδη και της ΝΔ, θα πρέπει να πάμε και σε άλλες ακραίες ποινές, π.χ. για τους ληστές να κόβουμε το χέρι! Τέτοιου είδους τιμωρητικές ποινές δεν οδηγούν ουσιαστικά σε πάταξη του εγκλήματος. Το έγκλημα χρειάζεται, ειδικά το trafficking ανηλίκων και των παιδοβιαστών, θέλει παιδεία, ισχυρές κοινωνικές δομές για να ανοίγουν τα στόματα των παιδιών και των οικογενειών, και θέλει προφανώς η δικαιοσύνη και η αστυνομία να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς επηρεασμό και έξωθεν επίδραση. Άρα δεν είναι θέμα μόνο ποινών, σίγουρα δεν είναι θέμα χημικού ευνουχισμού, είναι θέμα κοινωνικού κράτους και παιδείας υπέρ των πολιτών, για να μπορέσουν τα στόματα να ανοίγουν και να υποστηρίζονται τα παιδιά και οι οικογένειές τους όταν βρίσκονται σε ανάγκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος