FOLLOW US: facebook twitter

Ο «Φον  Δημητράκης» κάνει πρεμιέρα 28η Οκτωβρίου  στον Απόλλωνα

Ημερομηνία: 27-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Πάλι… με χρόνια με καιρούς κοντά μας ξανά η Θεατρική Ομάδα Πύργου με ένα σπουδαίο έργο του Δημήτρη  Ψαθά σε σκηνοθεσία της Ευανθίας  Στιβανάκη

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Δυναμικό come back κάνει η Θεατρική Ομάδα Πύργου που επιστρέφει στην σκηνή του Απόλλωνα μετά από 3 χρόνια σιωπής, με την μαύρη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ» σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη  κάνοντας πρεμιέρα την Παρασκευή, ανήμερα 28ης Οκτωβρίου. Με εμφανή συγκίνηση και περίσσια χαρά για την επιστροφή τους, τα μέλη της Θεατρικής ομάδας Πύργου μαζί με την σκηνοθέτιδα, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι στον Απόλλωνα συνέντευξη τύπου δίνοντας το στίγμα της παράστασης, καλώντας το θεατρόφιλο κοινό της Ηλείας να τους απολαύσει.

Η Ευανθία Στιβανάκη  τόνισε ότι «μετά από τρία δύσκολα χρόνια σιωπής και απουσίας λόγω της πανδημίας,  έχουμε τη χαρά να είμαστε και πάλι κοντά σας και την Παρασκευή το βράδυ στον Απόλλωνα να κάνουμε την πρεμιέρα της νέας μας παράστασης ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ του μεγάλου Δημήτρη Ψαθά.  Είναι ένα έργο σπουδαίο, μια μαύρη κωμωδία, πικρή αναφορά σε πολύ σκληρές σελίδες της ελληνικής ιστορίες που ξεκινάει από το έπος του ΄40, περνάει στην κατοχή, την Αντίσταση και περιλαμβάνει και τις πρώτες μίξεις του Εμφυλίου. Είναι ένα έργο μοναδικό για την ιστορικότητά του  που γράφτηκε από τον Δημήτρη Ψαθά, τον πολύ μεγάλο  μάστορα της γραφής, συγγραφέα, ευθυμογράφο, βαθύ διανοούμενο που είναι  πάντα επίκαιρος και διαχρονικός.»

Αναφερόμενη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου και της παράστασης  ανέφερε ότι « είναι ένα εξαιρετικό έργο που μέσα στην ίδια την δραματουργία του,  συμπεριλαμβάνει μια περίοδο πολύ δύσκολη να καταγραφεί, ταραγμένη με πολλά πάθη και μεγάλους ηρωισμούς. Με πολύ μεγάλο κέφι και ψυχική δύναμη παρουσιάζουμε το έργο αυτό στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Γιάννη Μανώλης  ερμηνεύοντας τον Φον Δημητράκη, σε ένα νέο ρεσιτάλ ηθοποιίας! Συνολικά 13  εκλεκτά μέλη της κοινωνίας και εκλεκτούς  ηθοποιούς, πλαισιώνουν και αποδίδουν ένα πολύ δύσκολο έργο, με πολύ μεράκι.»

Η  κ. Στιβανάκη σε ερώτησή μας για το πώς γίνεται να είναι τόσο επίκαιροι και διαχρονικοί συγγραφείς που έχουν ζήσει τόσα πολλά χρόνια πίσω, όπως ο Δημήτρηα Ψαθάς υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχουν πολλά έργα που αναφέρονται στην ιστορία, το ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ είναι λοιπόν μια από τις φωτεινές εξαιρέσεις.Κάθε μεγάλο έργο κρίνεται από το αν μπορεί να αντέξει  και πέραν της εποχής από αυτήν για την οποία γράφτηκε Το θέατρο έχει αυτήν την δύναμη, ένα έργο να επαναλαμβάνεται και να αποδεικνύει την διαχρονία του. Δεν έχουν μόνο αξία μνήμης, αλλά γενικότερης αξία κοινωνικής.»

Καταλήγοντας η κ. Στιβανάκη τόνισε ότι και για την ίδια, η παράσταση αυτή αποτελεί και μια νέα  προσωπική αρχή « γιατί πριν  3,5 χρόνια όταν εδώ σε μια άλλη συνέντευξη τύπου για την πρεμιέρα μας αντιμετώπισα μια περιπέτεια υγείας, βρέθηκαν κοντά μου ως σωτήρες μου οι άνθρωποι του θεάτρου.  Η συμμετοχή μου λοιπόν στην παράσταση,  είναι και μια παρακαταθήκη και ένα  μεγάλο ευχαριστώ..»

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η σκηνοθέτης Ευανθία Στιβανάκη και οι πρωταγωνιστές της παράστασης Γιάννης Μανώλης, Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, Δημήτρης Οικονόμου, Γιάννης Κλάδης και Φάνης Κατσωνόπουλος. 

Γ. Μανώλης: Ο ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ είναι ένας κωμικοτραγικός πολιτικάντης

Για τον ρόλο του ως ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ, μίλησε ο Γιάννης Μανώλης, ιδρυτικό μέλος της Θ.Ο.Π από το 1995 στο σανίδι:  «Φετος ενσαρκώνω τον Φον Δημητράκη  που δεν είναι ο στυγνός προδότης  που παίρνει το δρόμο του με πλήρη συνείδηση , είναι ένα κωμικοτραγικός πολιτικάντης που δεν μπόρεσε να ανέλθει  τους καλούς καιρούς, δέχθηκε την γελιοποίηση από το λαό και τους συναδέλφους του και ο καημός του ήταν να πάρε κάποια θέση.  Έτσι, ο  Φον Δημητράκης  βρίσκει την ευκαιρία να γίνει  υπουργός των Γερμανών στην κατοχή, ένας άνθρωπος που πάει κόντρα στην οικογένειά του και στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, κόντρα  στον γιο του που είναι αντάρτης και στην κόρη του που έχει συνταχθεί με τους αντάρτες, κόντρα σε όλους  . Έχει όμως ίσως  ένα μικρό ελαφρυντικό , είναι ανθρώπινη αδυναμία και κάνει αυτό το πράγμα μέσα στην κατοχή. Κατά τη γνώμη μου ένα σπουδαίο έργο, έχει και γέλιο και συγκίνηση, έχει απ όλα».  

Ο  Δημήτρης Οικονόμου. παλιό μέλος της Ομάδας και εκείνος ,  από την πλευρά του  τόνισε ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού καλεί τους γονείς να  φέρουν τα παιδιά τους να το παρακολουθήσουν γιατί έχουν σπουδαία πράγματα να πάρουν από την παράσταση. Τέλος ο Γιάννης Κλάδης και ο Φάνης Κατσωνόπουλος, εξέφρασαν τη χαρά τους που συμμετέχουν στην παράσταση και απεύθυναν κάλεσμα στο κοινό της περιοχής για να έρθει στην παράσταση.

Τέλος, η  Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου,  πρόεδρος της Θ.Ο.Π, ανέφερε ότι φέτος την  παράσταση την αφιερώνουν σε δυο μεγάλες απώλειες,  τον  μεγάλο Κώστα Καζάκο και την Φένια Καρδιανού., ένα νέο μέλος της Ομάδας  που «έφυγε»  μόλις 30 χρονών.

Οι παραστάσεις μας θα δοθούν από τις  28 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου, κάθε μέρα στις 9 μμ εκτός Δευτέρας, Τρίτης και Τετάρτης  και όσοι θέλουν μπορούν να κλείνουν θέσεις στο τηλέφωνο του θεάτρου μετά τις 6 το απόγευμα.»

Πρωταγωνιστούν:

ΦΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ Γιάννης Μανώλης, ΙΟΥΛΙΑ Ράνια Τσακοπιάκου , ΕΥΤΕΡΠΗ Σοφία Μάλεση, ΜΑΡΙΑ Μαρία Αλεξοπούλου, ΚΑΤΙΝΑ Μαρίνα Γραμματικοπούλου, ΑΝΝΑ Νίκη Κατσιαδράμη, ΛΕΩΝΙΔΑΣ Φάνης Κατσωνόπουλος, ΣΟΥΛΑ Ελένη Νίκα, ΦΩΦΩ Δώρα Φάμελου,, ΖΑΡΛΑΣ Ιάκωβος Φωτιάδης, ΓΙΑΝΝΗΣ Θανάσης Γκατζόπουλος, ΣΡΕΦΕΙΜ Δημήτρης Οικονόμου, ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ Γιάννης Κλάδης.

Σκηνοθεσία Ευανθία Στιβανάκη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος