FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Καλαματιανός: «Ρεσάλτο στον ΕΦΚΑ, στη δημόσια διοίκηση και στη δημόσια περιουσία»

Ημερομηνία: 12-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Άρθρο του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπ. Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., π. Διοικητή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που δημοσιεύθηκε στο ieidiseis.gr

Ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση φέρνουν προς ψήφιση ένα ακόμα νομοσχέδιο, δήθεν για να «εκσυγχρονιστεί» ο ΕΦΚΑ.
Τι περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο:
• την είσοδο διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα με παχυλούς μισθούς-πρόκληση για την κοινωνική πλειοψηφία, καταστρατηγώντας κάθε έννοια αξιοκρατίας,
• την αύξηση των θέσεων μετακλητών για τον Διοικητή και τους Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις δραστηριότητες του Φορέα, δίνοντας κομμάτια υπηρεσιών του σε ιδιώτες,
• την εισαγωγή ενός «ευέλικτου» συστήματος προμηθειών, με απευθείας αναθέσεις, προβλέποντας εξαιρέσεις από τις διαδικασίες που ισχύουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου, υπονομεύοντας, ταυτόχρονα, τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος,
• τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας για την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, με διαδικασίες fast track.
Με λίγα λόγια «άτυπη – ντροπαλή» ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ με λεφτά του δημοσίου και κέρδη για τους εκλεκτούς της Κυβέρνησης.
Άλλο ένα σχέδιο νόμου κατά παραγγελία με το γνωστό «τρόπο Χατζηδάκη»: πρώτα απαξιώνουμε, μετά συκοφαντούμε, δημιουργούμε αδιέξοδο, ιδιωτικοποιούμε. Το ίδιο έκανε στη ΔΕΗ, το ίδιο παλαιότερα στην Ολυμπιακή.
Εδώ το «κέρδος» είναι διπλό: και φτιάχνουμε πελατειακό αλισβερίσι και ανοίγουμε δουλειές με τη δημόσια ακίνητη περιουσία και τις προμήθειες του Ασφαλιστικού Φορέα.
Όλοι γνωρίζουν ότι για να λειτουργήσει με επάρκεια ο ΕΦΚΑ, έχει ανάγκη στήριξης με πόρους, με αξιοκρατικές προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, με την αναβάθμιση του λογισμικού, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των υποδομών του. Η κυβέρνηση βρίσκεται στη ακριβώς αντίθετη πορεία και τον παραδίδει σε ιδιώτες και μάνατζερ.
Μάλιστα, την ώρα που αρνούνται να κάνουν δεκτή την πρότασή μας για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, με ευκολία και άνεση προβλέπουν πάνω από 8.000 μισθό για τους ιδιώτες διευθυντές, γενικούς διευθυντές και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.
Δεν σταματούν, όμως, εκεί. Όλα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση να προωθήσει στον ΕΦΚΑ, είναι ένας «μπούσουλας» για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Η υποτίμηση και η απαξίωση των εργαζομένων του ακόμα και από τον ίδιο τον κ. Χατζηδάκη είναι πρακτικές, οι οποίες, ήδη, αποτελούν την αιχμή του δόρατος της κυβέρνησης για την επέκταση των ιδεοληπτικών σχεδίων της και σε άλλους τομείς του δημοσίου.
«Για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι», αυτό είναι το βολικό μότο των κυβερνώντων. Και ας τους έχουν αφήσει μόνους τους να προσπαθούν να κρατήσουν όρθια τη δημόσια διοίκηση εν μέσω σοβαρών ελλείψεων, προβλημάτων και τρικλοποδιών. Και όταν έρθει η ώρα, νομοθετούν, καταστρατηγώντας το δημόσιο συμφέρον, σε όφελος ιδιωτών, με γνώμονα την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια και τις εξυπηρετήσεις κομματικών συμφερόντων.
Αλήθεια, σε όλα αυτά, που βρίσκεται η περίφημη αξιοκρατία, η «αριστεία» που ευαγγελίζονται τα κυβερνητικά στελέχη; Που έχουν πάει όλες αυτές οι μεγαλόστομες δηλώσεις περί διαφάνειας και ενίσχυσης του ΑΣΕΠ; Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης δεσμευόταν γι’ αυτά. Τώρα, τι έχει να πει για πρακτικές παρέκκλισης των διαδικασιών που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης;
Ποια είναι η γνώμη του για την επιλογή υψηλόβαθμων και διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο; Για την αύξηση των μετακλητών; Για την καρατόμηση στελεχών του δημοσίου; Για την μεθοδευμένη και συντονισμένη επίθεση και απαξίωση προς το υπάρχον προσωπικό των δημοσίων φορέων και οργανισμών;
Είναι πλέον σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αποδόμηση της δημόσιας λειτουργίας και την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Από αυτή την υπονομευτική αντίληψη διαπνέεται και το σχέδιο νόμου για τον ΕΦΚΑ. Ένα πρελούδιο για όλα όσα σκοπεύει να εγκαθιδρύσει η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αλήθεια οι Ευρωπαίοι αξιολογητές των θεσμών της αυξημένης εποπτείας, τι θέση παίρνουν για τα νέα κατορθώματα του κ. Χατζηδάκη;
Με αυτό το νομοσχέδιο θίγονται οι ασφαλισμένοι, εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κ.α. Οφείλουν, όμως, να γνωρίζουν, οι κυβερνώντες ότι όλοι αυτοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ο αγώνας για την αποτροπή των ιδεοληπτικών και μικροκομματικά ωφελιμιστικών σχεδίων τους θα δοθεί μέχρι τέλους, με σύμμαχο την ίδια την κοινωνία.
Η επόμενη Προοδευτική Κυβέρνηση έχει καθήκον να δώσει βάρος στην άμεση διόρθωση τέτοιων φαινομένων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των εργαζομένων. Και θα το κάνει με την στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος