Δ. Καλαματιανός: «Οπισθοδρομικές, αναχρονιστικές και τιμωρητικές οι παρεμβάσεις στους ποινικούς κώδικες»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”148101″ img_size=”full”][vc_column_text]«Οι κώδικες είναι η ραχοκοκαλιά του δικαίου. Οφείλουν να είναι νομοθετήματα με διαχρονικότητα. Δεν είναι οι προσωπικές επιλογές, θέσεις και απόψεις οποιουδήποτε», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός, στη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ποινικούς κώδικες.
Ο Ηλείος Βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραβλέπει ηθελημένα το γεγονός ότι οι κώδικες που ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν προϊόν μιας υπερδεκαετούς προσπάθειας νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που αποτελούνταν από δικαστές, καθηγητές νομικής και έγκριτους επιστήμονες. Παράλληλα, ανέφερε, πως με τις τροποποιήσεις που φέρνει η κυβέρνηση, ο Ποινικός Κώδικας θα είναι πιο συντηρητικός, πιο αυστηρός ακόμα και από αυτόν του 1950.
«Φέρνετε για μια φορά ακόμα αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές ρυθμίσεις. Με το νομοσχέδιό σας κάνετε την τρίτη παρέμβαση στο σώμα του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την ημέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας. Μιλάτε για διόρθωση στρεβλώσεων που δήθεν προέκυψαν από τους Κώδικες του 2019.
Μα, αλήθεια, για ποιες στρεβλώσεις μιλάτε; Γνωρίζετε καλά ότι οι ισχύοντες Κώδικες δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί σε έκταση από τα δικαστήρια. Δεν έχει πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική αποτίμησή τους. Τα δικαστήρια ήταν κλειστά, λόγω της πανδημίας. Άρα οι νέοι Κώδικες δεν δοκιμάστηκαν στην πράξη. Για ποιες διορθώσεις μιλάτε όταν δεν έχουν δοκιμαστεί στη πράξη;
Επικαλείστε τη δήθεν ασφάλεια των πολιτών και νομοθετείτε την οριζόντια “αυστηροποίηση” των ποινών και του τρόπου έκτισής τους. Μα καλά δεν γνωρίζετε ότι στη χώρα μας επιβάλλονται πολύ αυστηρές ποινές σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη;»
Στη συνέχεια, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση του εγκλήματος δεν συνδέεται με την αυστηρότητα των ποινών.
«Έχετε κάποια σοβαρή μελέτη που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι.
Αυτό που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έγκλημα είναι η έμφαση στην πρόληψη. Η έμφαση στη μόρφωση και την εκπαίδευση. Η έμφαση στην αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών αιτίων που γεννούν την εγκληματική συμπεριφορά. Είναι, ακόμα, η έμφαση στον πραγματικό σωφρονισμό όσων κάνουν αδικήματα για να μην επαναλάβουν την παραβατική συμπεριφορά, αλλά και να ενταχθούν στην κοινωνία.
Εσείς τι κάνετε; Τα αντίθετα. Φέρνετε τιμωρητικές παρεμβάσεις στις διατάξεις που διέπουν την αναστολή και την έκτιση των ποινών για ορισμένες κατηγορίες εγκλημάτων. Μετατρέπετε σωφρονιστικούς θεσμούς, όπως η απόλυση υφ’ όρον, σε εργαλεία τιμωρίας. Εξουδετερώνετε την ειδική πρόληψη και την κοινωνική επανένταξη των καταδικασθέντων.
Βέβαια, είστε πολύ αυστηροί σε ορισμένα εγκλήματα και χαλαροί και επιεικείς σε άλλα. Για παράδειγμα, τις ευεργετικές διατάξεις για τα τραπεζικά στελέχη τις ψηφίσατε με μεγάλη ευκολία. Αυτά, προφανώς, δεν είχατε πρόβλημα να τα διευκολύνετε.»
Εμβαθύνοντας στα του νομοσχεδίου, υποστήριξε πως ορισμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις υπηρετούν πολιτικούς και επικοινωνιακούς στόχους, με το ίδιο το νομοσχέδιο να εκδηλώνει αδικαιολόγητη δυσπιστία προς τους δικαστές.
«Περιορίζετε υπέρμετρα τη δυνατότητα των δικαστών να εξατομικεύουν την ποινική μεταχείριση. Δεν τα λέω μόνο εγώ αυτά. Τα είπαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των Δικαστών και των Εισαγγελέων. Αυτή η επιλογή, όμως, δεν έχει καμία σχέση με ένα σύγχρονο φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο.
Περαιτέρω, διευρύνετε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, απειλώντας την ελευθερία της έκφρασης. Σε μία σύγχρονη δημοκρατία η ελευθερία του λόγου είναι εγγυημένη και κατοχυρώνεται συνταγματικά. Ο περιορισμός της και πολύ περισσότερο η ποινικοποίηση του λόγου επιτρέπονται μόνο κατ’ εξαίρεση και υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Κλείνοντας, ο Βουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι οι νέες αυτές αλλαγές στους Κώδικες θα επιφέρουν προβλήματα και αδιέξοδα στην ποινική δικαιοσύνη και στο σωφρονιστικό σύστημα.
«Με την πολιτική σας απομακρύνετε τη χώρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Απομακρύνετε τη χώρα από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
Δεν θα τα καταφέρετε όμως. Ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία είναι δημοκρατικός και θέλει την πρόοδο και όχι την επιστροφή στο παρελθόν.
Ο νομικός κόσμος θα αποδειχθεί ο θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και θα αντιδράσει σε αυτές τις διατάξεις.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]