FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Τριαντόπουλος: «Δεν θα μείνει κανένας πυρόπληκτος ακάλυπτος»

Ημερομηνία: 07-04-2023 | Συντάκτης:

Τι δήλωσε στην «Πρωινή» ο υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος για τις αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τη διαβεβαίωση ότι δε θα μείνει ακάλυπτος κανένας πυρόπληκτος στην Ηλεία, έδωσε με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τα στελέχη του Επιμελητηρίου Ηλείας, χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕ στον Πύργο.

Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι το σχήμα της κρατικής αρωγής δημιουργήθηκε με αφορμή τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021 και τόνισε ότι προβλέφθηκαν αποζημιώσεις υψηλότερες από κάθε άλλη φορά και ότι καταβλήθηκαν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν.

«Οι προκαταβολές, δηλαδή η πρώτη δόση η οποία υπερτερεί και της συνολικής ενίσχυσης που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς για την κρατική αρωγή στις πυρόπληκτες καλλιέργειες και σε χρόνους που δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, έχει διαμορφωθεί κοντά στα 9 εκατ. ευρώ και αφορά κάτι λιγότερο από 1000 παραγωγούς. Ήρθε επιπρόσθετα της στήριξης που ήρθε από την πρώτη αρωγή τριών εκατ. ευρώ αλλά και της στήριξης που έρχεται, κάτι λιγότερο από δύο εκατ. ευρώ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από το ΥΠΟΙΚ», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια επισήμανε πως ήδη διευθετούνται και οι εκτός «Κοπέρνικου» πληγέντες.

«Υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες που έχουμε εντοπίσει, οι οποίες ήταν εκτός του ψηφιακού συστήματος καταγραφής, όπως προέκυψε από τον Κοπέρνικο. Έχουν δρομολογηθεί από τον ΕΛΓΑ ως προς την αυτοψία και θα υποβληθούν στο ΥΠΟΙΚ για να κλείσει η συνολική διαδικασία, καλύπτοντας γενναιόδωρα από ό,τι στο παρελθόν. Δεν έχουν καμία σχέση οι ενισχύσεις με το παρελθόν ως προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και δίνονται επίσης σε χρόνους που δεν έχουν σχέση με το παρελθόν. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους αγρότες. Το σχήμα που συγκροτήσαμε ήθελε την προσαρμογή του και να δούμε πιθανές αδυναμίες. Ανταποκριθήκαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποιες λίγες περιπτώσεις που καλύπτονται», υπογράμμισε.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στο σχέδιο «Ηλεία 2030», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το έχει ήδη παραλάβει από τη «διαΝΕΟσις» και προχωρά στην αξιοποίησή του σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

«Αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά την πρόταση του ΕΒΕ Ηλείας για να συζητήσουμε την υλοποίηση του σχεδίου που είναι σε δύο πυλώνες και είναι ήδη σε εφαρμογή. Ο πρώτος είναι η στήριξη και η αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών. Μέχρι τώρα η δημοσιονομική επίπτωση είναι πως έχει ξεπεράσει τα 43 εκατ. ευρώ αλλά να συζητήσουμε τον 2ο πυλώνα που είναι η ανάπτυξη της περιοχής. Έχει γίνει μια κυβερνητική υποεπιτροπή ώστε να προχωρήσει στην αξιοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου. Θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα απαντήσει στις ανάγκες των προηγούμενων δεκαετιών και στις προοπτικές που πρέπει να δημιουργηθούν για τον τόπο, έτσι ώστε να μπορέσει αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να διαμορφώσει συνθήκες ευημερίας για όλες Και όλους», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot