FOLLOW US: facebook twitter

Ημερίδα- Εικαστική Έκθεση Δρόμου Εκεχειρίας 2023

Ημερομηνία: 07-04-2023 | Συντάκτης:

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας τίμησε το Άθλημα της Ιστιοπλοΐας και την ελληνική ναυτοσύνη με εκδήλωση και εικαστική έκθεση στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου Δρόμου Εκεχειρίας.

Τιμώντας την «Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη» στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 8ου Δρόμου Εκεχειρίας που θα γίνει στις 7 Μαΐου από την Αρχαία Ήλιδα έως την Αρχαία Ολυμπία, η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ τίμησε το άθλημα της Ιστιοπλοΐας και την ελληνική ναυτοσύνη σε μια γιορτή του Ναυτικού και της Ελληνικής Θάλασσας.

Με την παρουσίαση εξαιρετικών ζωγραφικών έργων του 19ου έως και των αρχών του 20ου αιώνα που ανήκουν σε Ιδιωτικές Συλλογές, η Συμπολιτεία Ολυμπίας ξεκίνησε τις εκδηλώσεις της, στο φιλόξενο χώρο του Πολεμικού Μουσείου με τίτλο: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τις διακρίσεις, το ήθος και για την προσφορά τους στο ολυμπιακό ιδεώδες, αθλητές της Ιστιοπλοΐας και η ελληνική ναυτοσύνη.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν το έργο της Συμπολιτείας Ολυμπίας και τη διοργάνωση του Δρόμου της Εκεχειρίας που, πλέον, έχει γίνει θεσμός.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, απένειμε το βραβείο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας μαζί με την υποδιευθύντρια του ΔΚΟΕ κα Ντόρα Πάλλη στον χρυσό Ολυμπιονίκη κ. Ιωάννη Μελισανίδη.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού ( CISM) Colonel Dirk Schwede.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι ο Δρόμος της Εκεχειρίας είναι μια προσπάθεια διαχρονική και πάντα επίκαιρη. Η υλοποίησή της οδηγεί στην ειρήνη που σημαίνει πρόοδο για όλους τους λαούς και εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας. Για τους λόγους αυτούς, τόνισε, η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με κάθε τρόπο τις δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας, στη διοργάνωση του Δρόμου της Εκεχειρίας.

Ο αρχηγός του ΓΕΝ, Αντιναύαρχος ΠΝ Ιωάννης Δρυμούσης, αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά του Πολεμικού ναυτικού στην ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ελλάδας και ευχαρίστησε για την τιμητική διάκριση, επισημαίνοντας ότι στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος επισήμανε ότι μέσω της δράσης της Συμπολιτείας Ολυμπίας και του Δρόμου της Εκεχειρίας, αναδεικνύεται όλη η περιοχή της Ηλείας.

Η Αν. Καθηγήτρια της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ κα Κωνσταντίνα Γογγάκη ανέπτυξε το θέμα: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος», επισημαίνοντας ότι η «Ναυτική Τέχνη» των αρχαίων Ελλήνων αναπτύχθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο επάνω στο οποίο στηρίχτηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της αρχαιότητας, καθώς και η επιβίωση της χώρας αλλά και η εδραίωση της ελευθερίας της. (το πλήρες κείμενο της ομιλίας της: https://federationofolympia.blogspot.com/2023/04/blog-post.html#more)

Ακολούθησαν οι τιμητικές βραβεύσεις:

Τιμήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δρυμούσης Ιωάννης Π.Ν., ως συνεχιστής της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και πολέμου, αλλά κυρίως ως φύλακα της Ανάπτυξης και της Ειρήνης. Στον κ. Ναύαρχο το βραβείο παρέδωσε η Πρόεδρος της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη.

Τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης κ. Ιωάννη Μαραγκουδάκη για τη συμβολή και τη διαχρονική προσφορά στη βελτίωση της ναυτικής τέχνης και τη διατήρηση της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων, τίμησε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κα Σοφία Βούλτεψη.

Τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος εκπροσώπησε η κυρία Ελίζα Προκοπίου Α΄ Αντιπρόεδρος του Ομίλου για τη συμβολή και τη διαχρονική προσφορά του στην ελληνική ναυτοσύνη και τη συμβολή στην προαγωγή της πίστης στη θάλασσα ως στοιχείου ζωής και προόδου του Έθνους, τίμησε η Βουλευτής Ηλείας κα Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου, και την πρόεδρο του κυρία Αντίκλεια Τρικόγλου για τη συμβολή και τη διαχρονική προσφορά του στην ελληνική ναυτοσύνη, τίμησε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Καλαματιανός.

Την ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο που εκπροσώπησε ο κ. Γιώργος Γιάννακας, τίμησε ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Βαρελάς.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις διακεκριμένων Αθλητών της Ιστιοπλοΐας:

– Τον χρυσό Ολυμπιονίκη στη Ρώμη το 1960 στο Dragon, Οδυσσέα Εσκιτζόγλου, τις κόρες του Χριστίνα και Κατερίνα τίμησε ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος.

– Τον χρυσό Ολυμπιονίκη στη Ρώμη το 1960 στο Dragon, Γεώργιο Ζαϊμη, παρευρέθηκε ο ανιψιός του Ανδρέας Πολέμης και τίμησε ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος.

– Την χρυσή Ολυμπιονίκη στην Αθήνα το 2004 στα 470 κα Σοφία Μπεκατώρου τίμησε η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ και εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη, κα Νίκη Αραμπατζή.

– Την χρυσή Ολυμπιονίκη στην Αθήνα το 2004 στα 470 κα Αιμιλία Τσουλφά, τίμησε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Θεοδ. Βασιλόπουλος.

– Τον χάλκινο Ολυμπιονίκη του 2016 στο Ρίο στο 470 κ. Παναγιώτη Μάντη τίμησε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Μουσείου Στρατηγός κ. Μένιος Κράγκαρης. Ο κ. Μάντης παρέλαβε και το βραβείο για τον κ. Παύλο Καγιαλή ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό για αγώνες.

– Την χάλκινη Ολυμπιονίκη στο Yngling στους Ο.Α. στο Πεκίνο το 2008 κα Σοφία Παπαδοπούλου τίμησαν η κα Ντόρα Πάλλη και ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Τάκης Αλεξόπουλος.

– Τον Παραολυμπιονίκη της Ιστιοπλοΐας κ. Θεόδωρο Αλεξά τίμησε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Βραβεύθηκαν επίσης, οι Συλλέκτες κ.κ. Γιάννης Καραλίβανος, Παύλος Αιμιλίου Προσαλέντης και ο καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, οι οποίοι παραχώρησαν επιλεγμένα έργα ζωγραφικής από τις Ιδιωτικές Συλλογές τους, για να εκτεθούν ειδικά την έκθεση «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Τους τρεις συλλέκτες τιμήσαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος ΠΝ Ιωάννης Δρυμούσης, και η κα Σοφία Βούλτεψη.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής και κριτικός θεάτρου, ο οποίος απήγγειλε το ποίημά του: «Θάλασσα Αστάρτη, Άρτεμις, Αφροδίτη, Αφαία…»

Στην εικαστική έκθεση την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη παρουσιάστηκαν 100 ζωγραφικά έργα από διακεκριμένους καλλιτέχνες της ελληνικής τέχνης του 19ου αι. μέχρι και το α΄ μισό του 20ου αιώνα. Μια ιστορική και θεματική περιήγηση επιλογής από τις τρεις σημαντικές, αναγνωρισμένες Ιδιωτικές Συλλογές. Έργα όπως των Βολανάκη, Προσαλέντη, Χατζή, Μαλέα, Λύτρα, Ζαΐρη, Αλταμούρα, Καλογερόπουλου, Χειμώνα κ.α. ορισμένα εκ των οποίων εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, χάρη στην ευγενική διάθεση των κατόχων τους κ.κ. Γιάννη Καραλίβανου, Παύλου Αιμιλίου Προσαλέντη και του καθηγητή δρ. Μιχαήλ Σκούλλου.

Η παρουσίαση των ζωγραφικών έργων εμπλουτίσθηκε με γλυπτά των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών: Γαβαλάς Στέλιος, Γκούμας Χαράλαμπος, Γουλανδρή Όλγα, Ζήβας Νίκος, Κοροβέση Αγγέλικα, Μπάρδης Γιάννης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπουτσίδης Νίκος-Γιώργος, Πρέσσας Χάρης, Ρήνας Βαγγέλης, Ρούσσης Γιώργος, Σκούρτης Άγγελος.

Με δημιουργίες μικρογλυπτικής – κοσμήματος συμμετείχαν: Απέργη Χάρις (η οποία χάρισε στις γυναίκες ολυμπιονίκες ένα μαντήλι που είχε σχεδιαστεί ειδικά για την εκδήλωση), Σαμόλη Μαίρη, Ταζεδάκη Καίτη. Κατ΄ εξαίρεση παρουσιάσθηκε ζωγραφικό έργο του Λευτέρη Κλουβάτου, ως γέφυρα του αρχαίου με το σύγχρονο, σύμφωνα με το μήνυμα της Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Η έκθεση θα κλείσει τις πύλες της την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023.

Το Συντονισμό της εκδήλωσης και την Παρουσίαση είχαν αναλάβει οι βραβευμένοι με το βραβείο Μπότση δημοσιογράφοι Νίκος Στέφος και Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αθλητές Πλωτάρχης Φλωρεντία Σφακιανού, Ολυμπιονίκης Καταδύσεων, πλωτάρχης Στυλιανός Σωτηρίου, Παγκοσμιονίκης Ιστιοπλοΐας, Πλωτάρχης Βλάσσης Μάρας Παγκοσμιονικης Ενόργανης Γυμναστικής, Λοχαγός Γεώργιος Φράγκος, Παγκοσμιονίκης ιστιοσανίδας, Λοχαγός Καλλίνικος Κρεανγκα, Παγκοσμιονίκης επιτραπέζιας αντισφαίρισης, Αντισμήναρχος Μαρία Χριστοφορίδου, Παγκοσμιονίκης άρσης βαρών, Επισμηναγός Μαρία Λουίζα Βρυώνη, Ολυμπιονίκης Πάλης, Αντισμήναρχος Ιωάννης Μελισσανίδης, ολυμπιονίκης ενόργανης γυμναστικής.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων οι: Ειρήνη Νταϊφά, Γρηγόρης Λαμπράκης, Ιλόνα Παγίδα, Φώτης Ζάχος, Φωτεινή Βρύνα, Γωγώ Ατζολετάκη, ο πρέσβης της Κούβας κ. Aramis Fuente Hernandez, Θοδωρής Ρουμπάνης, Κατερίνα Τζήκα, Δημήτρης Βαλάσης, Αριάδνη Ζολώτα, Παναγιώτης Φιλντίσης, Σοφία Βαρουξή, Διονυσία Μπριντζίκη, Ιωάννα Λουρίδα, δρομείς του Δρόμου Εκεχειρίας και πολλοί φίλοι της Οργάνωσης.

Όλες οι δράσεις Διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας. Συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του #BEACTIVE, τεχνική υποστήριξη Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Τελούν υπό την Αιγίδα: των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γ.Γ.Α., Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εθελοντική Υποστήριξη το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Αμαλιάδας, τους Προσκόπους της Ηλιούπολης, τον Ε.Ο.ΠΥ.Δ. Βραχναίικων, Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτικής Αχαΐας.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, Πρώτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ Πύργος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr, OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Επίσημοι Υποστηρικτές: Karavias art insurance, PTL Papageorgiou Transport Logistics, PMS Security, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance Car Rental, Befon, λούξ, δίρφυς.

Προμηθευτές-Υποστηρικτές: Biolis, ΚΤΙΜΑ ΒRΙΝΤΖΙΚΙ, FarGeco Hellas, Spiroulina PLATENSIS, ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ ΗΛΒΙΓΑΛ. Περισσότερες πληροφορίες: www.routeoftruce.com

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6942088015 & 6974455288


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος