FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Γιαννικούλης: «Η όλη κατάσταση κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Ε.Σ.Υ. της Ηλείας»

Ημερομηνία: 28-03-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Χρήστος Γιαννικούλης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας

Τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος υγείας στο Νομό, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Ε.Σ.Υ. της Ηλείας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστο Γιαννικούλη. Σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την επισκεψιμότητα στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Νομού, μιλά για τα αίτια που έχουν οδηγήσει στην μείωση νοσηλειών και επισκεψιμότητας και επαναλαμβάνει τις σοβαρές προτάσεις που έχει καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία και η αξιοπιστία του ΕΣΥ στην περιοχή μας.

«Είναι γεγονός ότι το 2022 παρατηρήθηκε μειωμένη επισκεψιμότητα στα εξωτερικά ιατρεία (τακτικά και επείγοντα) των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας όπως και μειωμένος αριθμός νοσηλειών σε σχέση με το 2019. Η μείωση των επισκέψεων είναι ίδια τάξης μεγέθους με την αντίστοιχη μείωση η οποία καταγράφεται πανελλαδικά, συνεπώς θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενικότερα αίτια όπως λ.χ. ο φόβος των πολιτών για πιθανή μετάδοση της λοίμωξης COVID 19 εντός των νοσηλευτικών μονάδων, ο οποίος ακόμη υπάρχει και ο οποίος αποτρέπει την επίσκεψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στα Τακτικά Ιατρεία των νοσοκομείων, πολλές φορές δυστυχώς ακόμη και όταν υπάρχει ανάγκη.

Αντίθετα η μείωση των νοσηλειών είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη πανελλαδικά παρατηρούμενη και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν ειδικά τοπικά αίτια, το κυριότερο από τα οποία είναι η υποστελέχωση των νοσηλευτικών μονάδων της Ηλείας, πρωτίστως –αλλά όχι μόνο- σε ιατρικό προσωπικό. Έτσι πολλά σοβαρά περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσηλείας παρακάμπτουν τις νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής απευθυνόμενα σε αντίστοιχες μονάδες μεγαλύτερων αστικών κέντρων (π.χ. Πάτρα, Αθήνα) ή ακόμη και αν απευθυνθούν στις νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής, συχνά παραπέμπονται απ΄ αυτές σε τριτοβάθμια νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης εξοπλισμού ενίοτε (π.χ. απουσία μαγνητικού τομογράφου).

Η όλη κατάσταση κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Ε.Σ.Υ. της Ηλείας με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αποφεύγουν στο τέλος αδικαιολόγητα τις νοσηλευτικές μονάδες μας ακόμη και για περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σ΄αυτές, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω απαξίωσή τους η οποία με τη σειρά της αποτρέπει τους νέους ιατρούς από το να προτιμήσουν το δημόσιες δομές υγείας της Ηλείας κατά τις προκηρύξεις θέσεων με τελική συνέπεια, όπως είναι φανερό, τον σχηματισμό ενός αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου.

Απαιτούνται μέτρα αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας και της αξιοπιστίας του ΕΣΥ στην περιοχή μας όπως α) η παροχή κινήτρων για μετακίνηση ιατρών ΕΣΥ από μονάδες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων (κάτι για το οποίο έχουν θεσπιστεί ήδη τα νομικά εργαλεία τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν, εν ανάγκη δε να ενισχυθούν περαιτέρω) ως βραχυπρόθεσμο μέτρο, β) η ένταξη των δημοσίων δομών της περιοχής σε καθεστώς αγόνου κατηγορίας Α ως μεσοπρόθεσμο μέτρο γ) η ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Χάρτη της Ηλείας ως μακροπρόθεσμη ρύθμιση ( για την οποία ως Σύλλογος έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση)».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος