Χαρ. Γώγος: «Ισχυρά κίνητρα και δίκτυα νοσοκομείων με ανακατανομή υπηρεσιών»
Ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας μιλάει στην «Πρωινή» για τα προβλήματα στελέχωσης στη Δημόσια Υγεία και καταθέτει τις προτάσεις του για την επίλυσή τους
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Η παρουσία του Χαράλαμπου Γώγου στην ημερίδα του Νοσοκομείου Πύργου ήταν μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να χάσουμε, δεδομένου ότι ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας ήταν από τα πρόσωπα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, απαντώντας σε σύνθετα ερωτήματα. Το γεγονός ότι θήτευσε για πάρα πολλά χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τη Δημόσια Υγεία στην Ηλεία και την Αχαΐα και ευρύτερη στη Δυτική Ελλάδα, για αυτό και συζητήσαμε μαζί του για τις «άγονες» προκηρύξεις και τα σοβαρά κενά στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Ο ίδιος, έχοντας γνώση του προβλήματος στην Παθολογική του Πύργου, υπογράμμισε την ανάγκη χορήγησης ισχυρών κινήτρων για έρθουν ομάδες γιατρών και να αντιστρέψουν τη σημερινή κατάσταση.
«Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές δεν υπάρχει. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να προσελκύσουμε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα περιφερειακά. Γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει στην Περιφέρεια και εδώ στον Πύργο με τη στελέχωση Κλινικών όπως η Παθολογική, που αποτελεί διαχρονικά ένα πρόβλημα στα νοσοκομεία. Πρέπει η πολιτεία να στραφεί πολύ επίμονα στην επίλυση αυτού του προβλήματος με διάφορους τρόπους, να προσελκύσει γιατρούς στα περιφερειακά νοσοκομεία δίνοντας ισχυρά κίνητρα μισθολογικών και ποιοτικών, δηλαδή όσον αφορά την ποιότητα της δουλειάς, και κυρίως να έρθουν ομάδες γιατρών, για να μπορέσουν να εργαστούν μεταξύ τους και να προσθέσουν προς αυτή την κατεύθυνση τη βοήθειά τους», τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει να συγκροτηθούν δίκτυα νοσοκομείων και να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ τους, η οποία να αποκτήσει θεσμικό μανδύα.
«Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν δίκτυα νοσοκομείων, δηλαδή τα περιφερειακά νοσοκομεία να έχουν στενή διασύνδεση με το κεντρικό νοσοκομείο. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο του Πύργου, της Αμαλιάδας, του Αιγίου, του Αγρινίου, να έχουν μια διασύνδεση θεσμικά κατοχυρωμένη με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα ή με το Νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής και προσωπικού -με την καλή έννοια, όχι να πάνε υποχρεωτικά τον γιατρό στην περιφέρεια, αλλά να του δώσουμε κίνητρα να πάει εκεί και για τον εαυτό του αλλά για να βελτιώσει το ίδιο το νοσοκομείο την ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Είναι πολύ σημαντική η παρουσία δικτύων νοσοκομείων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οργανισμός στη χώρα μας, ο οποίος προσβλέπει σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΟΔΥΠΥ, που κοιτά να βρει τέτοιους δείκτες και να δημιουργήσει στοιχεία για τα κενά στα νοσοκομεία κα να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζοντας τα προβλήματα, να τα επιλύσει», ανέφερε.
Όχι στα «λουκέτα», ναι στην αναδιάρθρωση
Αυτή η άποψή του μας οδήγησε στο να του θέσουμε και το ερώτημα αν είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση ή η συγχώνευση νοσηλευτικών μονάδων που απέχουν λίγα χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Ο κ. Γώγος απέρριψε την κατάργηση νοσοκομείων και αντιπρότεινε την ανακατανομή των ρόλων κάθε νοσηλευτικής μονάδας στην περιφέρεια, προκειμένου να παρέχονται παντού όσο το δυνατόν ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
«Είναι ένα μεγάλο θέμα διότι έχει να κάνει με ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που πρέπει να παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές παντού. Ο στόχος δεν είναι αυτές οι υπηρεσίες να παρέχονται στο κέντρο της Αθήνας ή σε έναν χώρο όπου υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Πρέπει να δίνεται η ίδια παροχή υπηρεσιών και στην περιφέρεια, αυτό πρέπει να γίνει και αυτό πρέπει να επιδιώκει η πολιτεία. Πρέπει να γίνει μια ανασύσταση του συστήματος στην Περιφέρεια, δεν μπορεί όλα τα νοσοκομεία να παρέχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών», τόνισε αρχικά και στη συνέχεια ανέλυσε την άποψή του.
«Μπορεί να υπάρχουν κέντρα αναφοράς που να είναι κοντά, να υπάρχει ένα νοσοκομείο που να έχει αναπτύξει ένα κέντρο αναφοράς που να σχετίζεται με τις λοιμώξεις και τους ανοσοκατεσταλμένους, με ένα ογκολογικό τμήμα, ένα άλλο που να κάνει εξειδικευμένα χειρουργεία. Δεν μπορούμε να έχουμε το ίδιο επίπεδο νοσοκομείων παντού, αλλά πρέπει ο πολίτης να μπορεί σύντομα και με ασφάλεια να μεταφερθεί σε ένα νοσοκομείο-κέντρο Αναφοράς. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα λειτουργούν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Θα λειτουργούν με μια τροποποιημένη διαδικασία που να εξασφαλίζει το Τμήμα Επειγόντων, που είναι το πρώτο κομμάτι και πρέπει να είναι ασφαλέστατο, και από εκεί και πέρα αυτό που λέμε δίκτυο, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών με άλλα νοσοκομεία με τα οποία θα συνεργάζεται.