FOLLOW US: facebook twitter

ΜΠΡΟΣΤΑ στο δρόμο της δουλειάς & της προκοπής

Ημερομηνία: 03-10-2023 | Συντάκτης:

Τα πεπραγμένα και το όραμά του για την Ηλεία παρουσίασε χθες από τον Πύργο ο περιφερειάρχης Δυτ.  Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης

-Τι είπε για τους πόρους που διοχετεύτηκαν στην περιοχή και για τα έργα που ξεμπλόκαραν

-Αιχμές περί οπισθοδρομικών αντιλήψεων για τους πολιτικούς αντιπάλους

-Πλάνο πενταετίας για την OlympianLand και την αγροτική παραγωγή

Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Το μήνυμα ότι η Ηλεία άλλαξε επίπεδο και πρωταγωνιστεί, έστειλε χθες από τον Πύργο ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας.

Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της τετραετίας και το όραμά του για την επόμενη πενταετία, ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε πως η Ηλεία έπαψε να είναι τόπος χωρίς ταυτότητα καιανάπτυξη, καθώς διατέθηκαν υπερδιπλάσιοι πόροι για έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τους πολιτικούς του αντιπάλους, καταλογίζοντάς τους εγωισμό, οπισθοδρόμηση και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα «που κράτησαν την  Ηλεία στον πάτο».

Στο α΄μέρος της ομιλίας του ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε συνοπτικά στα όσα έγιναν από το 2019 έως το 2023, τονίζοντας ότι το το οικονομικό αποτύπωμα της Περιφέρειας στην Ηλεία, ξεπέρασε τα 170 εκ. ευρώ!

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διέθεσε πόρους άνω των 38 εκ. ευρώ για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα 70 εκ. ευρώ για έργα του ΕΣΠΑ. Και επίσης, διέθεσε περίπου 35 εκ. ευρώ για την ενίσχυση 1.700 νέων επενδύσεων στην Ηλεία, αλλά και 28 εκ. ευρώ για ενισχύσεις σε αγρότες της περιοχής», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα που έχουν δοθεί και όχι για απλά σχέδια επί χάρτου.

«Σκεφτείτε ότι μέχρι το 2019, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ήταν κάπου στα 130 εκ. ευρώ για όλη τη Δυτική Ελλάδα.Δηλαδή: 130 εκ. ευρώ τότε για όλη τη Δυτική Ελλάδα από το ΕΣΠΑ, 170 εκ. ευρώ τώρα, μόνο για την Ηλεία, από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία!», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά σε μπλοκαρισμένα έργα που προχώρησαν, όπως η ανάπλαση της εισόδου του Πύργου, η ανάπλαση του ΑΣΟ και η αναβάθμιση του κολυμβητηρίου, αλλά και σε καίριες παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητα.

«Δώσαμε αγώνα για να αποκτήσουν δεκάδες σημεία της Ηλείας, ασφαλείς και καλούς δρόμους. Δρόμους, που είχαν να συντηρηθούν πολλά χρόνια. Δώσαμε αγώνα για να καθαρίσουμε ρέματα και χείμαρρους που επίσης παρέμεναν ακαθάριστοι για πολλά χρόνια. Όπως αγώνα δώσαμε και για να βάλουμε μπροστά όλα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που είχε ανάγκη η Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2021, διεκδικώντας μάλιστα και πρόσθετους πόρους από το κράτος, όπως έγινε με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στον Αλφειό, για τα οποία εξασφαλίσαμε 10 εκ. ευρώ.

Ακολούθως ο Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, στεκόμενος ιδιαίτερα στο εγχείρημα της Ολυμπιακής Γης  (Olympian Land,

«Ήταν με βεβαιότητα μία από τις πιο εμβληματικές δράσεις που κάναμε στη διάρκεια της θητείας μας. Η Ολυμπία άξιζε και έπρεπε να είναι το “πρόσωπο” της Δυτικής Ελλάδας στον έξω κόσμο και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Ένας από τους επόμενους στόχους μας λοιπόν, είναι να καταφέρουμε να συνδέσουμε το “Olympian Land” με τα εκλεκτά προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, ώστε και η αγροτική μας παραγωγή να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη εξωστρέφεια και αναγνωρισιμότητα. Γιατί “Ολυμπιακή Γη” σημαίνει ιστορία και πολιτισμός, σημαίνει τουρισμός, σημαίνει όμως και σύγχρονη αγροτική ανάπτυξη!Στόχος μας λοιπόν, είναι να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το OLYMPIAN LAND. Να το κάνουμε brand και για τα προϊόντα του τόπου μας, για τις υπηρεσίες του, για τον πολιτισμό του. Προσωπικά, οραματίζομαι ένα ταμπελάκι που θα γράφει “made in Olympian Land” και θα συνοδεύει κάθε προϊόν αυτού του τόπου, ως σήμα ποιότητας και ως σήμα που θα επιβάλλεται στις αγορές της Ευρώπης», επισήμανε.

Αθλητισμός, ενέργεια και πρόνοια

Στο β’ μέρος της ομιλίας του ο περιφερειάρχης σημείωσε πως υπερδιπλασιάστηκαν οι πόροι για τις αστικές αναπλάσεις στον Πύργο και υπενθύμισε πως τα δίκτυα φυσικού αερίου, που ξεκινούν, για πρώτη φορά θα προσφέρουν στον τόπο μία εναλλακτική μορφή ενέργειας.

Παράλληλα, τόνισε πως δόθηκε έμφαση στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με διεθνή αντίκτυπο, όπως το L’ ETAPE GREECE και το FLY OLYMPIA, αλλά και ένα μεγάλο πολιτιστικό πρόγραμμα που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει όλους τους τόπους και να προσφέρει ψυχαγωγία ακόμα και σε πολίτες που ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τονώνοντας παράλληλα τις τοπικές οικονομίες.

Επίσης, υπογράμμισε την αξία και τη σημασία του κοινωνικού έργου που παρέχει η Περιφέρεια σε κοινωνικά ευάλωτους πολίτες.

«Σήμερα, δεν μοιράζουμε πια μερικά τρόφιμα σε σακούλες. Ανακουφίζουμε σταθερά και με πολλά προϊόντα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους οποίους παρέχουμε πλέον και ψυχοκοινωνική στήριξη, παρέχουμε ευκαιρίες άθλησης και ψυχαγωγίας στα παιδιά τους, τελικά προσφέρουμε ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης, με σεβασμό στον άνθρωπο και στις ανάγκες του», δήλωσε.

«Είμαστε υπερήφανοι για την Ηλεία»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Νεκτάριος Φαρμάκης σχολίασε πως η Ηλεία δεν κερδίζει πλέον μόνο τη θέση που της αξίζει στον χάρτη της Δυτικής Ελλάδας, αλλά είναι και ένας τόπος που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός και η εξωστρέφεια, υπενθυμίζοντας τις παρεμβάσεις κατά την πανδημία.

«Είμαστε περήφανοι για την Ηλεία γιατί αποδείχτηκε πόσα μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον τόπο, εάν υπάρχει σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Τώρα πια, έχουν καταλάβει όλοι πως η μιζέρια και η υπανάπτυξη δεν είναισυνυφασμένη με την Ηλεία. Ήταν συνυφασμένη μόνο με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές εκείνων που ποτέ δεν πίστεψαν στη δύναμη της Ηλείας και των ανθρώπων της.Γι’ αυτό κράτησαν την Ηλεία, όπως και συνολικά τη Δυτική Ελλάδα, στον πάτο», είπε.

Στο τέλος της ομιλίας του αποκάλυψε την πρωτοβουλία του για να μπει η Ηλεία σε θέση οδηγού στους κρίσιμους τομείς της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης, με την ένταξη όλων των δήμων της Ηλείας στο πρόγραμμα των Χωρικών Επενδύσεων, και υπενθύμισε ότι μετά την ολοκλήρωση της Πατρών-Πύργου, θα είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για την ολοκλήρωση του «δαχτυλιδιού» με την κατασκευή του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, καθώς και για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

«Στις εκλογές της επόμενης Κυριακής οι πολίτες της Ηλείας θα επιλέξουν κατεύθυνση.Παραμένουμε στο μονοπάτι που έφερε αποτελέσματα και γέννησε ελπίδες ή ρισκάρουμε την επιστροφή στα έργα και τις ημέρες εκείνων που κράτησαν τον τόπο στον πάτο και την ανεργία στα ύψη;Προσωπικά, πιστεύω πως η Ηλεία θα επιλέξει τον δρόμο της δουλειάς, της ευθύνης και της προκοπής.Οι πολίτες της Ηλείας, την Κυριακή που μας έρχεται θα βροντοφωνάξουν: Πάμε όλοι μαζί μπροστά!Δεν είμαι πλασιέ οραμάτων.Είμαι ένας υπηρέτης του τόπου μου.Ένας Αιτωλοακαρνάνας που όπως είπα και στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, αισθάνομαι την Ηλεία ως το δεύτερο σπίτι μου.Και αγωνίζομαι για την Ηλεία με τον σεβασμό και την ταπεινότητα που πρέπει, απέναντι σε ανθρώπους που ξέρω ότι για πολλά χρόνια στερήθηκαν πολλά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia