FOLLOW US: facebook twitter

Δ. Αβραμόπουλος: «Προσωπικός μου στόχος η υιοθέτηση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Ηλεία»

Ημερομηνία: 30-01-2024 | Συντάκτης:

Ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος και Βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σήμερα στην «ΠΡΩΙΝΗ»

Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου


«Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους, και αυτό από αγάπη για τον τόπο, είναι η άμβλυνση των διαφορών, η εμπέδωση κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας και η υιοθέτηση ενός συνολικού, για ολόκληρο τον Νομό, αναπτυξιακού σχεδίου» επισημαίνει ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος και Βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα «Πρωινή», δηλώνοντας πως το στοίχημα όλων είναι να δώσουν δυναμική προοπτική ανάπτυξης στην Ηλεία μακριά και πάνω από μικροτοπικές ευαισθησίες.

«Η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στη δυναμική ανάπτυξη του Νομού Ηλείας»

Ο κ. Αβραμόπουλος στην συνέντευξή του επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ενός φιλικού και φιλόξενου περιβάλλοντος για την ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ευθύνη των κυβερνητικών υπηρεσιών αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλά για τον νέο αυτοκινητόδρομο που θα αλλάξει όπως λέει τη γεωγραφία της Πελοποννήσου και θα συμβάλει στη δημιουργία νέων δυναμικών όρων ανάπτυξης, ενώ σχολιάζει και θέματα της επικαιρότητας όπως, μεταξύ άλλων, την ακρίβεια αλλά και την τολμηρή όπως την χαρακτηρίζει μεταρρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή σας ως Βουλευτού Ηλείας, ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά θέματα που κρατούν το Νομό μας πίσω αναπτυξιακά και τι θα πρέπει να γίνει ώστε οι ρυθμοί ανάπτυξης να επιταχυνθούν;

Καταρχήν να σημειωθεί ότι ο Νομός Ηλείας, παρά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, είναι αλήθεια ότι έχει μείνει πίσω. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός, ότι εδώ και δεκαετίες δεν εντάχθηκε στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Αποσπασματικές κινήσεις άνοιξαν κάποιους δρόμους αλλά δεν είχαν ως αναφορά τη μεγάλη αναπτυξιακή εικόνα του Νομού.

Η εξήγηση είναι πολιτική αλλά έχει να κάνει και με παθογένειες του Νομού, όπως ο τοπικισμός, που οδήγησε σε άκαρπο και ζημιογόνο ανταγωνισμό ανάμεσα σε πόλεις και χωριά, αποδυναμώνοντας έτσι και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που παρά τις ομολογουμένως καλές προθέσεις και προσπάθειες των εκπροσώπων της, δεν κατόρθωσε να ασκήσει πίεση με την υποβολή ολοκληρωμένης περιφερειακής αναπτυξιακής πρότασης.

Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους, και αυτό από αγάπη για τον τόπο, είναι η άμβλυνση των διαφορών, η εμπέδωση κουλτούρας συνεννόησης και συνεργασίας και η υιοθέτηση ενός συνολικού, για ολόκληρο τον Νομό, αναπτυξιακού σχεδίου.

«Η Πατρών-Πύργου και η προοπτική επέκτασης προς τη Νότια και Κεντρική Πελοπόννησο,
θα αλλάξει τη γεωγραφία συνολικά της Πελοποννήσου και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων δυναμικών όρων ανάπτυξης»

Πριν από λίγο καιρό βρεθήκατε στο υπερσύγχρονο νέο συνεδριακό κέντρο του Ομίλου Aldemar στην Σκαφιδιά. Η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνδυασμό με τα δημόσια αναπτυξιακά έργα, όπως ο νέος αυτοκινητόδρομος που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ικανά να ανατρέψουν παθογένειες ετών, που κράτησαν ουραγό την Ηλεία στην ανάπτυξη;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλλει στη δυναμική ανάπτυξη του Νομού Ηλείας. Μόνο που, για να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός φιλικού και φιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος. Και αυτό είναι ευθύνη τόσο των κυβερνητικών υπηρεσιών, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά.

Το Συνεδριακό Κέντρο του Ομίλου Aldemar είναι ένα πραγματικό κόσμημα για την Ηλεία, την Πελοπόννησο και την Ελλάδα. Είναι βέβαιον, ότι θα αποδειχθεί πόλος έλξεως για μεγάλα Συνέδρια και εκδηλώσεις.

Όσο για το νέο αυτοκινητόδρομο, που είναι βέβαιον ότι θα παραδοθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα και με την προοπτική επέκτασης προς τη Νότια και Κεντρική Πελοπόννησο, θα αλλάξει τη γεωγραφία συνολικά της Πελοποννήσου και θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων δυναμικών όρων ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη όμως προϋποθέτει και καλύτερες υπηρεσίες υγείας, σύγχρονες εκπαιδευτικές δομές, ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες, ενθάρρυνση και στήριξη της εμπορικής δραστηριότητας και ουσιαστική υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Και εδώ είναι το στοίχημα όλων μας αυτόν τον καιρό. Πώς δηλαδή να δώσουμε δυναμική προοπτική ανάπτυξης συνολικά στο Νομό μακριά και πάνω από μικροτοπικές ευαισθησίες. Όταν απογειωθεί αναπτυξιακά ο Νομός, αυτό θα το αισθανθούν οι πόλεις και τα χωριά μας.

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια. Σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών και μάλιστα τα κάθε είδους «pass» δεν επιλύουν το τεράστιο ζήτημα της ακρίβειας. Υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω στήριξη;

Πολύ ορθά το επισημαίνετε. Είναι το πρώτο στη σειρά ζήτημα για τους πολίτες και τα νοικοκυριά. Όσο και εάν είναι ένα διεθνές φαινόμενο, και όλοι γνωρίζουμε τους λόγους, όλο και περισσότερο επιδεινώνεται και φοβάμαι ότι θα συνεχισθεί, αν κρίνει κανείς από το γεγονός, ότι οι εστίες κρίσεως στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης και όχι μόνον, το δυναμώνουν. Η κυβέρνηση το έχει θέσει ως πρωταρχικό σκοπό.

Θέλω να πιστεύω ότι θα ανασχεθεί η ανοδική τροχιά της ακρίβειας, ενώ συγχρόνως θα βελτιώνεται το εισόδημα των πολιτών.

Όλα αυτά προϋποθέτουν δημοσιονομικές δυνατότητες, που η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί.

Ποιες εκτιμάτε πως είναι οι κρισιμότερες «μάχες» που θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες;

Κοινωνική συνοχή, δυναμική ανάπτυξη, νέες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενίσχυση εισοδήματος, δημιουργία κλίματος νόμου, ευταξίας και κοινωνικής γαλήνης με την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και θωράκιση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον αστάθειας και ρευστότητας, που εκτείνεται από την Τυνησία, μέχρι την Ουκρανία.

«Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί τολμηρή μεταρρύθμιση, που έχει να κάνει με τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, πέρα και πάνω από διακρίσεις»

Εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών και στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία. Ποια η δική σας άποψη;

Το νομοσχέδιο είναι στο στάδιο της διαβούλευσης και της ενημέρωσης. Πρόκειται για μία τολμηρή μεταρρύθμιση, που έχει να κάνει με τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, πέρα και πάνω από διακρίσεις. Όταν κατατεθεί ολοκληρωμένα και μετά από τα όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός, με έμφαση στο ότι δεν τίθεται θέμα παρένθετης μητέρας, ή διαχωρισμός σε γονέα 1 και γονέα 2, η Βουλή, αφού το συζητήσει, θα κληθεί να το ψηφίσει. Είναι ωστόσο αλήθεια, ότι ως ζήτημα πήρε διαστάσεις δυσανάλογες, προκαλώντας αντιδράσεις που, αν κρίνει κανείς από τις δημοσκοπήσεις, έχουν οδηγήσει σε προβληματισμό σημαντικό μέρος της κοινωνίας.

Είναι σημαντικό να αποφευχθεί πάση θυσία ο διχασμός. Γι΄ αυτό απαιτείται εξαντλητική ενημέρωση και διάλογος.

Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές. Πιστεύετε πως η ρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των ποσοστών της αποχής;

Εάν η αποχή έχει να κάνει με πρακτικούς, τεχνικούς και διαδικαστικούς λόγους, σίγουρα θα μειωθεί με την επιστολική ψήφο.

Εάν όμως είναι συνειδητή επιλογή, ως έκφραση αντιπολιτικής διαμαρτυρίας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

Πώς αξιολογείτε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την επίσκεψη Ερντογάν;

Νηνεμία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφάλειας,  σταθερότητας και ειρήνης.

Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό, είναι απαραίτητο η Τουρκία να αποδείξει, ότι πράγματι το εννοεί και το θέλει, γιατί σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι και το ζητούμενο. Η επιθυμία των λαών, πέρα και πάνω από τη συνθηματολογία των λαϊκιστών και των εθνικιστών, που οσάκις πήραν δύναμη στο παρελθόν, οδήγησαν και τις δύο χώρες σε ανώφελες συγκρούσεις.

Στις μέρες μας όλα δείχνουν ότι οι εθνικιστικές κορώνες και η επιθετική ρητορική από πλευράς της Τουρκίας, έχουν υποχωρήσει αισθητά.

Να ευχηθούμε αυτό το καινούργιο κλίμα να ευδοκιμήσει, να συνεχισθεί και να ανοίξει το δρόμο για μία καλόπιστη συνεννόηση, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κυρίως της εμπιστοσύνης. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα. Οι καιροί και οι προθέσεις θα δείξουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia