FOLLOW US: facebook twitter

Αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω της μείωσης στην έκπτωση συνέπειας

Ημερομηνία: 27-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία
Η πρόθεση αυτή επιβεβαιώνεται και από κύκλους του ΥΠΕΝ

Την ερχόμενη Παρασκευή έχει οριστεί το διοικητικό συμβούλιο που θα εγκρίνει την πρόταση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και ήδη η διοίκηση έχει στα χέρια της εισηγήσεις και εναλλακτικά σενάρια για το πώς η επιχείρηση θα επιτύχει την αναγκαία αύξηση των εσόδων της.

Η εξίσωση είναι δύσκολη και περιλαμβάνει όχι μόνο τα «ανταγωνιστικά» τιμολόγια της ΔΕΗ αλλά και τις μειώσεις που θα υπάρξουν στο ρυθμιζόμενο σκέλος των λογαριασμών (το τέλος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).

Βεβαίως, στην πορεία προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα που κάνουν την εξίσωση πιο δύσκολη:

-Πρώτον το ποσό που αναζητεί η ΔΕΗ μεγαλώνει, όπως αποκάλυψε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης.

-Δεύτερον, τι θα γίνει με τις επιμέρους κατηγορίες και πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις ή έστω οι όποιες διαφορές να είναι ανεπαίσθητες

-Τρίτον, τι θα γίνει με την έκπτωση συνέπειας: Ειδικά το τρίτο, δηλαδή η έκπτωση συνέπειας είναι ένα «αγκάθι», αφού ενδεχομένως η νέα διοίκηση να μην θέλει να συνδέσει την πρώτη της απόφαση με ένα μέτρο που να «τιμωρεί» τους συνεπείς πελάτες της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί η έκπτωση στα επίπεδα του 5% από 10% που είναι σήμερα, διατηρώντας το κίνητρο για τους συνεπείς πελάτες, με αύξηση του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων.

Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση είχε ξεκινήσει στο 15% και μειώθηκε την περασμένη άνοιξη στο 10%.

Τους βγάζει από την πρίζα η ΔΕΗ

Τριάντα χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές βγάζει, σε πρώτη φάση, από την πρίζα η ΔΕΗ, στέλνοντας μήνυμα ότι σκληραίνει τη στάση της απέναντι σε εκείνους που επιλέγουν να μην πληρώνουν. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει λάβει ρητή εντολή να εντατικοποιήσει τις αποκοπές σε πελάτες που έχει εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ. Το δε τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας.

Και την ίδια στιγμή, μέσα σε ένα κρεσέντο καταστροφολογίας εκ μέρους της νέας διοίκησης της ΔΕΗ και του υπουργείου, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, προετοιμάζεται το έδαφος για ακύρωση της έκπτωσης του 10% προς τους συνεπείς καταναλωτές, μετακύλιση του κόστους του ρεύματος στα νοικοκυριά και ακύρωση των ελαφρύνσεων από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.

«Όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε μειώσεις 12% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο ωστόσο επιμένει ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι δραματικό και αναμένει την 24η Σεπτεμβρίου, όταν υπουργείο και διοίκηση της επιχείρησης λάβουν τη νέα έκθεση του ορκωτού λογιστή, ο οποίος θα απαιτήσει βίαια μέτρα «αν η επιχείρηση δεν κριθεί βιώσιμη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος