FOLLOW US: facebook twitter

Ατέλειωτο “πάρτι” πλουτισμού! Τζίρος 400 δις. και φοροαπαλλαγές 58,8 δις!

Ημερομηνία: 13-02-2023 | Συντάκτης:

Η «Πρωινή» αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα το περιεχόμενο της έκθεσης που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για την δραστηριότητα των funds από το 2015

-Τι δηλώνουν στην «Πρωινή» η πρ. Υπουργός και πρ. πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ένα τεράστιο και ατελείωτο «πάρτι» πλουτισμού έχει στηθεί με τα σπίτια και τα δάνεια χρεωμένων πολιτών, το οποίο αθροιστικά φτάνει στα 450 δις. ευρώ! Μπορεί ο αριθμός να σας ακούγεται υπερβολικός, όμως είναι τεκμηριωμένος.

Σήμερα η «Πρωινή» σας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τη γνωμοδοτική έκθεση που κατατέθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης σχετικά με τη νομιμότητα διενέργειας πλειστηριασμών από τους servicers.

Η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «Υπέρβαση-Βαλέτας» και είναι αποκαλυπτική ως προς τα οικονομικά μεγέθη που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και τα ποσά που έχουν τζιράρει τα περίφημα funds τα τελευταία επτά χρόνια, μετά την αδειοδότησή τους το 2015.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της και οικονομολόγοι Κυριάκος Τόμπρας και Γεώργιος Βαλέτας, το κατά προσέγγιση ύψος των αναλογούντων άμεσων και έμμεσων φόρων, τελών και δικαιωμάτων που δεν αποδόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2016 μέχρι το 2022 -μέσω της Δευτερογενούς Ελληνικής Αγοράς των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)- και εισφέρθηκαν υπέρ των αγοραστών και των πωλητών των τιτλοποιημένων κατά το Ν. 3156/2003 απαιτήσεων (ΜΕΔ) των Ελληνικών Τραπεζών φτάνει τα 58,8 δις. ευρώ.

Τζίρος 400 δις. από τη μεταβίβαση ακινήτων!

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι η συνολική ονομαστική αξία των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται τα funds, ανέρχεται σε περίπου 87 δις€ και συνοδεύεται από εξασφαλίσεις που περιλαμβάνουν 700.000 ακίνητα αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 40 δις.€, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί και αναμεταβιβαστεί από τους εκάστοτε αγοραστές τους τουλάχιστον πέντε (φορές, με αποτέλεσμα, έτσι, η Δευτερογενής Ελληνική αγορά ΜΕΔ, με τις ανωτέρω συναλλαγές αγοραπωλησιών και επαναγοραπωλησιών τίτλων ΜΕΔ, να υπολογίζεται ότι έχει παραγάγει συνολικό κύκλο εργασιών που προσδιορίζεται, κατ’ ελάχιστον, στα 400 δις. ευρώ!

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο τζίρος των 400 δις. ευρώ συνοδεύεται και από φοροαπαλλαγές 58,8 δις ευρώ, ποσό που –όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης- ισοδυναμεί με το 28% του ΑΕΠ του 2022 ή εναλλακτικά με τις δαπάνες τεσσάρων ετών για τους Μισθούς του Δημοσίου!

Οι σημαντικότερες φοροαπαλλαγές αφορούν τον φόρο μεταβίβασης (12 δις €), τον φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (15,50 δις. €), τα τέλη Χαρτοσήμου (14,4 δις.€), ΕΝΦΙΑ (2,50 δις.€), Δικαιώματα Συμβολαιογράφων (8 δις.€) και Δικαιώματα Ταμείου Νομικών (2 δις. €).

Αξίζει να επισημανθεί πως τα 58,8 δις. ευρώ είναι ενδεικτικό ποσό και όχι περιοριστικό, διότι στους υπολογισμούς δεν συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι φόροι για τους οποίους δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία (π.χ. φόρος υπεραξίας, φόρος κεφαλαιποίησης, κ.ά.)

Τι δηλώνουν Κατσέλη και Τεμπονέρας στην «Πρωινή»

Η πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου δίνεται ουσιαστικά το «πράσινο φως» για χιλιάδες πλειστηριασμούς οξύνοντας τα ήδη οξυμένα κοινωνικά προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τις περισσότερες οικογένειες.

«Το ελληνικό Δημόσιο, εξ αιτίας της εφαρμογής του Ν3156/2003 που προέβλεπε 14 απαλλαγές από φόρους και τέλη, χάνει έσοδα περίπου 59 δις. Αυτός ήταν άλλωστε κι ένας από τους λόγους που οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων έκαναν χρήση του νόμου αυτού και όχι του Ν 4354/2015. Ο οφειλέτης χάνει το σπίτι του χωρίς να έχει κληθεί να ρυθμίσει τις οφειλές του ή να έχει δικαίωμα εξαγοράς του στην τιμή που το αγοράζει η εταιρεία διαχείρισης. Κατά συνέπεια, γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από ευάλωτα ελληνικάνοικοκυριά και οφειλέτες σε νομικά πρόσωπα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδος και έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και τα οποία, με έκδοση ομολόγων και δανεισμό,κερδοσκοπούν μέσω αγοραπωλησίας και εκτέλεσης απαιτήσεων.

Οι αγοραπωλησίες απαιτήσεων και η εκτέλεσή τους γίνονται χωρίς διαφάνεια και χωρίς κανείς να γνωρίζει τους όρους και τις τιμές αγοράς, πώλησης κλπ», επισήμανε και πρόσθεσε πως είναι καιρός η Κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη νομοθετικής πρωτοβουλίας και η Τράπεζα Ελλάδος να συντάξει έναν αυστηρό και αποτελεσματικόΚώδικα Δεοντολογίας που θα προάγει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και θα προασπίζει τα δικαιώματα του οφειλέτη και όχι μόνο του πιστωτή.

Ο δικηγόρος-εργατολόγος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διoνύσης Τεμπονέρας, υπογράμμισε με δήλωσή του στην «Πρωινή» ότι είναι αναγκαία η νομοθέτηση της προστασίας των ευάλωτων πολιτών και επαγγελματιών.

«Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από ενάμιση χρόνο, 700.000 σπίτια κινδυνεύουν να βγουν την αμέσως επόμενη πενταετία σε πλειστηριασμό. Αντί η κυβέρνηση να νομοθετήσει και να προστατέψει την πρώτη κατοικία σε συνθήκες ακρίβειας και οικονομικής κρίσης, βλέποντας τους πολίτες να υποφέρουν, πραγματικά προχωρά σε μια ηθελημένη επιλογή, η οποία θα έχει ως κατάληξη την εκποίηση χιλιάδων κατοικιών, τόσο ιδιωτών όσο και επαγγελματιών. Υπάρχει άμεση ανάγκη νομοθέτησης προκειμένου να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, προκειμένου να προκύψει ρύθμιση οφειλών, με διαγραφή μέρους των οφειλών για την περίοδο της πανδημίας, εξωδικαστικός συμβιβασμός υποχρεωτικός για τα fundsκαι τους servicers, αλλά και δυνατότητα δικαστικής προστασίας από πλευράς των δανειοληπτών, προκειμένου να μπορέσουν να σώσουν τις πρώτες κατοικίες τους», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος