FOLLOW US: facebook twitter

Ασύμφορες οι καλλιέργειες στην Ηλεία!

Ημερομηνία: 15-06-2022 | Συντάκτης:

-Το κόστος παραγωγής και οι χαμηλές τιμές οδηγούν τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τη γη τους
-Στήριξη από την πολιτεία ζητούν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Tην ώρα που ο διεθνής Τύπος και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης και υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα ώστε να καλλιεργούνται εκτάσεις και να υπάρχει επάρκεια προϊόντων, η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη εισροών-εκροών έδειξε εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Η αύξηση τον περασμένο Απρίλιο έφτασε στο 25,4% σε σχέση με πέρυσι, με σημαντικότερη αιτία την αλματώδη αύξηση του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως τη ραγδαία μεταβολή των τιμών στα λιπαντικά και στην ενέργεια.

Αυτές οι αυξήσεις έχουν επιφέρει εκτόξευση στο –ήδη υψηλό- κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα της Ηλείας, εξέλιξη που εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα πολλών καλλιεργειών στον νομό, οι οποίες κινούνται σε οριακές τιμές τα τελευταία χρόνια.

Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο παραγωγός και πρόεδρος του Πανηλειακού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, Βασίλης Σμέρος, αν συνεχιστεί αυτή η αναλογία χαμηλών τιμών και υψηλού κόστους παραγωγής, ορισμένες καλλιέργειες θα καταστούν ασύμφορες και μοιραία θα εγκαταλειφθούν.
«Το πετρέλαιο έχει πάει στα δύο ευρώ από 1,50 που ήταν. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα ακριβότερα, το ίδιο και τα μεροκάματα. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως το καλαμπόκι στοίχιζε 250 ευρώ ανά στρέμμα και τώρα έχει φτάσει στα 400 ευρώ. Είναι οριακή πλέον η τιμή του και δεν ξέρω του χρόνου τι θα γίνει. Αυτή η αναλογία είναι και σε άλλες καλλιέργειες. Ειδικά η πατάτα είναι στα αζήτητα. Πέρυσι την πάθαμε και φέτος, όπως πάει, θα έχει την ίδια τύχη. Δε θα συμφέρει να τη βγάλουμε άλλη χρονιά και θα μείνει στο χωράφι» τόνισε ο κ. Σμέρος και πρόσθεσε πως είναι οξύμωρο να υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης και οι αγρότες να μη στηρίζονται ώστε να υπάρχει επάρκεια διατροφική στη χώρα.

Δεν γίνεται να λένε ότι θα έχουμε επισιτιστική κρίση και να μη μας βοηθάνε να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε. Πού είναι η βοήθεια της κυβέρνησης για να μην κινδυνέψει να πεινάσει κάποιος; Χρειάζονται κίνητρα για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε διότι του χρόνου δε θα μπει κανένας στο χωράφι για να χάσει χρήματα. Η πατάτα είναι στα όριά της, το καλαμπόκι το ίδιο. Του χρόνου όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τους παραγωγούς να μπουν να καλλιεργήσουν. Δεν γίνεται να μπαίνουμε κάθε χρόνο μέσα, να πληρώνουμε τόσα πολλά σε έξοδα και οι τιμές να είναι εξευτελιστικές», τόνισε ο κ. Σμέρος.

«SOS» για βασικές καλλιέργειες

Ο πρόεδρος των καλαμποκοπαραγωγών Ηλείας, Χρήστος Παλαιολόγος, τόνισε ότι αν δεν μπει στη συνδεδεμένη το καλαμπόκι, το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό. «Πρέπει να διασφαλίσουμε έστω την συνδεδεμένη για το καλαμπόκι και ζητάμε και την υποστήριξη της τοπικής πολιτικής ηγεσίας γι αυτό. Να μην το αγνοούν ως προϊόν, διότι το 70% των παραγωγών καλλιεργεί καλαμπόκι και πρέπει να έχουν κίνητρο να καλλιεργήσουν και να είναι πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά», σημείωσε.

Ο σταφιδοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σοπίου-Χειμαδιού, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε πως η χαμηλή τιμή έχει ήδη προκαλέσει απογοήτευση στα σταφιδοχώρια της Ηλείας.

«Το κόστος είναι στο Θεό και η τιμή στα τάρταρα. Η σταφίδα είναι το μοναδικό προϊόν που δεν ανεβαίνει. Τζάμπα τη δώσαμε φέτος και υπάρχει απογοήτευση. Οι παραγωγοί μπήκανε πολύ συγκρατημένοι και μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Σιγά σιγά σβήνει το προϊόν…» επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, υπογράμμισε πως το κόστος έχει ξεφύγει σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί για να παραμείνει η αγροτική παραγωγή της Ηλείας σε κανονική τροχιά.

«Στη βιομηχανική ντομάτα το κόστος πήγε στα 1000 ευρώ ανά στρέμμα από 600 ευρώ. Στη σταφίδα είναι στο 1,30 κόστος και η τιμή κάτω από ένα ευρώ. Η κατάσταση είναι απελπιστική και σύντομα θα τεθεί –αν δεν έχει ήδη τεθεί δηλαδή- ζήτημα βιωσιμότητας για όλες τις καλλιέργειες. Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο, ειδικά όταν αιωρείται ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia