FOLLOW US: facebook twitter

“Τιμάμε τους αφανείς ήρωες που προσφέρουν ζωή, γίνε και εσύ!”-Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται 2.500 φιάλες αίμα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 15-06-2022 | Συντάκτης:

  • Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται 2.500 φιάλες αίμα από εθελοντές αιμοδότες της Ηλείας

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη η χθεσινή, και το φετινό μήνυμα «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές» είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους ήρωες που είτε συλλογικά είτε ατομικά προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, το αίμα, σε όλους όσους το έχουν ανάγκη.

Ο εορτασμός της ημέρας έχει στόχο να εξαλείψει κάθε προκατάληψη και φόβο σχετικά με την αιμοδοσία, να αναγνωρίσει τον αλτρουϊσμό του εθελοντή αιμοδότη, αλλά και να ευαισθητοποιήσει και να ενθαρρύνει όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση επαρκών αποθεμάτων αίματος.

Στην Ηλεία, περισσότεροι από 1.200 εθελοντές αιμοδότες Συλλόγων αλλά και μεμονωμένοι, προσφέρουν στη διάρκεια ενός χρόνο περίπου 2.500 φιάλες αίματος και παρά τη δύσκολη διετία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπου οι εθελοντικές δράσεις είχαν σταματήσει, συνέχισαν να στηρίζουν τον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου και όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από αίμα. “Οι αιμοδότες παραμένουν αριθμητικά στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια καθώς άλλοι αποχωρούν και άλλοι ξεκινούν να προσφέρουν” τόνισε η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ηλείας κ. Κωνσταντίνα Πανέτα προσθέτοντας πως λειτουργούν 105 σύλλογοι εθελοντών σε όλο το Νομό από τους οποίους οι 70 είναι ενεργοί και αιμοδοτούν δυο με τρεις φορές το χρόνο. “Οι εθελοντικές αιμοδοσίες μετά από δυο χρόνια κορονοϊού αρχίζουν ξανά και αυτό μας δίνει μεγάλη χαρά. Η μέρα αυτή λοιπόν, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ανήκει στον αφανή ήρωα της κοινωνίας που έχει θέση στη ζωή του, την αγάπη για τον συνάνθρωπο. Που αιμοδοτεί και προσφέρει λίγο από το πολύτιμο αίμα του για να σώσει με τον τρόπο του, τον άγνωστο ασθενή, αδιακρίτως φύλου και εθνικότητας που το έχει ανάγκη. Γνωρίζει ότι με το αίμα του βοηθάει να επιζήσουν όσοι χρειαστούν αίμα. Βοηθά τους ανθρώπους με Μεσογειακή Αναιμία, τραυματίες τροχαίων, γυναίκες που είναι έτοιμες να γεννήσουν και πολλά διαφορετικά περιστατικά που το έχουν ανάγκη. Δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι διαδεδομένη επαρκώς η εθελοντική αιμοδοσία για αυτό καλούμε όλους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να κάνουν την εθελοντική αιμοδοσία τρόπο ζωής και ευθύνης”.


“Ακολουθείστε το παράδειγμα τους!”

Η αιμοδοσία αποτελεί μια κίνηση αγάπης και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο, αφού μόλις δέκα λεπτά χρόνο από τη ζωή μας είναι ικανά να χαρίσουν ζωή.

“Το ελάχιστο που οφείλουμε στους εθελοντές αιμοδότες, που προσφέρουν ανιδιοτελώς το αίμα τους σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είναι να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη που νιώθει γι’ αυτούς ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Να τους ευχαριστήσουμε που συνεχίζουν να βοηθούν με το αίμα τους τον κόσμο και που έχουν καταλάβει το νόημα της πράξης τους και συνεχίζουν να κινητοποιούν με τον τρόπο τους και άλλους ανθρώπους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους” πρόσθεσε η κ. Έλσα Ζαχαριαδάκη, βιοπαθολόγος του Σταθμού Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Ηλείας.

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στις εθελοντικές αιμοδοσίες που άρχισαν να διοργανώνουν ξανά μετα από δυο χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικοί γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ του Νομού. “Ότι προσπάθεια γίνεται με τη νέα γενιά, είναι πολύ σημαντικό. Είναι οι αυριανοί συνεχιστές της εθελοντικής αιμοδοσίας και η βοήθεια τους στη διάδοση της εθελοντική αιμοδοσίας και η ευαισθητοποίηση παιδιών και νέων είναι πολύ σημαντική”.

Και επειδή, η χθεσινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους εθελοντές αιμοδότες, στους αφανείς αυτούς ήρωες όπως τους χαρακτηρίζει, απέφυγε να αναφερθεί στις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και επάρκειας αίματος. Αρκέστηκε τόσο η κ. Ζαχαριαδάκη όσο και η κ. Πανέτα, να προσκαλέσουν όλους τους εθελοντές αιμοδότες και όλο τον κόσμο, να βρεθούν σήμερα το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την εθελοντική αιμοδοσία ώστε να μάθουν τη σημασία της και τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στους αιμοδότες και στους συνανθρώπους τους!


Το μήνυμα του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

«Ελάτε να κερδίσετε κι εσείς ΖΩΗ»

Για μία τέτοια ημέρα όπως είναι η Παγκόσμια ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη δεν χρειάζεται ένα, αλλά πολλά μηνύματα! Μηνύματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς δοτικότητας, με προεξέχον το μήνυμα για τη διατήρηση της ίδιας της ΖΩΗΣ.

Η προσφορά αίματος από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ένα δώρο μοναδικό, που δεν αγοράζεται, αφού δεν κατασκευάζεται, αλλά ΜΟΝΟ χαρίζεται.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε όσους δεν είναι εθελοντές αιμοδότες, να αρχίσουν να συμβάλλουν στην προσφορά αίματος. Το όφελος δεν είναι μόνο για τους μεταγγιζόμενους και όσους το έχουν επιτακτική ανάγκη, στα πλαίσια ενός έκτακτου γεγονότος, αλλά και για τους ίδιους τους αιμοδότες.

Η αιμοδοσία χαρίζει ΖΩΗ στους αιμοδότες μειώνοντας τον κίνδυνο των θρομβώσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ προστατεύει την καρδιά και επιφέρει ισορροπία στα επίπεδα σιδήρου του αίματος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι αιμοδότες γινόμαστε παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά μας μαθαίνοντάς τους αυτόματα τη σημασία της πρόληψης και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Επομένως το μήνυμα απευθύνεται προς τους μη αιμοδότες λέγοντάς τους: «ελάτε, όχι μόνο να χαρίσετε, αλλά να κερδίσετε κι εσείς ΖΩΗ»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος