FOLLOW US: facebook twitter

Αρκετές αλλαγές και αστερίσκος Σκυλακάκη-Ποια ονόματα «παίζουν» για υποψήφιοι βουλευτές στον νομό

Ημερομηνία: 17-03-2022 | Συντάκτης:

-Με τουλάχιστον τρία νέα πρόσωπα το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ηλεία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Αρκετές και σημαντικές αλλαγές θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο της Ηλείας στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν, δεδομένου ότι τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι του ψηφοδελτίου του 2019 έχουν απενεργοποιηθεί ουσιαστικά με δική τους βούληση. Η πιο σημαντική αλλαγή φυσικά είναι η αποχώρηση του Κώστα Τζαβάρα έπειτα από δεκαπέντε χρόνια αδιάλειπτης κοινοβουλευτικής παρουσίας, για την οποία υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ στο σημερινό φύλλο. Εκτός όμως από τον κ. Τζαβάρα, υποψήφιος δεν θα είναι ούτε ο Αλέξης Καστρινός, ο οποίος ήδη προετοιμάζεται να διεκδικήσει εκ νέου τον δήμο Πηνειού, αλλά πιθανότατα ούτε και ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος έχει ελαχιστοποιήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του επί των ζητημάτων της Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο κομματικός μηχανισμός –μετά και την ανάληψη καθηκόντων γραμματέα από τον Παύλο Μαρινάκη- δουλεύει ήδη σε υψηλό ρυθμό, δεδομένου ότι τα τρία σενάρια κάνουν λόγο για εκλογές τον ερχόμενο Μάιο ή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή τον Μάρτιο του 2023, και ήδη έχει συγκεντρώσει μια λίστα ονομάτων που θα μπορούσαν να πλαισιώσουν τους δύο νυν βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέα Νικολακόπουλο.

Ένα τέτοιο όνομα είναι ο οικονομολόγος Νίκος Καλάκος από τα Λεχαινά, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας επί σειρά ετών, πρώην διευθυντής Ασφαλιστικού Ταμείου και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών & Ποιότητας. Οι πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο, καθώς στη ΝΔ πιστεύουν πως πρόκειται για πρόσωπο με αξιοσημείωτη διείσδυση στον κεντρώο χώρο και προσμετρούν στα πλεονεκτήματά του τη βαθιά γνώση των ασφαλιστικών και φορολογικών ζητημάτων.

Δεύτερο όνομα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αυξημένες πιθανότητες παρουσίας στο ψηφοδέλτιο –κατ’ άλλες πηγές έχει «κλειδώσει»- είναι ο επιχειρηματίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας, Λευτέρης Βαρουξής, ο οποίος έχει αναλάβει και καθήκοντα Υπεύθυνου Τύπου στον Τομέα Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βαρουξής ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019 και το γεγονός ότι συγκέντρωσε 33.800 ψήφους –οι 9.120 στην Ηλεία- ερμηνεύεται ως ισχυρή ένδειξη ότι μπορεί να δώσει ώθηση στο κόμμα προσελκύοντας ψήφους από κοινό νεανικό και ταυτόχρονα κεντρώο.

Ένα τρίτο όνομα που έχει μπει στη λίστα τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αυτό του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Θανάση Θεοδόση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν του έχει γίνει ακόμα επίσημη κρούση, ωστόσο μετά την αποχώρηση του Κώστα Τζαβάρα, δεν αποκλείεται αυτό να γίνει το προσεχές χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα, πιθανότητες για το ψηφοδέλτιο έχουν ο Aμαλιαδίτης οικονομολόγος και Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ, Χρήστος Σούλης, ο γιατρός, διοικητής της δομής μεταναστών και πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, και ο δημοσιογράφος και τομεάρχης Ζακύνθου της ΝΔ, Περικλής Πατσούρης.

Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι τα σενάρια μεταπήδησης Ηλείων αντιπεριφερειαρχών στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι απλώς… σενάρια, αφενός διότι άπαντες δηλώνουν πιστοί στον Νεκτάριο Φαρμάκη και αφετέρου προκύπτει ενδεχόμενο συνταγματικό κώλυμα (άρ. 56). Επίσης, ονόματα όπως του Κώστα Δέρβου και του Θανάση Κοτταρά σημειώστε τα αλλά για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες του ψηφοδελτίου, εκτός από τη Διονυσία Αυγερινοπούλου, μία θέση διεκδικούν η δικηγόρος Μαριάννα Σταθοπούλου, η εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Ντένη Νικολοπούλου και η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη Πολιτισμού Δυτικής Ελλάδας της ΝΔ, Αριστέα Παπαδοπούλου.


Το σενάριο Σκυλακάκη

Μια σημαντική παράμετρος που θα καθορίσει τη σύνθεση του ψηφοδελτίου και ενδεχομένως να προκαλέσει «καραμπόλες» στη συγκρότησή του, είναι το σενάριο της υποψηφιότητας του αναπλ. υπουργού Οικονομικών και βουλευτή Επικρατείας, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Δουνέικα.

Ο ίδιο στην επίσκεψή του στον Πύργο τον περασμένο Οκτώβριο το είχε αποκλείσει με δήλωσή του, όμως από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός και τα δεδομένα πιθανόν να είναι διαφορετικά. Πληροφορίες της Πρωινής αναφέρουν ότι ορισμένα στελέχη στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν πως η αποχώρηση ενός έμπειρου βουλευτή όπως ο Τζαβάρας πρέπει να καλυφθεί από εξίσου έμπειρο πολιτικό για να διασφαλιστεί η πρωτιά στην Ηλεία.

Όπως ανέφεραν κοινοβουλευτικές πηγές στην «Πρωινή», το προφίλ της κύριας μάζας των ψηφοφόρων Τζαβάρα θα διεκδικηθεί με αξιώσεις τόσο από τον Διονύση Καλαματιανό, που αποδεδειγμένα προσελκύει ψήφους και εκτός πυρήνα ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τον Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος είναι το ισχυρό «όπλο» του ΚΙΝΑΛ στην Ηλεία για να «χτυπήσει» ποσοστά άνω του 20% κερδίζοντας κεντρώες ψήφους. Για αυτόν τον λόγο προκρίνουν την προσθήκη Σκυλακάκη, δεδομένου ότι –εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ηλεία θα έχει σίγουρα πρωτοκλασάτο υπουργό στην κυβέρνηση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος