FOLLOW US: facebook twitter

Αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ της Microsoft «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος»

Ημερομηνία: 10-11-2021 | Συντάκτης:

Σήμερα τα εγκαίνια της ψηφιακής εφαρμογής του τεχνολογικού κολοσσού από Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη

– Θα προηγηθεί σύσκεψη για την πορεία των έργων αποκατάστασης στα πυρόπληκτα


Επιμ.: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Στην Αρχαία Ολυμπία θα βρεθούν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εγκαινιάσουν την απόδοση της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας «Αρχαία Ολυμπίας: Κοινός Τόπος», αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του παγκόσμιου τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της υπουργού Λίνας Μενδώνη στις 11.30 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιακή εφαρμογή που έχει σχεδιάσει η Microsoft θα δίνει στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου και του Μουσείου, τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα. Άνθρωποι από όλα τα σημεία της γης, με αυτή την εφαρμογή, θα μπορούν να «επιστρέφουν» στο παρελθόν, και να περιηγηθούν στην Αρχαία Ολυμπία με τα οφέλη να είναι προφανή. Είναι ευνόητο πως, ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω αυτής της ψηφιακής εφαρμογής θα προβληθεί ακόμα περισσότερο σε όλο τον κόσμο και η πρωτοβουλία θα προσελκύσει και αριθμό τουριστών που μέχρι σήμερα δεν είχαν την περιοχή στα άμεσα πλάνα τους.

Την ευθύνη της συλλογής των επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στον αρχαιολογικό χώρο και στα εκθέματα του μουσείου έχει αναλάβει Ειδική Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της Microsoft είναι μια προσφερόμενη χορηγία της εταιρείας και πέρα από την προβολή του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει και στην προβολή των αξιών, της αρμονίας και της ειρήνης που συνδέονται άρρηκτα με το Ιερό της Ολυμπίας ως τόπου τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Ευρεία σύσκεψη για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων

Πριν τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 9.30 το πρωί, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη παρουσία κλιμακίου υπουργών θα συζητήσουν την πορεία των έργων αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης θα παρουσιάσει τα πλάνα που αφορούν τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος θα αναφερθεί στα προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν στο πλαίσιο ενός ειδικού σχεδίου αποκατάστασης για την περιοχή.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι: Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό.

Θα συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος, Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος