FOLLOW US: facebook twitter

Λ. Μενδώνη: «Η Αρχαία Ολυμπία αποκτά ψηφιακή μοναδικότητα»-Τι δήλωσε στην «Πρωινή» για τη συνεργασία με τη Microsoft

Ημερομηνία: 10-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Τι δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού στην «Πρωινή» για τη συνεργασία με τη Microsoft


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η Αρχαία Ολυμπία χάρη στη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού με τον τεχνολογικό κολοσσό της Microsoft υπογράμμισε με αποκλειστική της δήλωση στην «Πρωινή» η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία θα εγκαινιαστεί το εγχείρημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο αίθριο του αρχαιολογικού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας.

H υπουργός Πολιτισμού αφίχθη από χθες το απόγευμα στην Αρχαία Ολυμπία μαζί με τους συνεργάτες της, προκειμένου να επιθεωρήσει την προετοιμασία για τη σημερινή εκδήλωση, και την υποδέχθηκε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια. Η «Πρωινή» είχε την ευκαιρία να συναντήσει την κ. Μενδώνη έξω από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και να συζητήσει για λίγα λεπτά μαζί της σχετικά με την ψηφιακή επένδυση που έκανε η Microsoft στην Αρχαία Ολυμπία.

Όπως μας δήλωσε η υπουργός Πολιτισμούς, η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Αρχαία Ολυμπία, γιατί τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα το οποίο εκπόνησε το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με τη Microsoft για την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής, προηγμένων τεχνολογιών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

«Αυτό σημαίνει ότι οπουδήποτε και να βρίσκεται κανείς, σε όποιο μέρος του πλανήτη, μπορεί μέσα από το κινητό του ή τον υπολογιστή του, να μπει στη συγκεκριμένη εφαρμογή και να δει τον αρχαιολογικό χώρο έτσι όπως είναι σήμερα, αλλά και έτσι όπως ήταν στην περίοδο της ακμής του, με τα μνημεία του αποκατεστημένα με όλες τις λεπτομέρειες τις οποίες διέθεταν 2.500 χρόνια πίσω. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον ο επισκέπτης της Ολυμπίας θα μπορεί μπαίνοντας στον αρχαιολογικό χώρο, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή από το κινητό του ή την ταμπλέτα του και σηκώνοντάς την απλώς στο ύψος των μνημείων, να δει αποκατεστημένο με μορφή ολογράμματος σχεδόν το κάθε μνημείο», τόνισε κ. Μενδώνη και στα πλεονεκτήματα που αποκτά πλέον η Αρχαία Ολυμπία.

«Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανένας ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας αποκτά μια μοναδικότητα προς το παρόν, σε σχέση με όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Συγχρόνως, μέσα από όλη τη διαδικασία η οποία έγινε με τα video, τις φωτογραφίσεις και τις ψηφιακές αποτυπώσεις, η Ολυμπία αποκτά ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό εργαλείο. Άρα έχουμε προβολή ανά τον κόσμο, έχουμε ένα κίνητρο για να έρθουν επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο προκειμένου να δουν την εφαρμογή αυτή, που είναι εντελώς καινούρια. Έχουμε επομένως την προϋπόθεση ή την προσδοκία για έναν πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτά τα θέματα, συγχρόνως όμως έχουμε και μία εφαρμογή, η οποία δεν είναι απλώς ψυχαγωγική αλλά είναι απολύτως επιστημονική, καθώς εδράζεται σε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα», σημείωσε στην «Πρωινή» η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος