FOLLOW US: facebook twitter

Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας – Απεργιακή κινητοποίηση εκπαιδευτικών, υγειονομικών κα εργαζομένων στους ΟΤΑ χθες στον Πύργο

Ημερομηνία: 16-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Την ανάγκη θωράκισης των εργαζομένων και της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού υπογράμμισαν χθες το πρωί σε συγκέντρωση έξω από το 2ο Λύκειο Πύργου οι εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της Ηλείας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίσουν στους χώρους εργασίας τους και στηλίτευσαν τις παραλείψεις και τα λάθη της κυβέρνησης, ζητώντας ενίσχυση και στελέχωση με επαρκές προσωπικό.

Παραθέτοντας σειρά αιτημάτων, επισήμαναν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει τους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να αποτραπεί η διασπορά του ιού, ενώ ζήτησαν εκ νέου την κατάργηση του νόμου για τις διαδηλώσεις.

Ακολούθησαν ολιγόλεπτοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων και σωματείων με πρώτη την ομιλία του Βασίλη Βασιλειάδη, μέλους της ΕΛΜΕ Ηλείας ο οποίος και αναφέρθηκε στο γενικότερο πλαίσιο αιτημάτων της ΑΔΕΔΥ με κυρίαρχο τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, μαζικούς διορισμούς σε εκπαίδευση και υγεία, κατάργηση αντιασφαλιστικών νόμων και εισφοράς αλληλεγγύης, κ.α.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως Χρήστος Γαρύφαλλος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι βρίσκονται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου δοκιμάζεται συνολικά η Ελληνική Κοινωνία και καλούνται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στον Δημόσιο Τομέα. «Έναν Δημόσιο Τομέα που συνεχίζει να πλήττεται βαρύτατα, καθώς η σημερινή κυβέρνηση, με άλλοθι την πανδημία του κορωνοϊού, έχει ψηφίσει και προ-ωθεί διατάξεις με τις οποίες αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα των εργαζομένων και αλλάζει επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας και μέλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι διαδηλώνουν για να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ, επισημαίνοντας ότι η καθημερινή κλιμακούμενη αύξηση των κρουσμάτων covid- 19 επιβάλει τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. «Παρότι δόθηκε πολύτιμος χρόνος στην κυβέρνηση για να προετοιμαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα και χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για την προώθηση τους. Το μέλλον που προδιαγράφεται για όλους εμάς είναι ζοφερό και περιλαμβάνει εναλλάξ «χειροκροτήματα και κλόμπ» ενώ για τους ιδιώτες και τους καταναλάρχες «ζεστό χρήμα».

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Ευρυδίκη Παυλοπούλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία. «Κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών και των μαθητών. Συκοφαντούν, απειλούν, επιδιώκουν να φιμώσουν όποιον διεκδικεί.Εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας η καθημερινότητα στο σχολείο γίνεται αφόρητη.Δε μειώνουν τον αριθμό μαθητών στις τάξεις, δεν αξιοποιούν ούτε καν τις διαθέσιμες αίθουσες για το «σπάσιμο» τμημάτων. Στοιβάζουν 25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά την ίδια ώρα που κουνάνε το δάχτυλο στον λαό για την αποφυγή του συγχρωτισμού…».

Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πύργου- Ολυμπίας Αντωνία Μπρή, ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης και πως η μοναδική και αναμφισβήτητη αλήθεια είναι πως όλους αυτούς τους μήνες, από τον Μάρτιο έως και σήμερα, τα σχολεία στέκονται όρθια και στηρίζουν πολυποίκιλα τους μαθητές τους, χάρη στην αυταπάρνηση και την ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών. «Αυτών των εκπαιδευτικών που, μαζί με τις δικές τους αγωνίες, έχουν να διαχειριστούν και την έλλειψη βασικών όρων και προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος