FOLLOW US: facebook twitter

«Αντηχήσεις» με έργα 7 Ηλείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Ημερομηνία: 22-04-2024 | Συντάκτης:

-Συνδιοργάνωση της ΕΦΑ Ηλείας και των εικαστικών Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου και Κων/νου Παπαμιχαλόπουλου

-Την Παρασκευή 26 Απριλίου τα εγκαίνια της Έκθεσης

Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα, εμπνευσμένα από αυτά, έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με καταγωγή από την Ηλεία, στοχεύει η έκθεση «Αντηχήσεις» που εγκαινιάζεται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας  την προσεχή Παρασκευή 26 Απριλίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, Επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Πύργιας ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οι επτά από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή και σημαντικές αναφορές στην ιστορία του τόπου, συμμετέχουν στην έκθεση, που δημιουργεί μια εύρυθμη συνομιλία ανάμεσα στις δικές τους σύγχρονες εικαστικές προτάσεις και στα εκθέματα του Μουσείου.

Γιάννης Αδαμάκος

Η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικότητας της περιοχής, καθώς το αρχαίο πνεύμα συμπορεύεται και συναντιέται με την σύγχρονη τέχνη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος ζωγράφος.

Οι καλλιτέχνες εμπνεύσθηκαν τα έργα που παρουσιάζουν από την ένδοξη τοπική ιστορία. Σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, τις ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, γίνονται η συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά. Αυτή η έκθεση είναι επιπλέον και φόρος τιμής στην πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νομού Ηλείας

H Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια ανέφερε για την έκθεση: «Βαθιά συγκίνηση μας προξενεί το γεγονός πως αξεπέραστα έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο  Μουσείο μας, αποτελούν πηγή έμπνευσης  σπουδαίων σύγχρονων καλλιτεχνών».

Η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου, που κίνησε τα νήματα για την υλοποίηση της έκθεσης από κοινού με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, σημειώνει: «Η σχέση μου με τον Πύργο, την αγαπημένη πατρίδα μου και τους ανθρώπους εκεί είναι διαρκής και άρρηκτη. Θέλω να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στον τόπο μου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμβάλλει έμπρακτα στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεματολογίας που προέρχεται από την περιοχή, όπως συμβαίνει και μέσα από την παρούσα έκθεση. Όλοι μας στοχεύουμε να γίνουν κατανοητές οι πολιτιστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε διεθνές επίπεδο».

Ενώ ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επισημαίνει: «Η έκθεση εισάγει τους θεατές σε μια αρμονική σύγκρουση κόσμων, όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο. Αρχαία αντικείμενα, κάποτε σύμβολα ενός ευσεβούς και επιφανούς πολιτισμού, στέκονται τώρα πλησίον των δυναμικών δημιουργιών σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτός ο διάλογος τονίζει το πώς οι ρίζες του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέφουν το ανθισμένο δέντρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης».

Κώστας Βαρώτσος

 Τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη υπογραμμίζει: «Οι καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν με κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων εκεί όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες, συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με γνώση της ιστορίας και την μοναδικότητα της πολιτιστικής μας μνήμης, δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους και περηφάνιας, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας, την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου και τονίζουν τις διαχρονικές αξίες που χάρισε στην ανθρωπότητα ο Ελληνικός πολιτισμός διαμηνύοντας την Ομηρική ευχή, «Πάλλον ως αείποτε» 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των: Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου, Κτήμα Μπριντζίκη, Επαρχείον Πύργος, Χάρης Κανελλακόπουλος.

Εγκαίνια έκθεσης: 26 Απριλίου 2024, 19:00

Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου ως 31 Ιουλίου 2024

Είσοδος ελεύθερη

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας: Αρχαία Ολυμπία 27065,

Tηλ:26240 22742.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 08:00-20:00

www.ancientolympiamuseum.com

efahle@culture.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος