FOLLOW US: facebook twitter

Προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία για την Ηλεία

Ημερομηνία: 22-04-2024 | Συντάκτης:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή ημερίδα στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο

-«Καμπανάκι» από Κοροβέση για κλιματική αλλαγή και ατομική ευθύνη

Η πρόληψη και η θωράκιση απέναντι στις φυσικές καταστροφές και ειδικότερα τις πυρκαγιές, για να μην ξαναζήσει η Ηλεία δύσκολες στιγμές του παρελθόντος, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας, στον Πύργο, έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας, Νίκου Κοροβέση.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Πολιτική Προστασία, όπως οι προληπτικές δράσεις αντιπυρικής προστασίας, η ετοιμότητα και ο συντονισμός όλων των φορέων και των υπηρεσιών, η διαχείριση έκτακτων καταστάσεων κλπ. 

Εκτός από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ηλείας, στην ημερίδα συμμετείχαν η Πυροσβεστική και η Διεύθυνση Δασών ως κεντρικοί ομιλητές, Δασαρχεία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία, Ερυθρός Σταυρός , Αστυνομία, Δήμαρχοι και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Ομάδες εθελοντών πυροπροστασίας, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών και Καταστροφών και άλλοι καθώς και αυτοδιοικητικοι, δήμαρχοι , αντιδήμαρχοι του νομού και υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των δήμων. 

Στην εισήγησή του ο κ. Κοροβέσης τόνισε πως η πρωτοβουλία της ημερίδας ελήφθη για να επιτευχθεί ο κοινός βηματισμός και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε κάθε αντιπυρική περίοδο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως αντιπεριφερειάρχης Ηλείας αλλά και πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας ως Περιφερειακή Αρχή το 2019, βάλαμε – με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη μας Νεκτάριο φαρμάκη – τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα. Ήμασταν και παραμένουμε σε  επαγρύπνηση, έτοιμοι και διατεθειμένοι να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε τους δήμους, τις τοπικές κοινότητες και τους ανθρώπους των πόλεων και των χωριών μας», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η άρτια προετοιμασία περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης και καταστολής, πυροπροστασίας, εντατικούς καθαρισμούς σε όλο το μήκος του νομού, με τα μηχανήματα της πολιτικής προστασίας ανά πάσα ώρα και στιγμή, έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί και σε οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη, συνεχείς συναντήσεις και πίεση σε υπουργεία και αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση έξτρα πόρων και επιπλέον χρηματοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του νομού και διάθεση η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία να γίνει εντονότερη και αποδοτικότερη.

«Ένα ανθρώπινο χέρι ή μια απροσεξία μπορεί να κοστίσει ακριβά»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ατομικής ευθύνης αλλά και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, ότι σε πολλές περιπτώσεις αρκεί ένα ανθρώπινο χέρι, μια απροσεξία ή ένα λάθος της στιγμής να κοστίσει ακριβά. Εδώ εμπίπτει η ατομική ευθύνη και πρόθεση μας είναι να την καλλιεργήσουμε σε όλους τους πολίτες. Ωστόσο, μετά βεβαιότητας, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και αναμένεται –σύμφωνα με μελέτες- να επηρεάσει κάθε πτυχή της δραστηριότητας στην Δυτική Ελλάδα. Παίρνουμε τα μέτρα μας  και γι’ αυτό», ανέφερε και επισήμανε πως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καθιστούν σήμερα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας σημαντικότερη από ποτέ.

«Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις του τόπου μας για να σχεδιάσουμε ωφέλιμες και αποτελεσματικές δράσεις και να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς για να τις υλοποιήσουμε. Βήματα έχουν γίνει. Πολλά και σημαντικά. Στόχος μας η συνέχεια, η συνέπεια και η βελτίωση. Γι’ αυτό και διαμορφώνουμε νέους διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης όπως η αποψινή ημερίδα.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και όλων των φορέων για θέματα πολιτικής προστασίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους», τόνισε και πρόσθεσε ότι στόχος της ημερίδας είναι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο το οποίο θα επιστρατεύεται όταν απαιτείται ταχεία συλλογική δράση μεταξύ πολλών υπηρεσιών, αμοιβαία συμμετοχή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των υπηρεσιών υγείας, των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

«Η κατάρτιση και η ενημέρωση για την παρέμβαση των δυνάμεων και τον συντονισμό μας χρησιμοποιώντας διαδικασίες συνεργασίας, ενισχύει την συνοχή των δράσεων και εξασφαλίζει την αποτελεσματική δράση τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε αυτόν της αντιμετώπισης. Στην Πολιτική Προστασία δεν χωρούν ολιγωρίες», είπε χαρακτηριστικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος