FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτή επιστολή στον Υπ. Υγείας από τον Ιατρικό Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας: «Να ενταχθεί η Ηλεία στις δυσπρόσιτες περιοχές ώστε να δοθούν κίνητρα στους γιατρούς»

Ημερομηνία: 01-06-2021 | Συντάκτης:

Την ανάγκη ένταξης της Ηλείας, στις περιοχές που θα ευεργετηθούν από τη νομοθέτηση ειδικών κινήτρων για τους γιατρούς του ΕΣΥ, ζητά με ανοιχτή του επιστολή από τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου- Ολυμπίας.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρουν:

«Ελπίζουμε ότι δεν είμαστε οι πρώτοι που σας ενημερώνουμε για την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, ιδίως η Παθολογική Κλινική της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, έπειτα και από τις πρόσφατες παραιτήσεις τριών παθολόγων και την αντίστοιχη άγονη κατάληξη της προκήρυξης πέντε θέσεων της αυτής ειδικότητας, εξελίξεις οι οποίες είχαν ως συνέπεια να απομείνει η συγκεκριμένη κλινική μόνο με έναν ιατρό, εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την πολύ πρόσφατη δήλωση σας περί νομοθέτησης ειδικών κινήτρων για τους ιατρούς ΕΣΥ οι οποίοι θα υπηρετούν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές, σας καλούμε και αναμένουμε να εντάξετε οπωσδήποτε στις Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες θα ευεργετηθούν από τη νομοθετική αυτή παρέμβαση και περιοχές με βεβαρυμμένο ιστορικό πολλαπλών άγονων προκηρύξεων θέσεων ιατρών ΕΣΥ σε κρίσιμους τομείς των Νοσηλευτικών Μονάδων τους, όπως η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Η περιοχή μας γεωγραφικά μπορεί να μην είναι ακριτική, από λειτουργική άποψη ωστόσο, για μια σειρά από λόγους για τους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξαιρετικά δυσπρόσιτη. Παράλληλα η έλευση της πανδημίας κατέστησε οξύτερες με δραματικό τρόπο τις χρόνιες ελλείψεις στο τοπικό ΕΣΥ.

Κύριε Υπουργέ, η Ηλεία έχει ήδη υποστεί απαξίωση σε πολλαπλά επίπεδα, από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην κατασκευή της νέας εθνικής οδού Πατρών- Πύργου έως την πρόσφατη κατάργηση των Πανεπιστημιακών τμημάτων της περιοχής. Η χείριστη όμως μορφή απαξίωσης θα είναι αυτή που άπτεται του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας, εάν αφεθεί η κατάσταση ως έχει και δεν ληφθούν αναγκαία μέτρα όπως τα ανωτέρω. Πιστεύουμε ότι το κατανοείτε, όπως πιστεύουμε ότι το κατανοούν απολύτως και όλοι οι Βουλευτές Ηλείας, από τους οποίους αναμένουμε και απαιτούμε κινητοποίηση επίσης προς την κατεύθυνση της κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης ανεξαρτήτως της κομματικής ένταξης τους».

Παρέμβαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας στο Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλη: «Αναθεωρήστε την απόφαση απόσπασης γιατρών από τα Κ.Υ. και τα Π.Ι. στο Νοσοκομείο Πύργου»

Να επανεξετάσει τη στάση του, ζητά από το Διοικητή της 6ης ΥΠΕ το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, αναφορικά με τις έκτακτες αποσπάσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Πύργου. Όπως τονίζουν με επιστολή τους προς τον κ. Καρβέλη, η «διαταγή» περί της «έκτακτης» απόσπασης γιατρών από τα Κ.Υ. και τα Περιφερειακά ιατρεία για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών του Νοσοκομείου Πύργου, ως μέτρο σε καμία περίπτωση δε θα είναι προσωρινό, δεδομένου ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου Πύργου σε γιατρούς παραμένουν έκτακτες εδώ και πολλά χρόνια.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Εξάλλου εξ όσων γνωρίζομαι δεν υπάρχει ούτε καν εξαγγελία ή έστω κάποια πρόθεση για ουσιαστική στελέχωση, του Νοσοκομείου.

Η απογύμνωση των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων καθώς και των Κέντρων Υγείας εδώ και χρόνια για να κουκουλωθούν τα προβλήματα της βιτρίνας (νοσοκομεία), που τα τελευταία 2 χρόνια έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει και σίγουρα δεν έχει λύσει κανένα.

Όλες αυτές οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αν και στην αφάνεια, προσφέρουν από την ίδρυση του ΕΣΥ πολύ σημαντικές υπηρεσίες στην Ελληνική επαρχία και αυτό είναι γνωστό σε όσους αποφάσισαν να διαμείνουν εκεί.

Αυτό άλλωστε επισημαίνεται κατά καιρούς από τους αρμοδίους της Κυβέρνησης.

Αν παρ όλα αυτά εσείς θεωρείτε ότι δεν είναι σημαντικές αυτές οι υπηρεσίες, ας πάρετε τη γενναία απόφαση, να το ανακοινώσετε σε όλους τους πολίτες και να κλείσουν ως περιττές.

Όμως με το να τις απαξιώνετε σταθερά, και κυκλικά έτσι ώστε να αποσβένονται οι αντιδράσεις από την εν τη πράξει διάλυση των Νοσοκομείων, απλώς κρύβετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Και όποιο πρόβλημα κρύβεται με τον καιρό διογκώνεται.

Ως Φαρμακοποιοί του Νομού Ηλείας ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με όλο αυτό τον κόσμο που η καθημερινότητά του μέρα με την μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όλο και πιο ανυπόφορη, όλο και πιο βασανιστική εξαιτίας αυτών των σπασμωδικών κεντρικών αποφάσεων.

Για το γραφειοκράτη που υπογράφει μια απόσπαση, είναι απλώς μια υπογραφή, που ενδέχεται να δώσει ένα μονόστηλο στον τοπικό τύπο, αλλά για τη γιαγιά και τον παππού στο χωριό που χάνουν τον γιατρό που θα τους εξετάσει και θα τους γράψει τα φάρμακα, είναι μια εξαιρετικά στρεσογόνα διαδικασία.

Και φυσικά αυτό είναι το λιγότερο γιατί κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα τεθεί σε κίνδυνο και η ζωή τους.

Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι έχετε  να προτείνετε σε αυτούς του συμπολίτες μας εσείς σαν Διοικητής της 6η ΥΠΕ.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το αυτονόητο και να  αναθεωρήσετε αυτή τη στάση σας που προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα χωρίς να λύνει κανένα .

Αντί λοιπόν να προσπαθείτε κάθε φορά να κλείνετε τις «τρύπες» του συστήματος με «έκτακτες αποσπάσεις»  καλό είναι να φροντίσετε για τη μόνιμη και ουσιαστική στελέχωση των νοσοκομείων.

Αφήστε τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας να δώσουν απερίσπαστες και με τις ελάχιστες δυνάμεις τους τη δική τους μάχη. Αν μπορείτε βοηθείστε τους γιατί αν αυτή η μάχη χαθεί η ερημοποίηση της υπαίθρου είναι αναπόφευκτη».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος