FOLLOW US: facebook twitter

«Τίτλοι τέλους» για τα υποθηκοφυλακεία Πύργου & Ολυμπίων

Ημερομηνία: 01-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
-Μετάβαση στην e-εποχή για το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου

Τελευταία ημέρα λειτουργίας για τα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Ολυμπίων ήταν η 31-5-2021. Δύο από τα παλαιότερα υποθηκοφυλακεία της χώρας, το Έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Πύργου και το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Ολυμπίων, καταργήθηκαν με την υπ΄αριθμ. 140/4/20.5.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο και στη θέση τους συστήνεται το Υποκατάστημα Πύργου του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτικής Ελλάδας, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του την 1-6-2021.

Αυτό συνεπάγεται σειρά αλλαγών τόσο για τους πολίτες που εξυπηρετούνταν από αυτά, όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες (κυρίως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, αλλά και μηχανικούς) των οποίων οι δραστηριότητες συνδέονται με τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων. Το ακριβές πλαίσιο λειτουργίας του νέου Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου πρόκειται να ανακοινωθεί  την Τρίτη σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης που θα γίνει στο χώρο όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε το Υποθηκοφυλακείο Πύργου.

Ωστόσο, την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νέες δυνατότητες που παρέχει η ηλεκτρονική οργάνωση του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου είχαν ήδη από χθες οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Ηλείας, αφού πλέον είναι δυνατός ο έλεγχος των αρχείων και του συνόλου των εγγραφών της περιοχής κτηματογράφησης Πύργου και ηλεκτρονικά. Έτσι, χωρίς να απαιτείται η δαπάνη πρόσθετου χρόνου και η μετάβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου κατόπιν ραντεβού (που ίσχυσε ιδίως κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού) οι δικηγόροι είχαν και θα έχουν πλέον στο μέλλον τη δυνατότητα να κάνουν τον έλεγχο που τους ενδιαφέρει από τα γραφεία τους με χρήση ειδικών κωδικών πρόσβασης και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου και όλες τις ημέρες. Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης όχι μόνο στις εγγραφές του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου, αλλά και των λοιπών Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό. Το γεγονός αυτό συνιστά τεράστια διευκόλυνση του έργου των δικηγόρων και κατ’ επέκταση των πελατών τους, την οποία υποδέχθηκαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο.

Ικανοποίηση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πύργου

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που δικαιώνει την προσπάθεια που είχε καταβάλλει ο Σύλλογος προς αυτή την κατεύθυνση.
«Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η πιλοτική λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο καθώς και η παροχή του δικαιώματος πρόσβασης και απομακρυσμένης έρευνας στα κτηματολογικά στοιχεία από τα πρόσωπα που έχουν το σχετικό δικαίωμα, είχαμε με επιστολή μας απευθυνθεί στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κύριο Πιερρακάκη και στον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Κτηματολογίου κ. Στύλιο και είχαμε ζητήσει την προώθηση της ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά τον συντομότερο δυνατό χρόνο του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου, το οποίο καλύπτει την περιοχή της πόλης του Πύργου, όπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης.

»Ακολούθησαν αρκετές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση και σήμερα, δηλαδή σε χρόνο μικρότερο του μήνα από την επιστολή μας, είδαμε το αίτημά μας να γίνεται αποδεκτό και πλέον μπορούμε να αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες προς διευκόλυνση της δουλειάς μας και φυσικά προς εξυπηρέτηση των εντολέων μας. Πρόκειται για μία εξαιρετικά καινοτόμα δράση, που μπορεί σε άλλες χώρες να συνιστά αυτονόητη διαδικασία αλλά στη δική μας φαντάζει σχεδόν επαναστατική και για το λόγο αυτό είναι άξια μόνο θετικής αποτίμησης. Ευχαριστούμε την ηγεσία αλλά και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματα μετάβασης στην ηλεκτρονική εποχή άσκησης της δικηγορίας. Ήδη τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου μας είναι πλέον εφοδιασμένα με ψηφιακή υπογραφή και ο Σύλλογός μας διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, ώστε να μπορούμε να κάνουμε χρήση και των λοιπών δυνατοτήτων που θα ανακοινωθούν αύριο για το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου», τόνισε.

Σημειώνεται ότι ήδη αναζητείται νέος χώρος, εμβαδού 650-750 τμ, για τη μίσθωσή του από το Ελληνικό Κτηματολόγιο με σκοπό τη μεταφορά των υπηρεσιών του Κτηματολογικού Γραφείου Πύργου και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του και η προθεσμία υποβολής των σχετικών προσφορών λήγει στις 18 Ιουνίου 2021 και ώρα 13.00. Το τεύχος του σχετικού διαγωνισμού με τους όρους της διαδικασίας έχει αναρτηθεί στο site του Ελληνικού Κτηματολογίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος