FOLLOW US: facebook twitter

Τρεις «κίτρινες κάρτες» στον ΕΟΦ από το ΚΥ Ζαχάρως

Ημερομηνία: 01-06-2021 | Συντάκτης:
-Για ισάριθμα κρούσματα με σοβαρές παρενέργειες μετά από εμβολιασμό

Με πολύ χαμηλό ρυθμό προχωρά πλέον ο εμβολιασμός στο Κέντρο Υγείας Ζαχάρως, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί τρεις περιπτώσεις εμβολιασμένων με σοβαρές παρενέργειες, για τις οποίες έχουν ήδη συμπληρωθεί τρεις «κίτρινες κάρτες» από το Κέντρο Υγείας προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η πρώτη περίπτωση αφορά μία γυναίκα άνω των 50, η οποία κατήγγειλε θρόμβωση στο πόδι 11 ημέρες μετά τον εμβολιασμό της. Η δεύτερη –και σοβαρότερη- περίπτωση αφορά την 34χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά, ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη περίπου 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό της. Η τρίτη περίπτωση αφορά μια γυναίκα άνω των 50, η οποία τρεις ημέρες μετά τον εμβολιασμό της εμφάνισε διπλωπία στην όρασή της.

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, Προκόπης Παπαζαφείρης, τόνισε ότι έγιναν άμεσα όλες οι ενέργειες προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως οι παρενέργειες στα τρία περιστατικά σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

«Κινήθηκαμε άμεσα και προχωρήσαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και διαδικασίες για να ενημερώσουμες τις αρμόδιες αρχές και να διερευνηθούν οι τρεις περιπτώσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει συσχέτιση με των εμβολιασμών», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Παπαζαφείρης.

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων). Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές)  έχουν την υποχρέωση και οι Aσθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος