FOLLOW US: facebook twitter

Ανοδική πορεία και το 2023 για τη ΝΜ Κρεστένων

Ημερομηνία: 29-03-2024 | Συντάκτης:

Αύξηση σε όλα τα τμήματα και τις ιατρικές πράξεις δείχνουν τα επίσημα στατιστικά

  • Μετατρέπεται σε ισχυρό «ανάχωμα» αποσυμφόρησης των ΤΕΠ του ΓΝ Πύργου
  • «Οι αριθμοί δείχνουν ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες μας εμπιστεύονται» τόνισε στην «Πρωινή» η αν. Διοικήτρια Αριστέα Παπαδοπούλου

Γράφει η Κική Κολοβέρου – [email protected]


Την ανοδική της πορεία συνεχίζει η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων, που την τελευταία διετία έχει επιστρέψει δυναμικά στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Περιστατικά που άλλοτε εξυπηρετούνταν στο Νοσοκομείο του Πύργου, πλέον λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα στη νοσηλευτική μονάδα της Κρέστενας που όπως φαίνεται έχει αλλάξει σελίδα για τα καλά, πραγματοποιώντας διαρκείς δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως διενεργώντας ιατρικές πράξεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που δίνουν λύσεις στους κατοίκους της περιοχής και κυρίως στους ηλικιωμένους που δεν χρειάζεται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις- με ότι αυτό συνεπάγεται- για να εξυπηρετηθούν.

Η αυξητική αυτή τάση, αποτυπώνεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Νοσηλευτικής Μονάδας, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις ιατρικές πράξεις συγκριτικά με την περσινή χρονιά (2022-2023).

Το Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό εξακολουθούν να καταγράφουν αύξηση της κίνησης, ομοίως και το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία στο Παιδιατρικό τμήμα που επαναλειτούργησε μέσα στο 2023  και στο οποίο εξετάστηκαν 542 παιδιά!

Αναλυτικότερα, στο Μικροβιολογικό τμήμα η κίνηση αυξήθηκε κατά 44% καθώς το 2023 εξετάσεις πραγματοποιήσαν 1.943 πολίτες έναντι 1.350 το 2022. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα του Ακτινολογικού όπου η κίνηση το 2023 αυξήθηκε κατά 43% συγκριτικά με το 2022 όπου εξετάστηκαν 1.542 ασθενείς.

Την πόρτα του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών το 2023 πέρασαν 7.113 ασθενείς, 20% περισσότεροι συγκριτικά με το 2022 (5.950) ενώ και οι εισαγωγές στη βραχεία νοσηλεία αυξήθηκαν από 418 το 2022 σε 472 το 2023 (+13%).

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι συνταγογραφήσεις, +25% καθώς από 36.564 το 2022 έφτασαν τις 45.538 το 2023 με την αύξηση να εμφανίζεται στις συνταγογραφήσεις των Περιφερειακών Ιατρείων (+34% από 29.715 σε 39.962). Η συνταγογράφηση στη Νοσηλευτική Μονάδα μειώθηκε (-19%, από 6.849 το 2022 σε 5.576 το 2023) και αυτό γιατί οι πολίτες εξυπηρετήθηκαν από την συχνότερη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων.

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν οι νέες ιατρικές πράξεις που διενεργήθηκαν στη ΝΜ Κρεστένων τον τελευταίο χρόνο (εξέταση μαστού από Ογκολόγο, Διαβητολογική εξέταση από Διαβητολόγο, Ορθοπεδικός) και από μηδενική κίνηση το 2022, πραγματοποιήθηκαν 145 το 2023. Επίσης το 2023 πραγματοποιήθηκαν 248 τεστ Παπ από 83 το 2022.

«Ένας – ένας στόχος επιτυγχάνονται»

Η αν. Διοικήτρια της ΝΜ Κρεστένων Αριστέα Παπαδοπούλου μιλώντας στην «Πρωινή» αρχικά ανέφερε πως η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων είναι Μονάδα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία εφημερεύει κάθε μέρα 365 ημέρες το χρόνο (24/7/365), διαθέτει Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία για τακτικά και επείγοντα περιστατικά και επιπλέον λειτουργούν σε αυτήν, Μικροβιολογικό (πρωί -απόγευμα) καθημερινά και Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο (πρωί-απόγευμα).

«Ένας από τους στόχους της Νοσηλευτικής Μονάδας μας είναι να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Επειγόντων Περιστατικών που θα κατέληγαν στα Τ.Ε.Π του Γ.Ν Ηλεία, τα οποία με ασφάλεια μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Μονάδα μας. Άλλος ένας στόχος που έθεσα με τους συνεργάτες μου όταν ανέλαβα, ήταν η αύξηση των ιατρικών πράξεων, των εξετάσεων, της συνταγογράφησης που τώρα με την επαναλειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων έχει αυξηθεί. Όλα τα στατιστικά στοιχεία και οι αριθμοί δείχνουν σταθερή αύξηση και ανοδική πορεία και αυτό δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες μας εμπιστεύονται».

Έμφαση στην πρόληψη

Η κ. Παπαδοπούλου πρόσθεσε ακόμα πως το πλήθος των δράσεων για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την πρόληψη σε ιατρικά θέματα πραγματικά έχουν ενεργοποιήσει τους πολίτες προκειμένου να προλαμβάνουν παρά να θεραπεύουν γιατί η πρόληψη σώζει ζωές. «Πρόσφατα η Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων έγινε Κόμβος εγγραφής εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ Χάρισε Ζωή και στείλαμε τα πρώτα δείγματα μυελού των οστών.

Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για τους έντεκα (11) εθελοντές μας μέχρι σήμερα. Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες ανακαίνισης του Παιδιατρικού Ιατρείου μας τόσο σε ιατρικό εξοπλισμό όσο και κατασκευής εκ νέου του χώρου από το “Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος” που μας προσφέρει δωρεάν την ευγενική χορηγία και θα γίνει και σχετική ανακοίνωση με τις θερμές ευχαριστίες για αυτή την θεάρεστη πράξη του.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το πολύτιμο αγαθό της υγείας με απόλυτο επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης με συνέπεια και επαγγελματισμό σε όλους τους πολίτες της Νότιας Ηλείας και όχι μόνο! Προσφέροντας γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!» κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia