Αναζητούνται πόροι για το Πύργος-Τσακώνα
-«Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», δήλωσε στην «Πρωινή» ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρας
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
«Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο», ήταν η λιτή απάντηση του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σταϊκούρα, στην ερώτηση της Πρωινής για το αν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη σχετικά με την κατασκευή του οδικού τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα.
Ο κ. Σταϊκούρας ήταν φειδωλός στο συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μιλήσει πιο συγκεκριμένα όταν εξασφαλιστεί και η απαραίτητη χρηματοδότηση του έργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η αρχική μελέτη βρίσκεται πλέον στα χέρια των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Υποδομών, καθώς έχει παραδοθεί από τις αρχές Ιανουαρίου από την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού, προκειμένου να εξεταστούν οι προτεινόμενες χαράξεις, να επιλεγεί η καταλληλότερη λύση και στη συνέχεια να επιχειρηθεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
-Τρεις εναλλακτικές χαράξεις προβλέπει η μελέτη που παραδόθηκε στο Υπουργείο από την Κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, η προωθημένη προκαταρκτική μελέτη οδοποιίας προβλέπει τρεις εναλλακτικές για τη νέα χάραξη του δρόμου, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με όσα προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2010 για την προστασία του οικοσυστήματος στη λίμνη Καϊάφα.
Οι δύο χαράξεις είναι ανατολικές, μία πιο μακρινή και μία πιο κοντινή, ενώ η τρίτη λύση είναι νότια και ως έναν βαθμό πλησιάζει τη χάραξη που είχε προβλεφθεί το 2007 εξαιρώντας το τμήμα του Καϊάφα, το οποίο θα παραμείνει με δρόμο ήπιας κυκλοφορίας και περιορισμένες παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την οδική ασφάλεια.
Η τύχη του έργου τέθηκε χθες κατά την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στο εργοτάξιο στο Γεράκι, από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Νίκο Κοροβέση, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του οδικού άξονα «Πύργος – Καλό Νερό –Τσακώνα για να κλείσει το «δαχτυλίδι» της Πελοποννήσου.
Ο υπουργός Υποδομών δεσμεύτηκε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί κάποια τμήματα σε αυτόν τον οδικό άξονα μαζί με υπηρεσιακά στελέχη, για να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς θα κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος και ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα, δεδομένου ότι θα προηγηθούν οι σχετικές απαλλοτριώσεις.
«Θα έχουμε μια δική μας επίσκεψη εκεί σε κάποια τμήματα. Θα δούμε και θα αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί το έργο. Είναι μία από τις προτεραιότητές μας, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει να συνοδευτεί κι από την αναγκαία χρηματοδότηση. Θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν θα έχει εξασφαλιστεί, διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε εσάς και στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Υπενθυμίζεται ότι για το έργο έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Διονυσία Αυγερινοπούλου, και ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
To… μπλόκο του ΣτΕ
Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα είχε ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από το 2010, κυρίως λόγω της απόφασης 2473/2010 του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε η παράνομη η διέλευση του οδικού άξονά από το οικοσύστημα του Καϊάφα, έπειτα από προσφυγή μερίδας κατοίκων της Ζαχάρως.
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, ο δρόμος διασχίζει το Γιαννιτσοχώρι, τους Ταξιάρχες, το Θολό και το Νεοχώρι, προκαλώντας όχληση, καθώς και την περιοχή της λίμνης Καϊάφα αγνοώντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση.
«Προβάλλεται, ως λόγος ακυρώσεως, ότι μη νομίμως επιλέγεται η όδευση του επίμαχου άξονα από τον ΤΚΣ της λίμνης Καϊάφα, χωρίς να συνεκτιμάται ειδικώς το γεγονός ότι η όδευση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τόπο αυτόν, του οποίου θίγεται σημαντικό τμήμα και προστατευτέα είδη προτεραιότητας της πανίδας και της χλωρίδας. Ο λόγος αυτός προβάλλεται βασίμως και πρέπει να γίνει δεκτός, δεδομένου ότι, όπως θεωρεί και η Επιτροπή ΕΚ, η οποία απηύθυνε ήδη στην Ελληνική Δημοκρατία σχετική προειδοποιητική επιστολή και αιτιολογημένη γνώμη, κατά το άρθρο 226 της Συνθήκης ΕΚ, η εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον της προστατευόμενης περιοχής, που άλλωστε συνομολογούνται ως σημαντικές, έγινε ελλιπώς, αφού δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα διατηρήσεως του εν λόγω τόπου, του οποίου τα οικολογικά χαρακτηριστικά τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο από την εκτέλεση του έργου(…)» αναφέρει χαρακτηριστικά απόσπασμα της απόφασης.