FOLLOW US: facebook twitter

«Πλήρης παράδοση της Πατρών-Πύργου το 2025»

-Στο 50% τον ερχόμενο Ιούνιο το έργο και στο 75% στο τέλος του 2025,
δήλωσε από το Γεράκι ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας 

– Λύτρωση η ολοκλήρωση του έργου, δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας,
Νεκτάριος Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η πλήρης παράδοση του νέου αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου μέσα στο 2025 και η παράδοση ορισμένων τμημάτων ακόμα και φέτος είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της χθεσινής του περιοδεία στα εργοτάξια της Ηλείας και της Αχαΐας.

Συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Χριστίνα Αλεξοπούλου και Νίκο Ταχιάο και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, καθώς και τον Πρόεδρο της «Ολυμπίας Οδού», Παναγιώτη Παπανικόλα, ο κ. Σταϊκούρας επισκέφθηκε αρχικά τα εργοτάξια της Κάτω Αχαΐας και στο Κουρτέσι, προτού ολοκληρώσει την περιοδεία του στο Γεράκι για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών, η οποία πλέον έχει υπερβεί το 30% με τάσεις επιτάχυνσης ως το ερχόμενο καλοκαίρι, και εξέφρασε την ικανοποίησή του.

«Είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε την πορεία υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου όπως είναι το Πάτρα-Πύργος και η πρόοδος είναι σημαντική. Η συνολική πρόοδος υπερβαίνει το 30%. Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο τμήμα, από τη Γαστούνη μέχρι τον Πύργο που είναι και το πιο προχωρημένο, η ολοκλήρωση αγγίζει το 50%. Έχουμε θέσει ρεαλιστικούς στόχους και ρεαλιστικοί στόχοι είναι το ποσοστό συνολικής ολοκλήρωσης του έργου να διαμορφωθεί στο 50% μέχρι τον Ιούνιο, να υπερβεί το 75% στο τέλος του έτους και η πλήρης παράδοση του έργου να γίνει το 2025. Αυτό είναι απολύτως εφικτό. Για το συγκεκριμένο τμήμα, η εκτίμηση των ίδιων των εταιρειών είναι ότι η ολοκλήρωση μπορεί να γίνει και πριν από τον Μάρτιο του 2025, προς το τέλος του 2024», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι στο έργο απασχολούνται πάνω από 800 εργαζόμενοι.

«Είναι σημαντικό στις τοπικές κοινωνίες να δίνονται θέσεις απασχόλησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και εμπειρία, η οποία θα αξιοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση κι άλλων έργων. Μπροστά μας άλλωστε έχουμε ουκ ολίγα έργα. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι -παρά το γεγονός ότι φαίνεται να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι ακόμα και το καλοκαίρι του 2025 για όλο το έργο- εμείς θα μείνουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε πει δημόσια, το 2025, γιατί πάντα μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις για λόγους π.χ. καιρικών φαινομένων. Νομίζω ότι εδώ έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα συνεργασίας δημοσίου με ιδιωτικό τομέα», ανέφερε στις συζητήσεις του με εκπροσώπους της εταιρείας.

Ν. Φαρμάκης: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει αρωγός»

Κατά την παρουσία του στο έργο της Πατρών -Πύργου με την ευκαιρία της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών και τόνισε πως η Περιφέρεια παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του έργου.

«Ενημερωθήκαμε για την πορεία των εργασιών και οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα και εξέλιξη μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για την τελική παράδοση του έργου. Τόσο από την ηγεσία του υπουργείου, όσο και από εμάς, ετέθη ότι πρώτιστο μέλημα είναι η εντός χρονοδιαγραμμάτων παράδοση του αυτοκινητοδρόμου. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει κοστίσει ακριβά, όχι οικονομικά, αλλά σε ανθρώπινες ζωές στην τοπική κοινωνία. Η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει λύτρωση, αλλά και μία ουσιαστική εξέλιξη που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου οικονομικά, τουριστικά, εμπορικά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια διευκόλυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου. Έχουν γίνει ήδη πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα», ανέφερε.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη, τόνισε πως το έργο εξελίσσεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς η εξέλιξη του έργου και εντός του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα και κυρίως για την Ηλεία, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Τρέχει» το Πύργος-Γαστούνη, καμία ανησυχία για τα άλλα τμήματα

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο κ. Σταϊκούρας, το έργο συνολικά βρίσκεται πάνω από το 30%. Το τμήμα Πύργος-Γαστούνη, μήκους 20 χλμ το οποίο εκτελεί η ΤΕΡΝΑ, ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμα και ως το τέλος του 2024, καθώς οι εργασίες είναι πιο προχωρημένες από τα άλλα τμήματα και υπερβαίνουν το 50%.

Το επόμενο τμήμα «Καραίικα-Γαστούνη», μήκους 33 χλμ, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία «ΑΚΤΟR», βρίσκεται στο 20% του φυσικού αντικειμένου και έχει διπλασιάσει την ταχύτητα εκτέλεσης των εργασιών μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τον όμιλο INTRAKAT. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, δεν υφίσταται η παραμικρή ανησυχία για πιθανές καθυστερήσεις.

«Είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και θέλουμε να αισθάνεστε ασφαλείς ότι τουλάχιστον αυτά που υποσχόμαστε, τα κάνουμε», δήλωσε και υπογράμμισε την συνέπεια που έχει δείξει το Υπουργείο Υποδομών στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των έργων. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της «Άκτωρ», κ. Αναστάσιο Αρανίτη, έως τον Ιούνιο του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά και έως τον Οκτώβριο τα χωματουργικά του έργου, αντίστοιχα, και το σύνολο του οδικού τμήματος ως τον Μάρτιο του 2025.

Όσον αφορά το οδικό τμήμα «Βιομηχανική Περιοχή Πατρών-Καραίικα» του οποίου τη ευθύνη κατασκευής έχει ο όμιλος AVAX, μήκους 21 χλμ, η πρόοδος των εργασιών είναι στο 30% και αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές τρίμηνο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος