FOLLOW US: facebook twitter

Αναζητούνται λύσεις για το νερό της Δίβρης

Ημερομηνία: 24-01-2022 | Συντάκτης:

Άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες συζητήθηκαν στο πρόσφατο ΔΣ
-Έγγραφη ενημέρωση ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η αποκατάσταση της ποιότητας του πόσιμου νερού στη Δίβρη αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της πρόσφατης τακτικής συνεδρίασης της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας, δεδομένου ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας έχει ζητήσει ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη διευθέτησή του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, Νίκος Μαρούντας, τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια παρατηρείται ένα έντονο και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο στα νερά που υδρεύουν την Κοινότητα, προερχόμενα από τις υπάρχουσες υποδομές, δηλαδή τις επτά υδρομαστεύσεις και τις εννέα δεξαμενές που λειτουργούν στην ΤΚ Λαμπείας.

«Ενώ οι χημικές αναλύσεις των ληφθέντων δειγμάτων είναι άριστες, οι μικροβιολογικές αναλύσεις αυτών, που πραγματοποιούνται τόσο από εμάς, όσο και από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ηλείας, υποδηλώνουν ότι το πόσιμο νερό άλλοτε είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και άλλοτε όχι, καθότι παρουσιάζουν μια μικροβιολογική επιβάρυνση. (…) Με λίγα λόγια θεωρείται ότι η κυριότερη αιτία που το αυξημένο μικροβιολογικό φορτίο παρουσιάζεται αρκετές φορές στο νερό, είναι η κοπρανώδης μόλυνση των εδαφών και κατ’ επέκταση η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα ζώα που βόσκουν στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και από τις άλλες αιτίες όπου προανέφερα», σημείωσε και παρέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε. Ηλείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι ορισμένα μόνο εξ αυτών είναι εφικτά εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης.

Ως μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση προτάθηκε από τον κ. Μαρούντα η αδειοδότηση νέας υδρομάστευσης, ψηλότερα από τις υφιστάμενες υποδομές με την κατασκευή (όπου κριθεί αυτό επιβεβλημένο) μιας νέας μεγάλης δεξαμενής αποθήκευσης του νερού που θα απορρέει από τις υπάρχουσες πηγές, που θα υδρεύει με φυσική ροή όλες τις υφιστάμενες δεξαμενές, οι οποίες προηγουμένως θα έχουν συντηρηθεί και επισκευαστεί, αν αυτό απαιτηθεί, μαζί με το λοιπό δίκτυο ύδρευσης. Υπέρ αυτής της άποψης συνηγόρησε και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Αρβανίτης.

Ωστόσο, για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λαμπείας, Παναγιώτης Αβράμης πρότεινε να τοποθετηθεί χλωριωτής στην δεξαμενή «ΑΜΠΛΙΝΙΤΣΙ» και στη δεξαμενή «ΧΛΟΒΟΤΙΤΣΙ», ώστε να χλωριώνονται όλο το 24ωρο, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο σύμβουλος της μειοψηφίας της Κοινότητας, Κώστας Τούμπλαρης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, αποδέχθηκε την πρόταση και έτσι ομόφωνα το ΔΣ της Επιχείρησης αποφάσισε να εξεταστεί η οικονομική δυνατότητα της σύνδεσης με ηλεκτρικό ρεύμα και της τοποθέτησης αυτόματου χλωριωτή στο Υδραγωγείο «ΑΜΠΛΙΝΙΤΣΙ» της Τ.Κ. Λαμπείας, καθότι το συγκεκριμένο υδρεύει περί το 60% των οικιών της Τ.Κ. Λαμπείας, καθώς και να γίνουν όλες οι σχετικές ενέργειες για την προστασία διασφάλισης της ποιότητας νερού, δηλαδή έλέγχοι στα δίκτυα ύδρευσης και στις δεξαμενές για δολιοφθορές, καθαρισμοί, απολυμάνσεις και χλωριώσεις και στις εννέα δεξαμενές & υδρομαστεύσεις, άμεσες αποκαταστάσεις τυχόν βλαβών, έλεγχος περιφράξεων, στεγανότητας, κλειδαριών όλων των υποδομών και εγκαταστάσεων ύδρευσης, καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου (από τυχόν άγρια βλάστηση) πέριξ των εγκαταστάσεων και λοιπές άλλες ενέργειες.

«Καίνε» τα ληξιπρόθεσμα

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε και η διαχείριση των λογαριασμών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, για το οποίο υπογραμμίστηκε η ανάγκη δραστικών αποφάσεων.

Ο κ. Αβράμης τόνισε πως η ΔΕΥΑ πρέπει να προβεί σε διακοπές των υδρομέτρων προς όσους οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην επιχείρηση και ο κ. Μαρούντας είπε ότι πολλοί πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων το επιθυμούν αυτό. Ο κ. Αρβανίτης συμφώνησε με την επισήμανση πως πρέπει να γίνει διακαιότερο το σύστημα τιμολόγησης των λογαριασμών.

«Το πρόβλημα με το νερό στην Τ.Κ. Λαμπείας είναι παλιό, η περιοχή είναι κτηνοτροφική και δεν μπορούμε από ηθικής απόψεως να ξεσπιτώσουμε τους κατοίκους της περιοχής (…) Επίσης πρέπει να λυθεί το θέμα των λογαριασμών ύδρευσης. Να μην πηγαίνουν στο καφενείο και χάνονται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πρέπει να εισπραχθούν. Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός Ύδρευσης της ΔΕΥΑ. Να βρούμε μια δίκαιη πρόταση ως προς την τιμολόγηση των λογαριασμών» είπε χαρακτηριστικά.

Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Γεωργιόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα βοηθήσει τη ΔΕΥΑ μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα συναφθεί ανάμεσα στον Δήμο και στη ΔΕΥΑ, διότι στη Δίβρη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος