FOLLOW US: facebook twitter

Βρήκαν αρχαία στο βυθό της θάλασσας του Αγ. Αντρέα!

Ημερομηνία: 24-01-2022 | Συντάκτης:

Δύτες εντόπισαν και ανέσυραν τμήματα αμφορέων και αγγείων και τα παρέδωσαν αφιλοκερδώς στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας


Έναν μικρό αρχαιολογικό «θησαυρό» , τμήματα αμφορέων και αγγείων, εντόπισαν και περισυνέλεξαν πρόσφατα από τον βυθό της θάλασσας στην περιοχή του Άγιου Αντρέα Κατακόλου, δύο δύτες, ο Χάρης και ο Βασίλης Λόλας. Βεβαίως το γεγονός της εύρεσης αρχαίων στον Άγιο Αντρέα εκεί που βρίσκεται η καταποντισμένη Αρχαία Φειά και που ο δήμος Πύργου προσπαθεί πλέον να αναδείξει με την συμβολή της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, είναι γνωστό ότι κρύβει στα σπλάχνα της πολλούς τέτοιους μικρούς και μεγάλους «θησαυρούς», τους οποίους κατά το παρελθόν– όπως τουλάχιστον φημολογείται- «ψάρευαν» επιτήδειοι και κατέληγαν σε ιδιωτικές συλλογές.

Τα αρχαία που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην οποία τα παρέδωσαν οι δύο δύτες, προσδιορίζεται ότι άλλα εκ αυτών ανήκουν στην ρωμαϊκή – βυζαντινή περίοδο και άλλα μπορεί να χρονολογούνται έναν αιώνα π.Χ. Μάλιστα ο Χάρης Λόλας που γνωστοποίησε το γεγονός με ανάρτησή του στα social media, τονίζει ότι βεβαίως η παράδοση εκ μέρους τους έγινε αφιλοκερδώς και ότι οποιοδήποτε αρχαίο «αλιεύεται» από τον πυθμένα της θαλάσσιας αυτής περιοχής, είναι κτήμα ολων των Ηλείων και πρέπει να παραδίδεται στην αρχαιολογική υπηρεσία για να μην ξεπουλιέται ο αρχαιολογικός μας πλούτος! Και μακάρι των παράδειγμα των δύο Ηλείων δυτών να έχει πολλούς μιμητές.

Ο κ. Χάρης Λόλας στην ανάρτησή του στο φβ γράφει σχετικά:

“Από τις υποθαλάσσιες δραστηριότητές μας με τον Βασίλη Λόλα (ο οποίος βρήκε και τα περισσότερα ), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα, προέκυψαν πρόσφατα , πιθανά λόγω ανακίνησης από πρόσφατη θαλάσσια αναταρραχή (που τα απειλούσε και με καταστροφή- θραύση στα βράχια, για αυτό και τα ανασύραμε) κάποια αναπάντεχα για εμάς ευρήματα.

Σύμφωνα με τον πρώτο χαρακτηρισμό από την εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία στην οποία τα παραδώσαμε , πρόκειται για:
1. Τμήμα αμφορέα
2. Τμήματα αμφορέων σε συσσωμάτωση με θαλάσσια ιζήματα
3. Αβαφή κούπα (διασωζόμενη μόνη αυτή ολόκληρη και όχι τμήμα)
4.Τμήμα αγγείου με εφυάλωση εξωτερικά
5. Τμήμα ανοικτού αγγείου με εφυάλωση πράσινου χρώματος και εγχάρακτη διακόσμηση εσωτερικά.

Τα 3,4,5 πιθανά χρονολογούνται στην ύστερη ρωμαϊκή – βυζαντινή περίοδο ενώ τα 1,2 ενδεχομένως να είναι και σε αιώνα προ Χριστού.

Έτσι , για να θυμόμαστε την ιστορική βαρύτητα του τόπου στον οποίο ζούμε, ενώ να σημειώσουμε ότι σε αυτήν την περιοχή, από τον Άγιο Ανδρέα ως πιθανά και τη Σκαφιδιά εντοπίζεται η καταποντισμένη από σεισμό Αρχαία Φειά . Εδώ διενεργήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα ενάλια αρχαιολογική έρευνα από τον Νίκο Γιαλούρη το 1957. Σχετικά με αυτή παραθέτω την πολύ έγκυρη δουλειά από την ιστοσελίδα `Αριστομένης ο Μεσσήνιος`: https://aristomenismessinios.blogspot.com/…/blog-post…

Η παράδοση έγινε φυσικά αφιλοκερδώς με μόνη μας περιέργεια τον τελικό προσδιορισμό της ηλικίας και της πιθανής τους προέλευσης . Σαν προσωπικό σχόλιο , επειδή στα μέρη αυτά περιηγούμασταν και με τον πατέρα μας από μικρά παιδιά και γνωρίζουμε, είναι καλό ότι παρόμοιο εντοπίζεται είτε στη συγκεκριμένη περιοχή είτε οπουδήποτε να παραδίδεται και να γίνεται κοινό κτήμα των Ηλείων και όλου του κόσμου για να εμπλουτίζει τη συλλογική γνώση και την κατανόηση της ιστορίας και όχι να ξεπουλιέται ή να κρατιέται σε ιδιωτικές συλλογές ή, ακόμα χειρότερα , να `καταχωνιάζεται` για να μη `χαθεί ` (κατά τη λανθασμένη μας νοοτροπία) ένα κομμάτι γης που μας ανήκει.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος