FOLLOW US: facebook twitter

Ανάπλαση 484.500 ευρώ με επίκεντρο την υψικάμινο από τον δήμο Πύργου – Στόχος η πλήρης απόδοση του Πάρκου Ξυστρή

Ημερομηνία: 13-01-2021 | Συντάκτης:

Την ολοκλήρωση της ανάπλασης στο θεματικό πάρκο Ξυστρή και την απόδοση όλων των χώρων στους πολίτες σχεδιάζει ο δήμος Πύργου με την πρόταση που υπέβαλε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμού 484.500 ευρώ.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος, επίκεντρο της παρέμβασης είναι η επισκευή και η ενίσχυση της υψικαμίνου του βιομηχανικού χώρου, καθώς θα συμβάλει στο να αποδοθεί μια λειτουργική ανάπλαση, ανεξάρτητη και αυτοτελής.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη, θα γίνει αποκατάσταση και αντικεραυνική προστασία της υψικαμίνου ώστε να αντέχει σε μελλοντικές καταπονήσεις και, θα υλοποιηθούν έργα προστασίας των ζωνών περιπάτου περιμετρικά του κτιρίου της ελαιουργίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο, ώστε να συνδεθούν με τα άλλα τμήματα της ανάπλασης και να αναδειχθεί συνολικά ο χώρος.  Επίσης, θα ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες περιφράξεις και θα αποδοθεί σε χρήση ο χώρος όπου προβλέπεται να λειτουργήσει θερινός κινηματογράφος, ενώ θα τοποθετηθεί πολυσύνθετο όργανο στην παιδική χαρά για την πλήρη αναβάθμισή της.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, η υλοποίηση του έργου δεν επιλύει μόνο τα τοπικά και πολιτικά αιτήματα, αλλά δίνει ώθηση και στην ανάδειξη του βιομηχανικού χώρου ως μνημείου, προκειμένου να βρεθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για οικονομικά και αναπτυξιακά αιτήματα της περιοχής.

«Επιλύεται η αποσπασματική-μερική λύση της αστικής ανάπλασης και αναγεννάται ο χώρος. Για την τωρινή δημοτική αρχή είναι προτεραιότητα η υλοποίηση σχεδιασμού ανάπτυξης αστικών δομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου. Στόχος μας είναι μέσα από την παράλληλη χρηματοδότηση άλλων δράσεων να τερματίσουμε την αστική υποβάθμιση και να εξαλείψουμε αστοχίες στον αστικό σχεδιασμό», σημείωσε.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Γιάννης Αργυρόπουλος, ανέλυσε τα οφέλη από τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

«Θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση του οικοπέδου Ξυστρή και θα αναδειχθεί η βιομηχανική κληρονομιά που περικλεί. Θα αποδοθούν όλες οι ζώνες περιπάτου και ανάπλασης προς χρήση, οι οποίες σήμερα είναι αποκλεισμένες, καθώς και ο θερινός κινηματογράφος για χρήσεις, ώστε να καταστεί λειτουργικός για θεατρικές παραστάσεις», τόνισε.

Η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν ο Ανδρέας Σκαρτσιάρης και ο Βασίλης Παναγόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος