Αναγγελίες για την ζημιά στην πατάτα λόγω παγετού
Οι αναποδιές για τους αγρότες της Ηλείας συνεχίζονται από το νέο χτύπημα του καιρού
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Τρεις συνεχόμενες ημέρες παγετού στον κάμπο της Ηλείας, ήταν αρκετές για να προκαλέσουν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στην πατάτα, στα νεαρά φυτά που είχαν φυτευτεί Δεκέμβριο και Ιανουάριο και που επλήγησαν τον τελευταίο καιρό πολλές φορές από παγετό. Μία όσο ήταν στο χώμα στα τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη. Εκτιμάται δε ότι στην περιοχή του Ηλειακού κάμπου έχουν υποστεί σχεδόν ολκή καταστροφή πάνω από 1500 στρέμματα πατάτας.
Οι πατατοπαραγωγοί είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι, προχώρησαν ήδη σε αναγγελίες στον ΕΛΓΑ, αλλά η ζημιά που έχουν υποστεί είναι τεράστια, αφού και πέρυσι οι καλλιέργειές τους είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τις καιρικές συνθήκες, καθώς συναντούν συνεχώς αναποδιές.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Διονύσης Μάλλιαρης, που κάνει και εμπόριο-εξαγωγές, έχει γίνει ζημιά στις πατάτες που τώρα είναι σε ύψος 10 πόντους περίπου, από τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, που έφθασαν έως και τους μείον 3 βαθμούς Κελσίου. Ζημιά, σύμφωνα με τον ίδιο, είχε γίνει και με τον προηγούμενο παγετό. Ο κ. Μάλλιαρης τονίζει πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στους παραγωγούς λόγω των συνεχόμενων απογοητεύσεων από τις ζημιές λόγω καιρού, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Τέλος, όπως ανέφερε ο ίδιος, η τιμή παραγωγού κινείται στα επίπεδα των 50 λεπτών το κιλό, για τις λίγες, εναπομείνασες ποσότητες.
Μάλιστα αρκετοί παραγωγοί επισημαίνουν ότι η τωρινή νέα καταστροφή του Μαρτίου είναι ασυνήθιστη για την εποχή και η υπαίθρια πατάτα έχει σχεδόν ολοκληρωτική ζημιά, ενώ από κάποιες ποικιλίες δεν θα πάρουν καθόλου καρπό. Σημειωτέον ότι οι πατάτες με τον COVID, ακόμα είναι σε εκκρεμότητα όπως επίσης και από τις πλημμύρες.
Το θέμα τώρα είναι να επισπευτούν από τον ΕΛΓΑ οι αυτοψίες, οι παραγωγοί έχουν ήδη φωτογραφήσει τις ζημιές και έχουν προβεί σε αναγγελίες. Το ίδιο έχει κάνει και ο δήμος Πηνειού προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες της περιοχής του, καθώς η μεγαλύτερη ζημιά έχει προκληθεί στην περιοχή κυρίως του Βαρθολομιού. αλλά και σε Κουρτέσι και Βάρδα.