FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Η ακρίβεια θα… πληρώσει τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Ημερομηνία: 17-03-2022 | Συντάκτης:

1.166 δισ περισσοτέρους φόρους πληρώσαμε το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου λόγω των ανατιμήσεων


Πλεόνασμα 847 εκατ. ευρώ που οφείλεται αποκλειστικά στο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και στη συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών (2,1%) παρουσίασε ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Μέρος αυτού του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί σε μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα από τον πρωθυπουργό και έρχονται με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με το ξέσπασμα και την ένταση της ουκρανικής κρίσης.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ζημιές στα εθνικά εισοδήματα είναι ανεπανόρθωτες, καθώς στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι τα αναχώματα που θα ανακοινωθούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό ενσωματώνοντας σενάρια πολέμου και ειρήνης.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5,005 δισ. ευρώ μειωμένο 473 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο λόγω της μη είσπραξης της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ποσού 1,718 δισ. ευρώ, όπως προαναφέρεται. Εξαιρουμένης αυτής, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,245 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5,416 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 460 εκατ. ευρώ, αλλά εξαιρουμένης της προαναφερόμενης μετατοπισθείσας χρονικά είσπραξης από το ΤΑΑ, τα συνολικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,258 δισ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,933 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,166 δισ. ευρώ ή 31% έναντι του στόχου. Στην υπέρβαση αυτή, πέραν της καλύτερης απόδοσης των φόρων όπως προαναφέρθηκε, συνετέλεσαν και:
• (α) η παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και
• (β) η παράταση της προθεσμίας πληρωμής, έως τις 4 Φεβρουαρίου, φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου 2022, στις περιοχές που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό της 24ης Ιανουαρίου 2022.

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 ανήλθαν στα 9,763 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,185 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (11,948 δισ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος