Αναγκαία η ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”41078″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Δύο μελέτες από το δασαρχείο Πύργου αναμένουν χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους
-Για πρώτη φορά θα συμβάλει και η Περιφέρεια στην οικονομική ενίσχυση
[/vc_column_text][vc_column_text]Αναγκαία κρίνεται η αύξηση της χρηματοδότησης των δασικών υπηρεσιών της Ηλείας, για να προστευτούν πιο αποτελεσματικά ο δασικός πλούτος και οι καλλιέργειες του νομού, ιδιαίτερα στην ορεινή ζώνη.
Το δασαρχείο Πύργου έχει συντάξει δύο μελέτες βελτίωσης των αντιπυρικών λωρίδων και των δασικών δρόμων για τις ορεινές ζώνες του δήμου Πύργου και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αθροιστικού προϋπολογισμού 466.000 ευρώ περίπου, οι οποίες έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στόχος των δύο μελετών είναι η υψηλότερη δυνατή προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και η εξυπηρέτηση των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων στη μεταφορά των παραγόμενων αγροτικών και δασικών προϊόντων μέσα από τη βελτίωση του καταστρώματος των αντιπυρικών ζωνών που καταστράφηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών, ο καθαρισμός για την ευκολότερη και ταχύτερη μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, η άρση καταπτώσεων και η συντήρηση και βελτίωση των υπαρχόντων τάφρων αποχέτευσης υδάτων για την αποφυγή διάβρωσης του καταστρώματος. Οι προβλεπόμενες εργασίες, εφόσον εγκριθεί η μελέτη, θα εκτελεστούν κατά κύριο λόγο με μηχανήματα γκρέιντερ.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι βελτίωση και η συντήρηση του υπό μελέτη δικτύου επιβάλλεται για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων λόγω του ότι η περιφέρεια του δασαρχείου Πύργου θεωρείται σαν πλέον πυρόπληκτη καθώς και για τη διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής, σημειώνοντας ότι για τη σύνταξη των μελετών ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις της Πυροσβεστικής και των δήμων.
«Τα δικά μας δασικά συμπλέγματα αποτελούν ένα μωσαϊκό μεταξύ αγροτικών, δενδροκομικών καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων. Άρα επιβάλλεται ο καθαρισμός, τόσο ο πλευρικός όσο και ο ολοκληρωτικός, των ελαιώνων και των αμπελώνων και γενικά των αγροτικών εκτάσεων, γιατί αυτοί αποτελούν τη γραμμή άμυνας σε μια ενδεχόμενη πυρκαγιά αλλά και την κατάλληλη ζώνη είτε για να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη πυρκαγιά είτε να είναι το σημείο που θα σταματήσει μια δασική πυρκαγιά. Άρα η ευθύνη είναι ατομική και οφείλει ο καθένας να συνεισφέρει στην προσπάθεια περιορισμού της επέκτασης των δασικών πυρκαγιών, καθότι οι ζημιές που δημιουργούνται από μια πυρκαγιά είναι πολλαπλές. Δεν είναι μόνο στα δασικά φυσικά οικοσυστήματα αλλά και στις καλλιέργειες, οι οποίες είναι μοναδικό εισόδημα για τον δασόβιο και τον παραδασόβιο πληθυσμό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι εμπλεκόμενοι φορείς καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την αντιπυρική θωράκιση.
«Τα τελευταία χρόνια, τα μέτρα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών έχουν βελτιωθεί. Η Πυροσβεστική είναι ένα πολύ οργανωμένο Σώμα με πολύ καλό εξοπλισμό, που μπορεί να αντεπεξέλθει και το οποίο επικουρείται ικανοποιητικά από τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των δήμων. Η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι άψογη, δεν χρησιμοποιείται η ξύλινη γλώσσα του νόμου, αλλά όλοι δίνουν την ψυχή τους όχι μονο για να σβήσουν μια πυρκαγιά αλλά σε όλο το φάσμα της πρόληψης και της καταστολής μιας πυρκαγιάς.
Ενίσχυση από την ΠΕ Ηλείας
Την αντιπυρική θωράκιση του νομού αναμένεται φέτος, για πρώτη φορά, να ενισχύσει και η ΠΕ Ηλείας με δικούς της πόρους, συμβάλλοντας στην εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας των πολιτών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”120967″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι στόχος της περιφέρειας είναι να ενισχύσει σε σταθερή βάση τις δασικές υπηρεσίες, προκειμένου να προστατευτούν τόσο ο δασικός πλούτος όσο και οι αγροτικές καλλιέργειες των πολιτών, διότι μια πυρκαγιά ισοδυναμεί με απώλεια εισοδήματος που δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί άμεσα και επαρκώς.
«Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε τις δασικές υπηρεσίες στην υλοποίηση των μελετών αντιπυρικής θωράκισης. Η πρόληψη είναι καθοριστική παράμετρος στην αποφυγή δυσάρεστων συμβάντων που τραυμάτισαν την Ηλεία στο παρελθόν. Στόχος μας είναι να προστατέψουμε τον δασικό μας πλούτο και τις αγροτικές καλλιέργειες των συμπολιτών μας, διότι αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες για την οικονομική μας ανάπτυξη», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]