FOLLOW US: facebook twitter

Προσκλητήριο αγώνα για να μπει φρένο στην απόφαση της κυβέρνησης για τα Παν/κά τμήματα

Ημερομηνία: 20-05-2021 | Συγγραφέας:
-Ιστορική η χθεσινή κοινή συνεδρίαση στο συνεδριακό κέντρο Αμαλιάδας των δημοτικών συμβουλίων Πύργου και Ήλιδας για να καθοριστεί το πλαίσιο των προσεχών δράσεων και κινητοποιήσεων
-Την Παρασκευή στην Κεραμέως ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος και οι δήμαρχοι του νομού- Κάλεσμα και στους βουλευτές

 

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου-Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Προσκλητήριο αγώνα με συλλογική δράση πολιτικής ηγεσίας, αυτοδιοίκησης και κοινωνίας,  με στόχο να ανατραπεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, κήρυξαν χθες βράδυ στην κοινή τους συνεδρίαση τα δημοτικά συμβούλια Πύργου και Ήλιδας.  Παράλληλα σε όλο το αγωνιστικό πλαίσιο που θα καθοριστεί με τον συγκερασμό των προτάσεων που κατατέθηκαν στην συνεδρίαση, θα τεθεί ο γενικότερος  προκλητικός παραγκωνισμός  του νομού σε όλα τα επίπεδα, Παιδεία, Υγεία, Υποδομές, έτσι ώστε η αντίδραση να φέρει αποτελέσματα. Ο νομός σύσσωμος θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις που θα φέρουν πλέον συγκεκριμένη μορφή και στοχοθεσία.  Ωστόσο σε πρώτη φάση αποφάσισαν  την Παρασκευή να πάνε στην υπ. Παιδειας Ν.  Κεραμέως ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας Β. Γιαννόπουλος και οι δήμαρχοι του νομού, ενώ σήμερα θα καλέσουν και τους βουλευτές. 

Την συνεδρίαση άνοιξε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης που τόνισε ότι οι δύο δήμοι Πύργου και Ήλιδας με πρωτοβουλία τους αποφάσισαν αυτήν την κοινή συνεδρίαση των δημοτικών τους συμβουλίων – γιατί εκ των πραγμάτων ήταν σε πρώτη φάση πιο δύσκολο το να βρεθούν και τα 7 δημοτικά συμβούλια- προκειμένου να καταρτίσουν μετά από τις προτάσεις που θα κατατεθούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο των επόμενων κινήσεων τους. “Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αφενός προς τα έξω το πρόβλημα με τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη και αφετέρου να διαμορφωθεί ο αγώνας μας για να λειτουργήσει ως μορφή πίεσης στην κυβέρνηση. Διαφορετικά δεν θα έχουμε καμία τύχη και θα κάνουμε απλώς… μνημόσυνα”. Καταγράφουμε λοιπόν προτάσεις και θα συναποφασίσουμε το αγωνιστικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε”.

Βασίλης Γιαννόπουλος

Ο αντιπεριφερειάρχης  Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε ότι το θέμα σε ότι αφορά τις αναλύσεις έχει εξαντληθεί και είναι ώρα να πέσουν στο τραπέζι προτάσεις για το πώς θα πλήξουμε και θα αναστρέψουμε την απόφαση για τον αποκλεισμό της Ηλείας από τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη. Ωστόσο ανέφερε ότι παρήλθαν οι εποχές όπου με καταλήψεις και πορείες γινόταν οι διεκδικήσεις και κατά την άποψή του την δεδομένη στιγμή είναι να βρεθούν έξυπνοι τρόποι αντίδρασης που δεν θα αποβλέπουν στο λαϊκισμό γιατί μπορεί να απαξιωθεί ό ίδιος ο σκοπός και να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Τάκης Αντωνακόπουλος

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από την πλευρά του πρότεινε αφενός  ένα πλαίσιο δυναμικής αντίδρασης  που θα συναποφασιστεί και από την άλλη τόνισε ότι το πιο βασικό είναι οι Ηλείοι βουλευτές να απαιτήσουν να μην επιτρέψουν να προχωρήσει το Κανονιστικό πλαίσιο με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και Κανονιστικκών πράξεων που θα καταργούν οριστικά τα Πανεπιστημιακά τμήματα στην Ηλεία. Επίσης η Περιφέρεια και το Περιφερειακό συμβούλιο να δηλώσουν από τώρα την πρόθεσή τους να μην εγκιρθεί χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. “ Πρέπει να υπάρξει πίεση από όλες τις πλευρές”. Πρότεινε ακόμα από σήμερα κιόλας να βγουν κάποια σποτ με δυναμικά συνθήματα και να παίζουν συνέχεια στα τοπικά ΜΜΕ  που να δηλώνουν την αποφασιστικότητα της Ηλείας να μην παραιτηθεί από το δικαίωμα και τα κεκτημένα της, να έχει δηλαδή Πανεπιστήμιο στον τόπο μας. Παράλληλα να τοποθετηθούν πανό σε όλα τα δημαρχεία , την ΠΕ και την εθνική οδό όπου στον χάρτη της Περιφέρεια η Ηλεία θα έχει μαύρο χρώμα, με τα απαραίτητα συνθήματα που θα αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στην οποία έχει γενικότερα έλθει ο νομός με τις συνεχείς πολιτικές  απαξίωσης, όπου θα αναγράφονται όλα τα αιτήματα του νομού και διπλα θα υπάρχει Χ. “ Το πολύ κοσμοπολίτιτκο στιλ, δεν πρόκειται να δώσει λύσεις, πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα”. Τέλος πρότεινε να συνεδριάσουν όλα μαζί τα δημοτικά συμβούλια με την συμμετοχή φορέων και συλλογιοκοτήτων για να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας. “ Αυτή τη στιγμή κάνουμε ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ και όλοι πρέπει να είναι παρόντες. Προσκλήσεις… αλά καρτ, δεν θα υπάρξουν. Εγώ είμαι αποφασισμένος ακόμα και μόνος μου να συνεχίσω τον αγώνα”

Στην συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους παρόντες δημάρχους, στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον δήμαρχο Ανδραβίδας- Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα.

Γ. Γεωργιόπουλος

Ο κ. Γεωργιόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων οτι ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο και θεωρεί ότι αυτό που κάνει τώρα η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση, ενώ από το Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα θεριζει θύελλες καθώς με την ελάχιστη βάση που θεσπίστηκε θα κλείσουν πολλά τμήματα. Ωστόσο ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια χρονιά που θεωρείται πολιτική, πάει να εισπράξει τόση αγανακτηση από έναν νομό. Σημείωσε δε, ότι ο κ. Συρίγος στην μια και μοναδική τηλεδιάσκεψη που είχαν πρότεινε ως αντιστάθμισμα ένα… μισό- μισό με τη Σπάρτη μεταπτυχιακό ξενόγλωσσο τμήμα το οποίο δήλωσε ότι δεν αποδέχεται η Ολυμπία που αξίζει σαφώς κάτι πολύ καλύτερο από την στιγμή που όλοι απλώς δανείζονται το όνομά της, το brand name της Ολυμπίας παραγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα πνευματικό κεφάλαιο για την χώρα και την διεθνή κοινότητα. “ Η Ολυμπία λοιπόν θα είναί εδώ και μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω στον αγώνα ανοιγοντας την κερκόπορτα”.

Γ. Λέντζας

Από την πλευρά του ο κ. Λέντζας ανάφερε ότι “βλέπουμε την απαξίωση όλης της Ηλείας διαχρονικά και όχι μόνο σε ότι αφορά τα Πανεπιστήμια και θα είμαστε παρόντες και θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κινητοποίηση. Δεν μπορεί να μας δίνουν δέκα και να ζητάνε είκοσι. Θα μας δώσουν είκοσι και θα πάρουν δέκα”!

Γ. Κουτσούκος

Ο πρώην βουλευτής, Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος, έκανε σύντομη ιστορική αναδρομή στο χρονικό της ίδρυσης των ΤΕΙ στην Ηλεία το 2003, και στη συνέχεις υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης του κεκτημένου των πανεπιστημιακών τμημάτων που έχει τη δεδομένη στιγμή ο νομός.

Επικεφαλής παρατάξεων

Ο πρόεδρος του Δ.Σ Πύργου Ν. Κυριαζής πρότεινε από την πλευρά του ακραίες όπως είπε ακτιβιστικές δράσεις. Να παραδώσουνοι δήμαρχοι στο Μαξιμου τα κλειδιά των δημαρχείων και να έρθει να τα διοικήσει ο κ. Μητσοτάκης!» Επισης να κατατεθούν οι παραιτήσεις ολων, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και των αναπληρωτών τους και όλοι μαζί να πάνε στο Μαξίμου.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αντώνης Καράμπελας τόνισε ότι τόσο ο Πύργος όσο και η Αμαλιάδα έχουν ένα κεκτημένο που πρέπει να υπερασπιστούν απέναντι στην «εγκληματική διάθεση» της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιληφθούν όλα τα δεδομένα στην απόφαση που θα κατατεθεί. Παράλληλα, κατέθεσε στον κ. Λυμπέρη ένα πλαίσιο ενεργειών για την αποτελεσματικότητα του αγώνα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ήλιδας, Χρ. Χριστοδουλόπουλος, πρότεινε άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις από τις δύο πόλεις, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατόν τις ληφθείσες αποφάσεις, οι οποίες μετατρέπουν την Ηλεία σε «πειραματόζωο» όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΔΣ Πύργου , καυτηρίασε την επικοινωνιακή «καταιγίδα» από τον αθηναϊκό Τύπο εις βάρος των τμημάτων της Ηλείας, με διαρκή κατασυκοφάντησή τους, τονίζοντας ότι θα πρέπει ο νομός να αντιμετωπίσει και αυτό το πρόβλημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων