FOLLOW US: facebook twitter

Αυτοψία από τον N. Δούκα σε πληγείσες από το χαλάζι καλλιέργειες του Κάμπου – Δέσμευση για άμεση εκτίμηση των ζημιών και αποζημιώσεις

Ημερομηνία: 20-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Αγροτικά, Νέα

Της πληγείσες περιοχές στην παλαιά Μανωλάδα, επισκέφθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης μετά από αλλεπάλληλα κτυπήματος έντονης βροχόπτωσης και ισχυρής χαλαζόπτωσης το μεσημέρι του πρηγουμενου Σαββάτου σε υπαίθριες φράουλες καρπούζια ελιές και κηπευτικά, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ  Νίκος Δούκας, ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Ηλείας Γιάννης Λέντζας. Μαζί τους ήταν ακόμα οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων Στέλιος Νικολετάκης και Παναγιώτης Παναγόπουλος όπως και ο πρώην δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Σωτήρης Θανασούλας.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και δρόμος

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ συνομίλησε με αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Βουπρασίας που είχαν συγκεντρωθεί για να του δείξουν από κοντά στις καλλιέργειες καρπουζιού τις ζημιές που έγιναν στη Μανωλάδα, στον οικισμό Παλουκέικα και στη θέση Κακαβιά του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Οι παραγωγοί του έδειξαν τις ζημιές και τα καρπούζια που σχεδόν τρυπήθηκαν σαν να τα είχαν περάσει σφαίρες από το χαλάζι, εξέφρασαν την απόγνωσή τους και τόνισαν ότι χωρίς την στήριξη της Πολιτείας γιατί  θα μπορέσουν να διασώσουν σχεδόν τίποτα από τη σοδειά τους, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Ο κ. Δούκας όντως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις ζημιές που έχουν γίνει και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν κλιμάκια τους ΕΛΓΑ όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί και για τις οποίες έγιναν ήδη αναγγελίες για να εκτιμήσουν τη ζημιά για να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Ειδικά στις καλλιέργειες πρώιμου καρπουζιού, πεπονιού και φράουλας, οι ζημιά είναι σχεδόν καθολική, πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Επίσης όπως ανέφεραν οι παραγωγοί, σοβαρές είναι οι ζημιές και σε θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ δήλωσε:  «Διαβεβαιώνουμε τους παραγωγούς ως ΕΛΓΑ ότι θα αποζημιωθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, αυτό που θα κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τις σωστές διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν με αμεσότητα με δικαιοσύνη και με αξιοπιστία όπως έχει αποδείξει ο Οργανισμός ότι λειτουργεί τον τελευταίο καιρό. Προέκυψε πρόσφατα και η χαλαζόπτωση εδώ στην περιοχή που έπληξε τα κηπευτικά, τις καλλιέργειες πεπονιού και καρπουζιού και γενικότερα στη Βόρεια Ηλεία δημιούργησε ένα γενικότερο ζήτημα, αυτό είδαμε εδώ με τους παραγωγούς της περιοχής και τους διαβεβαίωσα ότι άμεσα ο οργανισμός ήδη έχει κινητοποιηθεί έτσι ώστε να δει τη ζημιά και να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες  που χρειάζεται ώστε να αποζημιώσουμε τους παραγωγούς να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επανεπενδύσουν».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Βασιλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι

«επειδή η Ηλεία είναι δυστυχώς πύλη δυσμενών καιρικών φαινομένων, προτείνω να κάνουμε αντιχαλαζικά, να θωρακίσουμε τον τόπο μας με θερμοκήπια, και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ στο κομμάτι των ζημιών σε υπαίθριες καλλιέργειες», ενώ ο δήμαρχος Γ. Λέντζας τόνισε ότι έχουν ήδη γίνει από τον δήμο αναγγελίες στον ΕΛΓΑ και προέχει να κατέβουν κλιμάκια για άμεσες εκτιμήσεις για να αποδοθεί στον κάθε παραγωγό στο ακέραιο το μέγεθος της ζημιάς που του αναλογεί γιατί πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν εντελώς.

Μπορεί να είναι εικόνα γρασίδι

Μπορεί να είναι εικόνα φρούτο και εξωτερικοί χώροι


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος