Αναφορά Καλαματιανού στη Βουλή για τα «πυροδάνεια»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101815″ img_size=”full”][vc_column_text]
Καμία πρόβλεψη για την υποχρέωση των τραπεζών να ρυθμίσουν τα δάνεια πριν βεβαιωθούν στις εφορίες, σημειώνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ
«Ενώ σε όλη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση ρευστοποιεί την περιουσία των αδύναμων και τους ξεσπιτώνει, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στον όλεθρο επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά»,τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το νέο πτωχευτικό νόμο,που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο κ. Καλαματιανός χαρακτήρισε «τερατούργημα» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι έχει ήδη αποδειχθεί πως στην πραγματικότητα δεν διευθετεί οφειλές, ούτε παρέχει καμία δεύτερη ευκαιρία για την πρώτη κατοικία, αλλά δημιουργεί χιλιάδες νεόπτωχους.
Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης θέτει σε προτεραιότητα την απώλεια της πρώτης κατοικίας, την πτώχευση και τη ρευστοποίηση της περιουσίας των νοικοκυριών και των εμπόρων, σπεύδοντας ταυτόχρονα να ικανοποιήσει τους πιστωτές και τις τράπεζες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν δεσμεύονται και δεν υποχρεώνονται για τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «πυρόπληκτα δάνεια» που είχαν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε πυρόπληκτες περιοχές, όπως στην Ηλεία για τις πυρκαγιές του 2007. Με τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση «ξεχνάει» την Υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Δεκέμβρη του 2018 και την εγκύκλιο του 2019, με τις οποίες προβλεπόταν η ρύθμιση αυτών των δανείων από τις τράπεζες. Με αυτή την τροπολογία γίνεται ρύθμιση 120 δόσεων στις βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την υποχρέωση των τραπεζών να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά πριν βεβαιωθούν στις εφορίες. Αυτό έχουν ανάγκη οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις και δεν τους αρκεί η ρύθμιση του χρέους τους προς το δημόσιο, καθώς θα είναι ήδη επιχειρηματικά δυσλειτουργικές.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. ήταν αυτοί που παραδέχτηκαν και στη Βουλή ότι το Δεκέμβρη του 2014 η συγκυβέρνησηΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν επέκτεινεχρονικά την προστασία του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία και άφησε ακάλυπτους τους δανειολήπτες. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑμε το Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη, αλλά και στη συνέχεια, προστάτεψε την πρώτη κατοικία, τη λαϊκή πρώτη κατοικία,με αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ, δηλαδή των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]