FOLLOW US: facebook twitter

«Αλκιβιάδης το τρομερό παιδί της Ελλάδος”

Ημερομηνία: 18-04-2024 | Συντάκτης:

Η έκθεση του Baudouin Colignon  στην γκαλερί Ορφέας στην Αρχαία Ολυμπία συνομιλεί με το μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου


Ολυμπία 416 π. Χ ο Αθηναίος Αλκιβιάδης Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της αρματοδρομίας

Ολυμπία 2024 μ. Χ παραμονή της Τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Ένας Έλληνας και ένας Γάλλος ανασυνθέτουν με λόγο και εικόνα  δυο διαφορετικές ιστορίες: τη ζωή του Αλκιβιάδη και στο χρονικό μιας ανασκαφής όπου είκοσι έξι αιώνες αργότερα, μετά το θάνατο του Αλκιβιάδη, ένας νέος αρχαιολόγος στη Μικρά Ασία έρχεται αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο εύρημα: τα οστά ενός άνδρα σκεπασμένα από γυναικεία κοσμήματα!  Η Γκαλερί Ορφέας και ο Απόστολος Κοσμόπουλος, στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής “ΑΛΚΙΒΙAΔΗΣ, το τρομερό παιδί της Ελλάδας” του Γάλλου καλλιτέχνη Baudouin Colignon.

Πηγή έμπνευσης για τον Γάλλο εικαστικό, που διετέλεσε Διευθυντής του τμήματος Design στην École Normale Supérieure de Cachan στο Παρίσι, είναι το μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη “ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε…”, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΗΡΟΔΟΤΟΣ και στη Γαλλία από τις εκδόσεις L’Harmattan.

Την έκθεση συνθέτουν οκτώ κατακόρυφα έργα μεγάλων διαστάσεων, τα οποία στο πάνω μέρος, έχουν πολύχρωμες εικόνες, που αντιστοιχούν σε σταδιακά στάδια της πορείας του Αλκιβιάδη και στο κάτω μέρος μια σειρά από φωτογραφίες, από ένα σχεδιάγραμμα ανασκαφής, που μας μεταφέρει σε ένα ορυκτό περιβάλλον. Επιπλέον εκτίθενται   μια σειρά από μικρότερα έργα – με τις κινήσεις και της χειρονομίες ενός αρχαιολόγου στο χώρο της ανασκαφής – με σινική μελάνι.

Ο Γάλλος εικαστικός  αναφέρει για την έκθεση: “Στην αφήγηση του Μπάμπη Πλαϊτάκη όλα είναι πολύ έντονα και σαρκικά μέχρι παροξυσμού στην τελική σκηνή. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να μην παρουσιάσω κανένα σώμα στο έργο μου κι επικεντρώθηκα αποκλειστικά στα αντικείμενα που εμφανίζονται στο μυθιστόρημα. Να αντιλαμβάνεται κανείς τη ζωή και τα σκαμπανεβάσματα της αποκλειστικά από τα αντικείμενα και τις συνέπειες. Σ’ αυτή την έλλειψη σώματος, μόνο ο χιτώνας του Αλκιβιάδη διασχίζει όλες τις εικόνες, σημάδι της παρουσίας του, πηγαίνοντας από την εξουσία στο θάνατο κι από την πορφύρα στο ύστατο κόκκινο της αιματοβαμμένης σκηνής”.

Ο συγγραφέας του βιβλίου μίλησε σχετικά με την έκθεση και την προσωπικότητα του Αλκιβιάδη και έθεσε τα ερωτήματα: “Μπορεί ένα γεγονός να αλλάξει το ρουν της ιστορίας; Μπορεί ένας άνθρωπος που αγαπά την πατρίδα του να γίνει προδότης; Και τα δύο παραπάνω ερωτήματα συνδέονται με τη ζωή του Αλκιβιάδη, του υιού του Κλεινία που γεννήθηκε στην Αθήνα το 451 π.Χ. και δολοφονήθηκε στη Φρυγία το 404. 

Στο βιβλίο “ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, η Ελλάδα δεν θα άντεχε… ”Ανακαλύπτουμε βήμα- βήμα  τη ζωή του πιο ωραίου και ακόλαστου άνδρα της αρχαιότητας. Αυτό που επιθυμούσε ήταν η φήμη! Η Αθήνα είχε καταστραφεί χάρη στις συμβουλές που αυτός είχε δώσει κάποτε στους εχθρούς της. Ενόσω, ο κλοιός σφίγγει θανάσιμα γύρω του, ο γιος του Κλεινία εκμυστηρεύεται τα πάντα στην όμορφη εταίρα που το όνομά της δηλώνει ότι είναι φτιαγμένη για να τιμά τον άνδρα. Είκοσι έξι αιώνες αργότερα, ένας νέος αρχαιολόγος στη Μικρά Ασία έρχεται αντιμέτωπος με ένα αναπάντεχο εύρημα. Αινίγματα που πρέπει να λυθούν, απορίες και ερωτήματα, έρωτες, προδοσίες, μάχες και συνωμοσίες συνθέτουν το δεύτερο ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη μετά το πετυχημένο βιβλίο του για τον Ελ Γκρέκο.

Ο Μπάμπης Πλαϊτάκης γεννήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου. Έζησε την παιδική του ηλικία στην Κρήτη, την εφηβεία του στην Αθήνα και τα φοιτητικά του χρόνια στη Γαλλία. Άρχισε με ιατρικές σπουδές και συνέχισε με ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και κινηματογράφο. Ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη συγγραφή. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και έχει σκηνοθετήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ όπως ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ, ντοκιμαντέρ, 33΄, εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ», ΕΡΤ, 1994) και τιμητικές εκδηλώσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα “Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής” κέρδισε το βραβείο ιστορικής βιογραφίας Σικελιανά 2004, μεταφράστηκε στα γαλλικά και μπήκε στη λίστα των best sellers του Amazon.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος