FOLLOW US: facebook twitter

Αίρονται εμπόδια για καθορισμό και επανακαθορισμό αιγιαλού

Ημερομηνία: 09-04-2024 | Συντάκτης:

-Μετά τη διευκρινιστική που απέστειλε στις Κτηματικές Υπηρεσίες το Υπουργείο Οικονομικών

Σε ουσιαστικές τροποποιήσεις, που επιλύουν ζητήματα καθορισμού και επανακαθορισμού των ορίων αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού όπως αναφέρονται στο νόμο 5092 για τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, απεγκλωβίζοντας έτσι θιγόμενους που επιδιώκουν την νομιμοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

Με την ερμηνευτική εγκύκλιο που απεστάλη στις Κτηματικές Υπηρεσίες της χώρας, μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, δίνονται συγκεκριμένες διευκρινίσεις και προβλέπεται ότι:

Ο καθορισμός ή επανακαθορισμός του παλαιού αιγιαλού αφορά όλες τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την ισχύ προγενέστερων διατάξεων ακόμη και πριν από την ισχύ του ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285), όπως τροποποιήθηκε με το ν.4607/2019 (ΦΕΚ Α’ 65), καθώς και τις περιπτώσεις καθορισμού ή επανακαθορισμού που θα λάβουν χώρα εφεξής κατ’ εφαρμογή του ν. 5092/2024.

Καθώς επίσης ότι:Τα εμπράγματα δικαιώματα επί του παλαιού αιγιαλού πρέπει να έχουν κτηθεί ή αναγνωρισθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο ή άλλο δημόσιο έγγραφο και ο χρόνος κτήσης ή αναγνώρισης των εμπράγματων δικαιωμάτων απαιτείται να είναι προγενέστερος του αρχικού καθορισμού ή του καθορισμού που θα γίνει για πρώτη φορά σύμφωνα με το ν.5092/2024. Διοικητικά μέτρα που εκδόθηκαν σε συνέχεια του αρχικού καθορισμού και είναι σε ισχύ καταργούνται, εκτός από τις περιπτώσεις βεβαιωθέντων προστίμων.

Σημειώνεται ότι οι Κτηματικές Υπηρεσίες, αφού εξετάσουν τα προσκομισθέντα έγγραφα και διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 12, προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων κτημάτων, προκειμένου οι εγγεγραμμένοι στα βιβλία καταγραφής δημοσίων κτημάτων παλαιοί αιγιαλοί να διαγραφούν, εφόσον αποδειχθούν εμπράγματα δικαιώματα ιδιωτών. Κατά συνέπεια, για τις ανωτέρω περιπτώσεις το Δημόσιο απέχει από την άσκηση αγωγών και για τις ασκηθείσες αγωγές, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται.

Παρεμβάσεις και από Α. Νικολακόπουλο

Το θέμα παρακολουθεί στενά, με συνεχείς παρεμβάσεις και επαφές ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος τόσο κατά το παρελθόν αλλά και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με το Υπουργείο, για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων και έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση της τακτοποίησης των ζητημάτων του αιγιαλού στην Ηλεία, ενώ είχε επαφές τόσο με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη όσο και με την Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια και είχε καταθέσει και σχετική ερώτηση στον κ. Χατζηδάκη.

Επιπλέον, προχωρά ένα βήμα ακόμη ο Υφυπουργός, ο οποίος έχει θέσει το θέμα ώστε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για την Ηλεία, α αξιοποιηθούν και στην κατεύθυνση επαναχάραξης αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia