FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Λάδι Αρχαίας Ολυμπίας…

Ημερομηνία: 12-11-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”151566″ img_size=”full”][vc_column_text]Άλτις. Όχι το λάδι, αλλά την Ολυμπία ντε! Θα πάμε και στο λάδι, γιατί βλέπεις εμείς τσάμπα ταλανιζόμασταν τόσα χρόνια εδώ κάτω. Δεν το ξέραμε αλλά έστω και αργά ξεστραβωθήκαμε κι έτσι θα κονομήσουμε πουλώντας βρώσιμο χρυσάφι. Εκείνο πάντως που ξέραμε και δεν λησμονήσαμε ποτέ, είναι ότι οι άνθρωποι βάφτισαν την Ολυμπία «Άλτις», που σημαίνει άλσος, όπως και ότι αυτό το άλσος, αφιερωμένο στο Δία, ήταν το πλέον δοξασμένο της αρχαιότητας. Με άλλα λόγια, η Ολυμπία ήταν μεν και είναι γνωστή στα πέρατα της οικουμένης ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, πλην όμως η φήμη της ως ιερού τόπου προηγούνταν. Από την Ανατολή και τη Μεσοποταμία, μέχρι τη Δύση και την Κάτω Ιταλία, άπαντες είχαν ακούσει για τον ιερό χώρο της Άλτεως.

Για σκεφτείτε το λίγο˙ σκεφτείτε τη βαρύτητα του «brand name», για να μεταχειριστώ και τους σύγχρονους όρους της αγοράς, μιας και τους φρεσκάραμε πρόσφατα. Κι όλα αυτά ήδη από τον 10αι – 8αι, χωρίς να φτάσουμε καν στον 5ο και τον 4ο, τους αιώνες της μεγάλης ακμής κατά τους οποίους οι ντόπιοι ξύπνησαν κι άρχισαν να κατασκευάζουν καταλύματα για να φιλοξενήσουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ετερόκλητων επισκεπτών (προσκυνητές, αθλητές, φιλοσόφους, πολιτικούς, καλλιτέχνες κλπ.). Τώρα, στο όχι και τόσο λαμπρό παρόν, η Ολυμπία παραμένει πασίγνωστη κι αν είμαστε τυχεροί, ίσως παραμείνει και ιερή. Γι’ αυτό και υπό μία έννοια το project της Microsoft είναι ιδανικό, αφού η δημιουργούμενη εικονική πραγματικότητα σέβεται εξ ορισμού τον φυσικό χώρο.

Δεν καταλάβαμε βέβαια τι κερδίζουμε εμείς, ως τοπική κοινωνία, εκχωρώντας εν λευκώ τα πνευματικά δικαιώματα του τόπου μας, το σημαντικότερο περιουσιακό μας στοιχείο. Και μη μου πεις ότι τα οφέλη θα προκύψουν απλώς από την προβολή του τόπου, γιατί εκτός του ότι τούτος ο τόπος τυγχάνει πασίγνωστος εδώ και κάτι χιλιετηρίδες, δεν υφίστανται ακόμη οι βασικές υποδομές για να τον επισκεφθούν περισσότεροι τουρίστες. Δεν υπάρχει αεροπορική σύνδεση, δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση και βεβαιότατα δεν υπάρχει καν ασφαλής και σύγχρονος αυτοκινητόδρομος. Μόνο το λιμάνι υπάρχει, τι να κάνουμε τώρα; Και γενικότερα, παρότι τέλος πάντων είναι θετική κάθε πρωτοβουλία η οποία ενισχύει την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όταν κατεβαίνει η μισή κυβέρνηση μετά του επικεφαλής της στην Ηλεία, στην χτυπημένη βάναυσα από την πολυετή κρίση των μνημονίων, την ύφεση της πανδημίας και τις φωτιές Ηλεία, και αρκείται αποκλειστικά στην επανάληψη υποσχέσεων, τίθεται, όπως και να το δεις, ένα ζήτημα αξιοπιστίας.

Εντάξει, ο κ. πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο δρόμος θα γίνει και μάλιστα μέχρι την Ολυμπία, αλλά αυτό το «ΘΑ» είναι μεγάλο, με κεφαλαία γράμματα, χώρια που θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει και να έχουν γλιτώσει εκατοντάδες ζωές. Μας μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο ενός νέου αθλητικού κέντρου στην Ολυμπία. Λούζεται η αγάπη μου στο Γουαδαλκιβίρ! Ή, άμα δεν σας αρέσει ο Λόρκα και κυρίως ο Μητσιάς, να σας το πω με τα λόγια του Αλκίνοου: Με τόσα ψέματα που ντύθηκαν οι λέξεις, πως να σου πω το σ’ αγαπώ, να το πιστέψεις! Τα έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτά. Όλοι διακηρύσσουν την αγάπη τους για τον τόπο μας με λόγια αλλά σπανίως με πράξεις. Στο ίδιο πλαίσιο αόριστης και ανέξοδης υποσχεσιολογίας εντάσσεται και η διαβεβαίωση ότι δρομολογείται ένα σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «που θα μπορέσει να κάνει όλες τις παρεμβάσεις με τρόπο συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο έτσι ώστε η Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική».

Το καλύτερο όμως ο πρόεδρος μάς το φύλαγε για το τέλος και με όλο το σεβασμό μάς κούφανε: «Συζητούσα με την Υπουργό Πολιτισμού και τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχουμε αυτή τη στιγμή έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να μπορεί να πουληθεί. Είναι μία ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα». Πρόεδρε, παρότι κατά την επίσκεψη και ομιλία σου εστίασες μόνο στην Ολυμπία, άπαντες οι Ηλείοι σε ευχαριστούμε από καρδίας. Γιατί καμιά φορά είναι τα πιο απλά πράγματα, που δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε, εκείνα τα οποία μπορούν να μας βγάλουν από το βαθύ και πολύχρονο τέλμα μας. Παραχώρησέ μας εσύ τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και τα υπόλοιπα άστα επάνω μας. Θα την κάνουμε την Ολυμπία Μονακό! Με 50.000 χιλιάδες ευρώ το τενεκέ θα σπρώχνουμε το λάδι αρχαίων ριζών στις περιζήτητες αγορές της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, των Παρισίων και της Σαγκάης. Τι κι αν φέτος μόνο, κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ρίζες! Μόνο να μην καεί (ξανά) ο Κρόνιος Λόφος και πάει στράφι η «StartUp». Χαμούλης θα γίνει! Λάδι Αρχαίας Ολυμπίας και δυο…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia