FOLLOW US: facebook twitter

Drones για τους εμπρησμούς και Σώμα «δασοκομάντος»

Ημερομηνία: 12-11-2021 | Συντάκτης:

-Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδης αποκαλύπτει στην «Πρωινή» τους βασικούς άξονες αναβάθμισης της Πυροσβεστικής


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η συγκρότηση Σώματος 500 δασοκομάντος, η προμήθεια Dronesγια τον εντοπισμό εμπρηστών, η αύξηση των εισακτέων στις Σχολές Πυροσβεστικής και η μόνιμη παρουσία Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα είναι οι βασικοί άξονες του σχεδίου αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Πρωινή» ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Ερωτώμενος σχετικά από την «Πρωινή» για το ζήτημα των εμπρησμών και τις δυσκολίες στον εντοπισμό τους, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε πως η Ελλάδα θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την προμήθεια ειδικού αεροπλάνο εναέριας παρακολούθησης πυρκαγιών (airsurveillance), με στόχο την ακριβή αποτύπωση των εστιών και τον εντοπισμό των πιθανών εμπρηστών.

«To ειδικό αεροπλάνο θα παρακολουθεί όλο τον ελληνικό χώρο μαζί με δορυφορικά συστήματα, ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε συγκεκριμένη στιγμή πού μπήκε πυρκαγιά και ποιος την έβαλε. Αν προχωρήσουμε και σε μη επανδρωμένα ήdrones, γιατί εδώ υπάρχει διαφωνία στους ειδικούς, οι φωτογραφίσεις που κάνουν και η εικόνα που θα δίνουν, θα είναι φοβερό υλικό για την ανακριτική διαδικασία. Τότε θα δείτε ότι αυτό το φαινόμενο των εμπρησμών, ενώ είναι ανεξιχνίαστο και δημιουργεί προηγούμενα, εκεί θα το σκεφτούν δύο και τρεις φορές γιατί θα μάθουν και θα καταλάβουν ότι υπάρχει μια τέτοια παρακολούθηση, που είναι δύσκολο να ξεφύγει», εξήγησε.

«Δασοκομάντος» και μόνιμηπαρουσία Ευρωπαίων πυροσβεστών

Ο κ. Στυλιανίδης αποκάλυψε επίσης ότι ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ συμπεριέλαβε και την Πολιτική Προστασία, για αυτό και σύντομα θα μεταβεί ένας πρώτος πυρήνας πέντε ατόμων στις ΗΠΑ για εκπαίδευση, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν να «χτίσουν» τους πρώτους 100 δασοπυροσβέστες με ειδική εκπαίδευση από το υπάρχον προσωπικό.

Όπως είπε στην «Πρωινή» ο υπουργός, οι πυροσβέστες αυτοί θα αποτελούν τις «Ειδικές δυνάμεις» της Πυροσβεστικής. Για να επιτευχθεί ο στόχος των 500 δασοκομάντος τα επόμενα χρόνια, έχει εισηγηθεί την αύξηση των εισακτέων στις Πυροσβεστικές Σχολές για την επόμενη τετραετία.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον νέο επίτροπο που τον αντικατέστησε, ώστε να εφαρμοστεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα μόνιμης παρουσίας ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών από ευρωπαϊκά κράτη στην Ελλάδα κατά τους θερινούς μήνες, για να υπάρχει αμεσότητα επέμβασης στα συμβάντα.

«Μέχρι να καταφέρουμε να συγκροτήσουμε το Σώμα των 500 δασοκομάντος, συμφωνήσαμε να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την παρουσία πυροσβεστών από ευρωπαϊκά κράτη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη χώρα μας να αναλαμβάνει τη φιλοξενία τους. Αυτό το θέλουμε για να εξασφαλίσουμε την άμεση επέμβασή τους σε συμβάντα πυρκαγιών και να μη χαθεί χρόνος κατά τη μετάβασή τους από άλλη χώρα στην Ελλάδα», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος