FOLLOW US: facebook twitter

Ανοιχτά και επισκέψιμα την Κυριακή τα Οινοποιεία της Ηλείας

Ημερομηνία: 12-11-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

Συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού στις 14 Νοεμβρίου μέσω των Δρόμων του κρασιού της Πελοποννήσου


Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, τα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας, συμμετέχουν, στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και μας προσκαλούν να γιορτάσουμε μαζί τους. Στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας μας, μεταξύ των οποίων η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήου, στην οποία ανήκουν τα μεγάλα Οινοποιεία του Νομού. Το Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι, το Κτήμα Μπριντίζκη στο Λαντζόι, η Οινοποιία Μαρκόγιαννη στη Σκιλλουντία Ολυμπίας, το Κτήμα «Ολύμπια γη» στην Αρχαία Ολυμπία και το Κτήμα Σταυρόπουλου στο Παλαιοχώρι Γαστούνης.

‘Ετσι, οι φίλοι του κρασιού και επισκέπτες των οινοποιείων θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν την Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, στις αμπελοοινικές περιοχές και της Ηλείας, να γνωρίσουν τους οινοπαραγωγούς μας, να απολαύσουν το τοπίο στους πανέμορφους αμπελώνες, να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής, ωρίμανσης και παλαίωσης οίνων, να δοκιμάσουν νέες και παλαιωμένες σοδειές, αλλά και να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου που μόλις ολοκληρώθηκε.

Η Ημέρα Οινοτουρισμού θεσμοθετήθηκε το 2009, ως Ευρωπαϊκή ημέρα Οινοτουρισμού, και εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου. Από το 2019 εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου οι δρόμοι του κρασιού της Πελοποννήσου μας φέρνουν πιο κοντά σ’ έναν από τους αρχαιότερους αμπελώνες παγκοσμίως, για να γνωρίσουμε τον μαγευτικό κόσμο του κρασιού στα ονομαστά οινοποιεία του.

 

Κτήμα Μερκούρη

Το Κτήμα Μερκούρη είναι ένα από τα ομορφότερα οινοποιεία της Ελλάδας, μία πραγματική πρόκληση για τον επισκέπτη με την υπέροχη χλωρίδα αλλά και πανίδα του να ξεδιπλώνεται γύρω του, αλλά και τα εντυπωσιακά κτίρια του, το πέτρινο οινοποιείο και το μουσείο αγροτικών εργαλείων. Η ιστορία του ξεκινά το 1864 με τη φύτευση των πρώτων αμπελώνων της ποικιλίας “Ρεφόσκο”, που εισήχθη από τη Β. Ιταλία, και γίνεται γνωστή ως “Μερκούρη” ή “Μερκουρέικο” λόγω της επιρροής και σημασίας του Κτήματος στην περιοχή, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα το κρασί του Κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη.

Κτήμα Μπριντζίκη

Μουσικοί και οι δύο, το ζεύγος Διονύση και Διονυσίας Μπριντζίκη, ξεκίνησαν το 1994 το οινοποιείο τους, ακολουθώντας το δρόμο της οικογενειακής, προπολεμικής ακόμα, αμπελουργικής παράδοσης, που κρατάει από το 1932. Δεν έμειναν όμως εκεί. Μετά από 16 χρόνια το Κτήμα Μπριντζίκη ήταν αισίως το πρώτο «πράσινο» οινοποιείο της Ελλάδας, με παραγωγή βιολογικών οίνων με ουσιαστικά μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα: ψύξη (και για τις δεξαμενές οινοποίησης) και θέρμανση μέσω γεωθερμικής ενέργειας και ηλεκτρικό ρεύμα από φωτοβολταϊκά. Κάποια από τα βιολογικά κρασιά τους παράγονται από σπάνιες ή σπανιότατες ποικιλίες (π.χ. τινακτορώγος, που το λευκό κρασί που δίνει αποτελεί το μοναδικό της ποικιλίας στην Ελλάδα).

Κτήμα Σταυρόπουλου

Το Κτήμα Σταυρόπουλου έχει ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά το περιβάλλον, αλλά και την παραγωγή σταφυλιού. Έτσι, καλλιεργεί βιολογικά και κάθε αμπέλι του, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, είναι αφιερωμένο σε συγκεκριμένες ποικιλίες. Το οινοποιείο στο Κτήμα Σταυρόπουλου είναι σύγχρονο, εγκαινιάσθηκε το 2000 και το βοηθητικό κτήριό του φιλοξενεί στη στέγη του φωτοβολταϊκό σύστημα. Είναι δε πιστοποιημένο για την παραγωγή κρασιού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα.
Το Κτήμα Σταυρόπουλου καλλιεργεί λίγες ποικιλίες αμπέλου και παράγει λίγους κωδικούς κρασιών, μόνο από σταφύλι ιδιόκτητων αμπελώνων, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, σεβόμενο παράδοση και φυσικό προϊόν.

Οινοποιία Μαρκόγιαννη

Από το 1982 η εταιρεία καλλιεργεί αμπελώνες έκτασης 32,5 στρεμμάτων με βιολογικό τρόπο ενώ συνεργάζεται και με ποιοτικούς αμπελώνες αμπελουργών της περιοχής για την κάλυψη των αναγκών της.

Οι κυριότερες ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται για την παραγωγή λευκών οίνων είναι ο ροδίτης, το chardonnay, το ασύρτικο, οι ασπρούδες ενώ για την παραγωγή ερυθρών και ροζέ οίνων είναι η μανδηλαριά , η μαυροδάφνη, το refosco,το κολλινιάτικο και το βερτζαμί. Ο μυθικός Αλφειός ποταμός που χωρίζει τον Σκιλλούντα από την Αρχαία Ολυμπία και το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώνουν τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επισφραγίζουν και ολοκληρώνουν την προσωπικότητα των οίνων της.

Κτήμα Ολύμπια Γη

Το Κτήμα Ολύμπια Γη βρίσκεται σε όμορφο περιβάλλον, στην καταπράσινη κοιλάδα του ποταμού Κλαδέου,. Το 1985, το Κτήμα Ολύμπια Γη αναβιώνει την εκμετάλλευση 15 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα με μοσχοφίλερο (περιοχή Κοσκινά, Αρχαία Ολυμπία), που κατείχε η ιδιοκτήτρια οικογένεια. Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας του φτάνει τα 100 στρέμματα, φυτεμένος με διεθνείς και γηγενείς ποικιλίες αμπέλου.

Το δύο κτηρίων οινοποιείο (για οινοποίηση και παλαίωση κρασιών αντίστοιχα, το δεύτερο πετρόκτιστο) στο Κτήμα Ολύμπια Γη περιβάλλεται από αμπελώνα, φέρει διάφορα πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας λειτουργίας και είναι λειτουργικά σχεδιασμένο ώστε να δέχεται επισκέπτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος