FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Κι όμως, δεν είναι πρωταπριλιά!

Ημερομηνία: 31-03-2022 | Συντάκτης:

Χίλια μύρια κύματα. Τόσα έχει περάσει αυτός ο δρόμος και εμείς ακόμα περισσότερα μαζί του. Ολημερίς τον χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Πρώτα στα λόγια, γι’ αυτό και δε στέριωνε. Αλλά και αργότερα, πολύ αργότερα, όταν άρχισαν να δουλεύουν οι τσάπες και οι φορτωτές, πάλι τα έργα σταμάτησαν και γκρεμίστηκαν για ακόμη μία φορά οι ελπίδες μας για ένα σύγχρονο και κυρίως ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Έτσι, μόλις μάθαμε για την επίσκεψη, νομίζαμε προς στιγμήν ότι κάποιο μας υπέβαλλε σε κάποιο κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο.

Δεν είναι όμως πρωταπριλιά, τουλάχιστον ακόμη, κι έτσι ο κ. πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα το εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στο Γεράκι, μαζί µε τον υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραµανλή και τον υφυπουργό κ. Γιώργο Καραγιάννη, προκειμένου να ανακηρύξει την έναρξη των εργασιών του αυτοκινητοδρόμου Πύργου – Πατρών. Επομένως, το «April Fools’ Day» ή «April Fool’sDay», δηλαδή η μέρα του κορόιδου ή των κορόιδων, δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

Η αλήθεια είναι ότι έργο επανεκκινεί και τα πράγματα δείχνουν να μπαίνουν σε μία σειρά. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η καθυστερημένη επίσκεψη του κ. πρωθυπουργού συνιστά αποτέλεσμα, αρχικά, της νόσησής του από κορωνοϊό, μετέπειτα της επιτακτικής παρουσίας του στις Βρυξέλλες και τέλος της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Παρόλες όμως τις διαδοχικές αναβολές, σήμερα η ελπίδα όλων των Ηλείων είναι να μπει επιτέλους το νερό στο αυλάκι, ώστε να πάψει κάποια στιγμή η περιοχή να πληρώνει αυτόν τον βαρύτατο φόρο αίματος.

Υπάρχουν βέβαια πολλά ερωτήματα, τα οποία επίσης διατηρούμε την ελπίδα ότι θα σπεύσει να τα απαντήσει ο κ. πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει. Ενδεικτικά, ας πούμε, και παρά την απροσμέτρητη χαρά για την επανεκκίνηση των έργων, την οποία αισθάνονται σήμερα οι Ηλείοι, αλλά και όλοι όσοι διέρχονται μέσα από αυτόν το φονικό δρόμο, θα ήταν καλό να γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει, με τι έκπτωση θα δουλέψουν οι παραχωρησιούχοι και ποιος θα πληρώσει…

Είπε βέβαια σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Καραγιάννης ότι ο δρόμος θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 190 ευρώ. Δηλαδή, με όλο το θάρρος, στον εξαίρετο κ. υφυπουργό, γιατί συμμετέχει το Δημόσιο με ένα τεράστιο ποσό, αν πρόκειται για σύμβαση παραχώρησης; Όλο κι όλο το έργο κοστολογείται στα 290 εκατομμύρια. Θα το κατασκευάσουν οι παραχωρησιούχοι με δημόσιο χρήμα, και κατόπιν θα το εκμεταλλεύονται για 35ή περισσότερα χρόνια; Τότε γιατί να βάλουν διόδια; Και να δείτε που τα διόδια θα μπουν από «αύριο», σε έναν δρόμο ο οποίος αναμένεται να παραδοθεί το 2024 και στον οποίο είναι βέβαιο ότι παρά τις προγραμματισμένες και καλοδεχούμενες βελτιώσεις, θα συνεχίζει να σκοτώνεται κόσμος. Και ένα δεύτερο κρίσιμο όσο και αγωνιώδες ερώτημα για Ηλείους, Αχαιούς και λοιπούς συγγενείς, είναι τι τιμές έχουν οι εταιρείες στον προϋπολογισμό τους και αν προτίθενται να προχωρήσουν με αυτές τις τιμές. Διότι, αν αρχίσουμε τις αναπροσαρμογές και τις καθυστερήσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κολλήσει ξανά ένα έργο, το οποίο τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους πηγαίνει πίσω στην εποχή του Σουφλιά!

Παρά ταύτα, είναι καλό σημάδι ότι κατεβαίνει ο κ. πρωθυπουργός, όπως είναι απολύτως βέβαιο ότι οι Ηλείοι τον καλωσορίζουμε ενωμένοι για έναν κοινό σκοπό, για ένα κοινό καλό, και αυτονόητα προσδοκούμε να διαδραματίσει ρόλο εγγυητή στην απρόσκοπτη υλοποίηση ενός πολύπαθου έργου. Γιατί σήμερα δεν είναι πρωταπριλιά, κι έτσι δικαίως αναμένουμε να ακούσουμε μία ειλικρινή και τίμια τοποθέτηση, αντάξια ενός πρωθυπουργού. Αν μάλιστα μας διαβεβαιώσει, ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος κάποια στιγμή θα φθάσει και στην Ολυμπία, τότε ίσως μπορέσουμε να πούμε ότι βρήκε την Ιθάκη του…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος